Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Липень » 7 » Проект:«Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
Проект:«Відомі постаті становлення та розвитку аматорського мистецтва на Чернігівщині»
16:11
До видатних постатей становлення та розвитку аматорського мистецтва Чернігівщини не можна не віднести непересічну особистість, відомого диригента, заслуженого артиста України, людину яка створила відомий не лише в Україні, а і за її межами хоровий колектив «Десна» - Леоніда Миколайовича Пашина!
Заслужений, народний аматорський хор України «Десна» Чернігівського міського Палацу культури заснований у 1951 році при фабриці первинної обробки вовни. Засновник і перший керівник – заслужений артист України Леонід Пашин, який працював з хором протягом 25 років. За час його роботи у 1961 році хор отримав звання «народний», у 1968 році – «заслужений».
Про біографію та творчий шлях Леоніда Миколайовича в своїй авторській книзі «Рід козацький величавий» написав учень диригента – народний артист України Василь Нечепа.
Народився Леонід Миколайович 30 березня 1925 року на славній запорізькій землі — у Гуляйполі.
З 1951 року композитор посяляється в Чернігові. Тут і створив неповторний хор «Десна». Хор під його керівцтвом брав участь у багатьох фестивалях і конкурсах поруч із відомими професійними хорами. Кожен виступ «Десни» сприймався як подія у культурному житті міста. Хору довіряли представляти Чернігівщину на престижних імпрезах.
Про місце Леоніда Пашина в історії української музичної культури промовисто сказав заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка – Олег Васюта. На його думку, XX століття було надзвичайно цікавим етапом розвитку музичної культури Чернігово-Сіверського краю. Тут утворилося кілька потужних центрів хорового співу – в Ніжині, Чернігові та Прилуках де працювали видатні хормейстери, серед яких і ім’я Леоніда Пашина.
Леонід Пашин одним з перших розпочав активне опрацювання і творче впровадження місцевого пісенного матеріалу , підготував з хором цілий цикл пісень Чернігівщини, а лещо пізніше -величну вохально-хорову композицію «Розливається Десна», яка стала справжньою подією в місті й області. Відомий український хормейстер Павло Муравський, прослухавши програму хору «Десна», високо оцінив спів, гарний м'який звук, чистоту інтонування. У деяких творах, зазначив Павло Іванович на зустрічі з хором, хор сягає рівня професійного колективу.
Владислав Бойко захоплено згадував про Леоніда Пашина: «Кожна зустріч з ним зачаровувала. Вражала щирість, відвертість, глибоке знання справи, бажання творити і бути потрібним людям. Знання рідної пісні, фольклору, велика пошукова робота по залученню в ансамбль кращих співаків, здебільшого аматорів з глибинки, - саме це дало можливість Леоніду Пашину створити унікальний колектив.

Композитор, хормейстер і диригент Іван Зажитько, який тривалий час працював разом з Леонідом Пашиним, ставить його поруч із Григорієм Верьовкою як одного з першопрохідників, які вивели народний хоровий побутовий спів на професійний рівень.
Василь григорович Нечепа говорить: «Леонід Миколайович став для мене учителем, батьком і Богом. Кожен вчинок я звіряв з ним: «А що скаже Леонід Миколайович?» Я й зараз помічаю у собі чимало наслідувань його характеру. І твердо знакю щоб чомусь навчитися, треба фанатично вірити у свого вчителя і любити його. Це речі святі, духовні. Я міг би розповісти про свого вчителя дуже багато цікавого, і то були б цілі новели…»
Василь Нечепа






QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 53 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Липень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.