Головна » 2013 » Грудень » 7 » «Катерининські вечорниці»
«Катерининські вечорниці»
12:22
5 грудня, в день Св. Катерини, у виставковій залі Центру народних ремесел для дітей та юнацтва відбулися традиційні українські вечорниці, означені іменем цієї історичної особистості.
Перед початком дійства заступник директора ОНМЦКіМ, завідувач Центром Наталія Тищенко повідомила, що «Катерининські вечорниці» є продовженням низки аналогічних заходів, що практикуються у цьому приміщенні з метою розширення уявлення учнів численних студій, які діють при центрі ремесел, про народні традиції, обряди, спосіб життя, духовне багатство української молоді в минулому, і покликані сприяти їхньому прагненню вивчати історичне минуле свого народу, його культуру, ремесла, звичаї і традиції, виховуваючи інтерес до вітчизняної спадщини.

Динамічний перебіг цього колоритного дійства засвідчив, що ця благородна мета була досягнута. Дівчатка і хлопчики шкільного віку під орудою пані-матінки імпровізованої оселі, де відбувалися вечорниці, - в особі провідного методиста з розвитку народних ремесел та ведення виставкової діяльності Яни Погребнюк охоче брали участь у численних іграх, ворожіннях, рукоділлях, які передбачила у своєму сценарії головний режисер ОНМЦКіМ Тетяна Янко.
Занурення в атмосферу минулого сприяв і антураж вечорниць, який забезпечили своїми вмілими руками майстри Центру, виготовивши ужиткові речі, притаманні для тих далеких днів, коли все це, що ми сьогодні відроджуємо, відбувалося як звичне явище буття. Вдалою деталлю «Катериниських вечорниць» слід вважати залучення до участі в них значної кількості дівчаток на ймення Катя. Вони були особливо активні у різних діях, а четверокласниця школи № 24 Катя Тимофеєва запам’яталася ще майстерною розповіддю легенди про людську долю.
Всі юні учасники відродження народних традицій були заохочені солодощами, які надали спонсори - Чернігівське обласне відділення «Українського фонду Миру» та громадської організації «Спілка жінок м.Чернігова».
Неабияк скрасили вечорниці своєю присутністю академічний народний український хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм на чолі з його головним диригентом, заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Коцуром та майстриня Лариса Ганненко. Постійний музичний і хоровий супровід вечорниць, майстер-клас з виготовлення українських оберегів, образно кажучи, забезпечували безперебійну роботу «машини часу».
Фахову практичну допомогу у проведенні «Катерининських вечорниць» надала колишній головний режисер ОНМЦКіМ, нині провідний спеціаліст відділу культурного розвитку, мистецтв та навчальних закладів департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Дерейчук.
Підсумовуючи проведений захід, заступник директора ОНМЦКіМ Михайло Ткаченко подякував всім його організаторам, учасникам та спонсорам за подароване видовищне і пізнавальне дійство та висловив впевненість, що відродження народних традицій в Центрі народних ремесел набуватиме нових обертів.


Василь ЩЕРБОНОС
Фото Л.Віленського
(ОНМЦКіМ)





















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 1416 | Додав: Irina | Теги: Катерининські вечорниці, Центр народних ремесел для дітей та | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.