Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Червень » 22 » Проєкт «Код нації в НКС. Обласний перелік елементів»
Проєкт «Код нації в НКС. Обласний перелік елементів»
10:44
«Кисейне шиття Новгород-Сіверщини»
(Чернігівська обл., Новгород-Сіверський р-н, м. Новгород-Сіверський)
Кисейне шиття - це своєрідна рідкісна техніка, тип вишивки який за дослідженням притаманний лише Новгород-Сіверському р-ну, Чернігівської області.
Для Новгород-Сіверського краю характерні білі вишивки. Геометричний орнамент вишивається білими нитками або ж із украпленням червоного і чорного. Ця вишивка виконується дуже дрібними стібками. Всі елементи узорів рушників несли в собі сакральне значення.
Кейдун Віталій Олексійович народився 17. 06. 1951 року в с. Красний Хутір на Новгород-Сіверщині Чернігівської області.
В 1981 — закінчив історичний факультет Новгородського державного педінституту.Із 1976 по 1989 — вчителював на Сумщині. У 1989 — повернувся в рідне село. Створив Краснохутірський соціально-культурний центр національного та духовного відродження «Сіверське Полісся». В 1994 — закінчив культурологічний факультет Київського державного інституту культури. З 1992р.-2007р. — керівник творчого об’єднання «Княжа скарбниця» Новгород - Сіверського районного Будинку культури.
Майстер із Чернігівщини зібрав унікальну колекцію рушників з місцевою, регіональною вишивкою. Віталій Олексійович займається вишивкою більше 60 років, з них 30 років замальовкою елементів вишивки Новгород -Сіверщини, яких зібрано понад 2000 тис. Його роботи є більш як у 30 країнах.
Організація виставок не тільки в районі, обласному центрі, а і поза межами області, зокрема у сусідніх – Сумській та Брянській областях, а також участь у фестивалях обласного, міжрегіонального та міждержавного рівнів.
Елементи візерунків відпрацьовувалися сотнями років, десятиліттям. Зразки, знайдені на батьківщині, підтвердили здогадку: «кишійний» («кисійний») або «сирітський» тип шиття – є характерним для Новгород-Сіверської землі і в нашому випадку – це Новгород-Сіверщина.
Кисейним типом шиття не вишивали вже давно - імайстер хотів відродити традицію.Свій перший рушник майстер почав вишивати у 8 років (на ньому було вишите вінчальне древо і Єльці) та подарував його другу в Південну Америку коли йому було 30 років.
Народний аматорський клуб декоративно-прикладного мистецтва «Княжа скарбниця» постійно проводить роботу по залученню молоді до збереження даного елементу.
Елемент «Кисейне шиття Новгород-Сіверщини» в 2019 р. увійшов до Обласного переліку.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 7 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.