Головна » 2018 » Лютий » 26 » Проведення обласної акції національних меншин «Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок»
Проведення обласної акції національних меншин «Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок»
15:26
На початку 2018 року працівники КЗ «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради (директор - Юлія Солонець) виступили з ініціативою щодо проведення в районах Чернігівщини обласної акції національних меншин «Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок». В Ніжинському районному будинку культури відразу почалась активна робота з втілення цієї ідеї в життя.
І ось 23 лютого 2018 року у Ніжинському районному будинку культури вперше відбулось свято національних культур «Пам’ятайте своє коріння та сплітайте єднання вінок». Ініціатором обласної акції стала провідний методист із зарубіжних зв’язків та національних меншин КЗ «Обласний центр народної творчості» Поліна Борщенко.
У своєму вітальному слові вона зауважила, що Ніжинський район перший в області організував захід, котрий об’єднує українців з усіма народами світу, знайомить з культурою та традиціями національних меншин, котрі все своє життя живуть поруч з нами і своєю батьківщиною вважають Україну.
Представників різних етносів, віросповідань, вихідців зі сходу і заходу, півночі і півдня, які говорили українською, російською та іншими мовами завжди об’єднувала спільна мета – боротьба за Україну. Так було у часи Другої Світової війни, так відбувається і сьогодні. Присутні у залі вшанували хвилиною мовчання представників різних національностей та наших земляків, котрі віддали своє життя за Україну.
На території Ніжинського району зареєстровані та проживають багато людей, що належать до меншин різної національності: вірмени, таджики, роми, лезгини, молдавани тощо.
На святі були представлені наші представники національних меншин з Ніжинщини.
Присутні у залі мали можливість почути про їх традиції, родинні зв’язки, а головне – побачити творчі здібності їх талановитих дітей, котрі танцювали, співали, декламували вірші, демонстрували спортивні досягнення.
Ромську національну меншину представили родини Бубликів та Золотарьових. Глядачі дізналися про весільні звичаї ромів, та були вкрай вражені, коли дізналися, наскільки великі в них сім’ї та міцні родинні зв’язки.
Нікого не залишила байдужим циганська пісня у виконанні Марини Бублик, голови громадської молодіжної організації ромської національної меншини «ЗОР». Спостерігаючи за запальним циганським танком у виконанні Марини Булик з сином Ренатом та Альбіни Золотарьової, не хотів танцювати, мабуть, тільки лінивий.
Представники вірменської національної меншини - сім’я Огонян розповіли про те, що Україна стала для них другою Батьківщиною, а українські звичаї і традиції багато в чому перекликаються з вірменськими.
Під час показового виступу дзюдоїстів Армаіса Огоняна, чемпіона міста Ніжина, чемпіона Всеукраїнського турніру в Києві, призера Всеукраїнських турнірів та Жасмін Сатарі , чемпіонки області серед дівчат та хлопців, багаторазової чемпіонки всеукраїнських турнірів, чемпіонки міжнародних турнірів: Польща та Словенія (тренер Сергій Антонян – спортивний клуб «Спарта», м. Ніжин) сцена районного будинку культури перетворилася на спортивний ринг, де діти показали своє мистецтво володіння єдиноборствами.
Азейбарджан представила родина Мустафаєвих. Оксана, дружина Мустафаєва Натіка Наміка Огли розповіла про свою сім’ю.
Під час свята глядачі мали змогу познайомитись з інтернаціональною родиною, яка проживає в селі Данине. Рафаель Мірак – афганець за національністю, розповів історію свого життя, як він ще студентом потрапив на Україну, і так і залишився тут, адже наша країна стала для нього рідною домівкою. Мати дружини Рафаеля Мірака, Сатарі Тетяни Ісмаїлівни, розповіла, що в її великій сім’ї є представники аж шістьох національностей та всіх віросповідань, - це і мусульмани, і християни, іудаїсти, але всі вони знаходять спільну мову і живуть в мирі та злагоді. Так повинні жити і всі народи у світі, незважаючи на відмінності в мові, традиціях, вірі.
Глядачі мали нагоду торкнутися світової скарбниці поезії, прослухавши в оригіналі у виконанні Жасмін Сатарі вірш персидського поета Сааді, перекладений усіма мовами світу та написаний золотими літерами на фронтоні будівлі штаб-квартири ООН в Нью-Йорку:
«Усе плем'я Адамове - тіло одне, з праху єдиного створено.
Якщо цього тіла одна тільки поранена частина,
то всьому цьому в трепіт впасти»
Дівчина наголосила, що ці слова мають стати гаслом для всіх народів, що всі люди на землі – як єдиний живий організм, і, коли знищується щонайменша частинка цього організму, страждає все людство. Також дівчинка розповіла, що дуже любить українські пісні, і порадувала присутніх піснею «Вишиванка».
Менша донька Рафаеля Мірака Жаклін Сатарі, декламувала вірш про Україну. А гуморески у її виконанні викликали в залі море посмішок.
Приємним музичним сюрпризом стали виступи представників ассирійської національної меншини. Співак, який користується великою популярністю та повагою Аветіс Балаянц заспівав ассирійську національну пісню, продемонстрував, як її танцювати та розповів про традиції ассирійців. Співак також наголосив, що Україна – це його Батьківщина, тому він дуже любить українські пісні і виконав пісню свого улюбленого українського пісняра-композитора Миколи Мозгового «Минає день, минає ніч». А танці, у виконанні хореографічного колективу школи гармонійного розвитку «Позитивчик», під керівництвом Галини Арвахі, викликали у присутніх справжній захват.
Українську культуру представили виступи зразкового хореографічного колективу «Полісяночка» Ніжинського районного будинку культури, керівник Марія Михальська. Учасники колективу зачарували глядачів «Вітальним» танцем. Бурхливі оплески викликали непосидючі «Гномики», в яких перетворилися під час свята найменші учасники колективу. А на заключення щирі посмішки викликали жартівливі дівочі «Витребеньки».
Очільники району – голова райдержадміністрації Вячеслав Івашин, заступник голови Ніжинської РДА Оксана Мелашенко та голова районної ради Олег Бузун усіх учасників та гостей заходу відзначили солодкими подарунками та подякували за чудове свято, котре дозволило познайомитись ближче з побутом, культурою, традиціями тих національностей, які вже десятиліттями проживають на території нашого району. Започаткований захід обов’язково стане традиційним, - зауважили посадовці.
Підбиваючи підсумки провідний методист із зарубіжних зв’язків та національних меншин КЗ «Обласний центр народної творчості» Поліна Борщенко, дякуючи всіх учасників та організаторів, відмітила надвисокий рівень проведення акції і запевнила, що учасники акції будуть обов’язково запрошені до участі в ювілейному 15-му Міжнародному фольклорному фестивалі національних культур «Поліське коло».
Свято відбулось за сприянням Ніжинської районної державної адміністрації, Ніжинської районної ради та відділу культури Ніжинської РДА.
Сценарій заходу розроблено директором Ніжинського районного будинку культури Світлана Мунтянова; виконавець: методист з питань релігії та роботи з національними меншинами Ніна Хребто; музичне оформлення свята забезпечив художній керівник районного будинку культури Володимир Мунтянов; мультимедіа супровід - методист з охорони культурної спадщини Наталія Рульова. В проведенні та підготовці обласної акції участь брали всі працівники Ніжинського районного будинку культури.

















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 358 | Додав: lena | Теги: «Пам’ятайте своє коріння і сплітайт | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Лютий 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
MichaelAreli(40), Allannathe(38)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.