Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Червень » 16 » Проєкт «Код нації в НКС. Обласний перелік елементів»
Проєкт «Код нації в НКС. Обласний перелік елементів»
11:41
«Олешнянське гончарство Чернігівщини»
(Чернігівська обл., Ріпкинський район, с. Олешня)
Зародження гончарства на Ріпкінщині сягає глибини століть, адже місцевість здавна славилася покладами якісної глини. Свого часу в с. Олешні з’явилася перша земська гончарня, в якій розміщувались трьохповерховий горен, випалювальна сковорода, пристосування для розмелювання глини на жорнах, відбілювання глини, підсушки готових виробів, стояли круги для виготовлення посуду, знаряддя для ліплення різноманітних фігур. Діяла школа - майстерня, де, окрім підлітків і дорослих з с. Олешні та навколишніх сіл, навчалися і стипендіати з інших міст. Вже пізніше запрацювала артіль.
Глиняний посуд олешнянських гончарів був поширений та цінувався не лише на Чернігівщині, а й в інших регіонах України, зокрема на Київщині, Полтавщині, а також у Білорусії. У 70-80-х роках минулого століття в с. Олешні діяв цех по виробництву гончарного посуду, виготовлялась сувенірна продукція.
В третьому поколінні передалися традиції з гончарства майстру Бібіку І.І. від діда та батька. Форми кераміки Івана Бібіка глибоко народні, класичні. Великим досягненням у творчій долі митця є відродження стародавнього мистецтва виготовлення димленої кераміки, яка з давніх давен побувала на Чернігівщині. Його роботи є в багатьох музеях України, зокрема, в Музеї народної архітектури та побуту, їх мають Чернігівський історичний музей, Чернігівський художній музей Ріпкинський районний історико-краєзнавчий музей.

З 1991 року Іван Бібік працює під опікою Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членом якої став одним з найперших. Спілка допомогла майстру спрямувати своє мистецтво у життєдайне русло традиційної народної творчості. Іван Іванович заслужений майстер народної творчості УРСР, Почесний громадянин Чернігівської області, Ветеран другої світової війни. Численні виставки в Україні і за кордоном зробили ім’я майстра та Чернігівську кераміку відомим, що беззаперечно ввійде в історію українського національного мистецтва.
Широта охоплення більшістю переважає в селі Олешня Ріпкинського району Чернігівської області . Більшість носіїв – від 30 до 60 років. Ще десяток років тому в Олешні налічувалось більше 15 майстрів, які постійно займались виготовленням гончарних виробів, а сьогодні це одиниці і вони переважно люди похилого віку.Загалом в селі Олешня відомо близько 10 майстрів.Для відновлення традиції в школах майстри організовують гуртки з гончарства.
Елемент «Олешнянське гончарство Чернігівщини» в 2018 р. увійшов до Обласного та в 2019 р. до Національного переліків.





QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Оголошення | Переглядів: 8 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.