Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2021 » Квітень » 8 » 8 квітня – Міжнародний день ромів
8 квітня – Міжнародний день ромів
10:09
8 квітня - свято самобутності ромського народу- найбільшої етнічної меншини в Європі. Міжнародний день ромів привертає увагу і закликає весь світ до необхідності якомога більших дій з боку влади та суспільста кожної країни, щодо інтеграції ромського населення до європейських спільнот.
В Україні вперше на пострадянському просторі в 2003-2006р.р. реалізовувалась «Програма державної підтримки національно-духовного відродження ромів до 2006 року».
На 2011–2014 рр. був затверджений план дій Ради Європи для України, що передбачав реалізацію в Україні заходів із забезпечення ефективної соціальної інтеграції ромів: розробки та прийняття комплексного національного плану для ромів в Україні і забезпечення інструментарію для її здійснення, включаючи навчальну програму для ромів посередників (ROMED) та інформаційно-просвітницькі заходи «Dosta!».
8 квітня 2013р. схвалена Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року та діяв план заходів із її реалізації. Нині поновлюється і розробляється продовження плану-стратегії на подальші роки.
В Чернігівській області на допомогу державі в покращенні соціально-економічного становища, та життя багаточисельного ромського народу приходять шість обласних та міських громадських організацій ромів на чолі з головою Петром Володимировичем Главацьким.
Щиро дякуємо ромським організаціям, ромським активістам за діяльність, спрямовану на інтеграцію в українське суспільство ромської національної меншини, та зміцнення міжнародного авторитету України. Ваша самовіддана праця сприяє втіленню в Україні позитивного досвіду європейських країн щодо інтеграції ромів та допомагає ромській громаді рухатися вперед, долаючи усі випробування.
День ромів – це не лише свято ромської спільноти. Це свято для шанувальників ромської культури, для всіх тих, кому небайдужа доля ромського народу.
Багатовікова історія ромського етносу та неповторна самобутність ромської культури показує нам яким багатогранним та талановитим є цей народ. Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям – це риси національного характеру ромів.
Вітаємо представників ромського народу зі святом, Міжнародним днем ромів!














QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 12 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2021  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.