Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2021 » Січень » 27 » Болями їхніми пам'ять живе…
Болями їхніми пам'ять живе…
11:41
Щорічно, починаючи з 2005 року, світове співтовариство відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.
Такого нелюдського, відверто-цинічного і широкомасштабного винищення майже третини євреїв, ромів та величезної кількості представників інших національних меншин, як в 1933-1945 роках, людство не знало.
І до сьогодні історики, науковці продовжують відкривати нові факти підтвердження звірств фашистської Німеччини, породжених фантастичним несприйняттям, расизмом людиноненависництвом.
Ніхто і ніколи не вправі забувати уроки цієї загальнолюдської катастрофи, щоб не виник ризик повторення подібних трагедій.
Жодні етнічні походження, релігійні вірування – не повинні викликати переслідування, насилля, зневаги до цінностей людського життя.
Українська держава всілякого сприяє створенню належних умов для збереження історичної пам’яті, мовного та культурного розмаїття представників різних національностей, утвердженню принципів толерантності взаємоповаги та взаєморозуміння.
Україна поряд з іншими європейськими державами стала жахливим полігоном нацистського конвеєру смерті.
За період з 1941 по 1945 років в Україні загинуло близько 6 мільйонів цивільних осіб (українців, ромів та інших етносів), з яких близько 900 тисяч євреїв. В Чернігівській області за період окупації було вбито до 6 тисяч євреїв. За свідченням очевидців, тільки в Березовому рову Чернігова впродовж 1941-1945 років, нацисти розстріляли більше 1500 людей. У 1963 році на цьому місці встановлено пам’ятник.
Кожного року на меморіальний захід із вшанування пам’яті жертв Голокосту, віддати честь страдникам жорстокого геноциду, збирається громада міста, представники органів влади, молодь, студентство, представники національно-культурних товариств, члени та керівництво обласної єврейської та Чернігівської іудейської релігійної общини.
Історичні факти, спогади свідків переповнюють душі і серця присутніх глибоким смутком, біллю, жалем. Квіти лягають до підніжжя пам’ятників…
Плаче скрипка, відправляючи у вічність мінорні траурні мелодії, зависає в повітрі над місцем поховань, поминальна молитва…
Ніколи більше! – Стукають в унісон серця.






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 78 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2021  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.