Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Травень » 21 » Всесвітній день вишиванки
Всесвітній день вишиванки
09:42
Якщо запитати будь-кого: - "Хто така Леся Воронюк?" - мало хто дасть вам відповідь.
Так ось, запам'ятайте!
Саме їй належить ідея акції "Всесвітній день вишиванки", яку будучи студенткою факультету історії Чернівецького університету в 2006 році запропонувала Леся.
Перший рік сорочки одягнули лише студенти та викладачі університету, на наступний - свято розрослось до всеукраїнського рівня, а згодом - наші диво-кольори та розмаїття візерунків замайоріли по всьому світу.
Наша вишиванка стала брендом України, за яким нас упізнають в різних куточках планети.

Мабуть, не всі володіють інформацією, що ще в 1876 році відома письменниця Олена Пчілка видала альбом вишиванок, а Іван Франко став законодавцем моди і почав носити вишиванку зі звичайним піджаком.
Сьогодні, під час створення одягу фрагменти української вишиванки використовують всесвітньо відомі дизайнери: Gucci, Valetntino, Dolce & Gabbana, Джон Гальянота та Жан-Поль Готьє. А австралійський художник Гвідо ван Хелтен на київському будинку створив мурал "Дівчина у вишиванці". Висота 43 метри, це найбільший твір художника в Європі.

В місті Чернівці до Дня вишиванки в 2018 році створений перший 20-ти метровий мурал з зображенням дівчини в народному строї Заставнівського району. Подібні патріотичні шедеври з'явились на будинках у Дніпрі та інших містах України.

З кожним роком це свято набирає обертів. В цей день все більше людей, за власним бажанням, одягає вишиванки на роботу, студенство в ВУЗи, діточки в школи та садочки. І пестріє Україна різними кольорами, узорами, техніками вишивання і повняться серця любов'ю до народних традицій. Площі і концертні та шкільні майданчики, вируюють відчуттям єдності, вишиванковими флешмобами, імпровізованими показами мод, дефіле у вишиванках, фотосесіями. Це універсальний захід, у якому можуть взяти участь фактично всі і до нього не обов'язково ретельно готуватися.
Ми повинні пам'ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається протягом віків тисячами безіменних талановитих майстрів. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.
Колектив КЗ "Обласний центр народної творчості" щиро вітає всіх українців та українські діаспори світу з чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури – з Днем вишиванки! Вона символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Бажаємо укріплення української ідентичності заради процвітання нашої країни!
Мурал в м. Чернігові




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 23 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.