Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2021 » Січень » 22 » Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!
Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!
11:56
Щасливі ми, що народились на такій багатій, мальовничій землі. Тут жили наші прадіди, діди. Тут живуть наші батьки – тут корінь нашого українського народу, що сягає сивої давнини.
Тернистою та довгою була дорога українського народу до незалежності. Впродовж століть українці боролися за своє місце під сонцем. Багато життів і доль було покладено в ім'я нашої Батьківщини…
"Думаю про нашу Україну, яка віками тяжко двигає хрести своєї долі, і вірю в її воскресіння, і чекаю воскресіння, бо мусить же прийти спокута за все вчинене нам зло, бо таку міру зла не знав, певне, ні один народ на світі". М. Грушевський.
Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. Від другої половини ХІХ століття українська політична єдність стала одним із провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху по обидва боки від Збруча.
І, нарешті здійснилось!
22 січня ми святкуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення не-залежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель.
Адже 22 січня 1918 року вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою в одну державу.
У зачитаному на зборах “Універсалі соборності" відзначалося:
“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”.
Розпочалася активна співпраця між обома державними утвореннями в економічній, військовій та культурних сферах.
Акт Злуки став символом і легендою для наступних поколінь борців за Україну.
Після проголошення об’єднання ідея цілісності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилася під сумнів. Упродовж багатьох десятиліть Акт Злуки залишався символом віри, ідейним імперативом боротьби за незалежну, соборну державу.
Зараз нашій країні, як ніколи, необхідно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави зазіхнула країна-агресор Росія зі своїми імперськими амбіціями. Наші воїни Збройних сил України, добровольці, волонтери з честю захищають та відвойовують кордони нашої Батьківщини і завдання кожного українця – не бути байдужими, хто як може – ставати на захист своєї Богом даної землі. Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботяща і вольова може бути справжнім патріотом і громадянином своєї держави, по-справжньому любити, захищати і відстоювати її інтереси.
А тому, першочерговим завданням працівників культури різних закладів галузі є виховання високодуховної особистості, яка передбачає порядність, гідність, честь, совість, людяність, доброту і милосердя. Такий підхід до формування поглядів і дій молодого покоління по-винен здійснюватися в органічному зв'язку з історією народу, його мовою, культурними традиціями, звичаями, обрядами, народним мистецтвом, ремеслами, промислами, забезпеченні духовної єдності, наступності та спадкоємності поколінь. Це дуже складна і відповідальна місія. І виконувати її потрібно в тісній співпраці з владними структурами, загальноосвітніми шкільними та позашкільними закладами, громадськими організаціями та об'єднаннями патріотичних сил.
Результативної праці вам, шановні працівники ідеологічно-патріотичного фронту, і пам'ятайте: майбутнє України залежить від громадської позиції кожного з нас. Без людей із високим інтелектуальним рівнем, без людей високоморальних не вдасться вирватися з удушливих, смертоносних обіймів російського агресора та внутрішніх продажних ворогів – 5 колони.
Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність за-лишається на порядку денному національних завдань. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму і окремих районів Донеччини та Луганщини.
"За любов і волю". Виконує народний аматорський жіночий вокальний ансамбль "Купальська квітка" Бобровицького міського Будинку культури. Керівник заслужений працівник культури України Катерина Калініченко.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 169 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2021  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.