Головна » 2020 » Червень » 17 » Проєкт «Код нації в НКС. Обласний перелік елементів»
Проєкт «Код нації в НКС. Обласний перелік елементів»
10:25
«Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» (Чернігівська обл., Носівська ОТГ)
Гартаначку в різних регіонах України просто називають польовою кашею. Проте, для Носівщини – це зовсім різні страви.
Географічна широта не обмежується територією Носівщини.
Основою страви є картопля. Почищену та покришену картоплю засипали у казан з киплячою водою, додавали сіль. Коли картопля зварилася до підготованості, додається промите пшоно. Після готовності страви зливається юшка, заправляється обжареною на салі цибулею, кришеною зеленню. Це – «зливанка». «Гартаначка» затовкується дрібно покришеним, вижареним салом з цибулею, сирими яйцями, подрібненою зеленню (зелена цибуля, кріп, рідко - петрушка). Іноді готується на основі м’ясного бульйону. У 2018 році засновано відкритий конкурс «Гартаначка – улюблена страва Носівщини», присвячений Дню міста Носівки та річниці утворення Носівської ОТГ. Елемент «Гартаначка – страва з картоплі Носівщини» в 2018 р. увійшов до Обласного переліку.
QR-кодпосилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.