Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Вересень » 30 » Молодь німецьких культурних центрів України гості міста - легенди
Молодь німецьких культурних центрів України гості міста - легенди
11:55
Молодь німецької діаспори, що проживає в Україні, яка готова пізнавати, навчатись, волонтерити та ділитись новими знаннями з іншими, завжди має можливість обрати проєкти за своїми вподобаннями.
З 11 по 13 вересня в місті Чернігові стартував проєкт, ініційований активістами Німецького культурного центру "Взаємодія", під керівництвом Віктора Миколайовича та Людмили Вікторівни Бальцерів " - Відродження пам'яті і реліквій нашого роду".
Протягом трьох днів, молодь німецьких громадських організацій різних міст України (Білої Церкви, Житомира, Києва, Славутича, Ріпок, Чернігова) знайомились з місцями історично дотичними з життям і творчістю меценатів німецького походження минулих сторіч, які внесли свій вклад в розвиток і розквіт Чернігівщини, пізнавали історію появи та значення німців в Україні, і безпосередньо, в місті-легенді Чернігові та невеличкому живописному містечку Седневі.
Програма дня знайомства була насиченою і цікавою. Вікторія Ремізова ознайомила всіх гостей з метою і завданнями проєкту. Разом склали сценарний план проведення заходу.
Обговорили основні аспекти волонтерської діяльності, поділились новинками екологічного світогляду різних регіонів, вирішили, як власними зусиллями додати шарму довкіллю в місцях, до будівництва яких в минулому долучались меценати німецької національності.
Неперевершене враження учасників проєкту справила екскурсія по місту Чернігову. Глибоко символічно, що проводив її німець за національністю, уроженець Седнева, працівник Чернігівського інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Ервін Міден.
Креативно і захоплююче подавались теми зв'язку історичного минулого міста зі значенням його розвитку за сприяння сімейства Лизогубів. Переплітались українська та німецька мови, дотепні жарти, звучали цікаві історичні та біографічні факти, поєднані з місцевими легендами.
Вразив гостей архітектурний ансамбль Седнева, який асоціюється з життям і діяльністю відомого полковника Якова Лизогуба, який володарював тут у 17-му столітті.
Садибний будинок, романтична білоколонна альтанка-ротонда, парк садиби Лизогубів - приваблював шанувальників мистецтва та літератури тих часів та вабить око сучасних туристів. Частиною архітектурного комплексу часів Я. Лизогуба є Гергієвська церква. Дерев'яна споруда без жодного гвіздка. В 1961 році, саме в ній, відбувались зйомки художнього фільму "Вій".
Багато цікавого і нового відкрили для себе активісти німецьких громадських організацій України в музейній філії Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського Садибі родини Лизогубів і в знак вдячності посадили кущі троянд.
Відвідали гості і будинок Зінаїди Лук'яненко - сестри українського дисидента, політв'язня, батька незалежності - Левка Лук'яненка. З захопленням слухали розповіді про життєві поневіряння Героя України, його незламну силу духу, відданість ідеям українства. Квіти до меморіальної дошки і хвилина мовчання - були визнанням і вдячністю молодого покоління нескореному борцю за Незалежність України.
Цікавим видався і проєкт складання сімейного дерева роду. Члени НКЦ "Взаємодія" міста Чернігова Людмила Альберті та Микола Баликін поділились досвідом роботи з архівними документами, особистими розробками створення дерева історії свого роду. В розповідях-інтерв'ю презентували свої шляхи і результати пошуків матеріалів-доказів німецького походження і учасники проєкту з Білої Церкви, Житомира, Києва.
При підведенні підсумків домовились про співпрацю в майбутньому, про спільні волонтерські та культурно-просвітницькі заходи Всеукраїнського та Міжнародного рівня.















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 61 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.