Головна » 2018 » Лютий » 23 » Відкриття меморіальної дошки на честь національного героя кримських татар Номана Челебіджіхана
Відкриття меморіальної дошки на честь національного героя кримських татар Номана Челебіджіхана
16:21
«Кримськотатарський національний уряд покликаний забезпечити щастя і нормальну життєдіяльність не лише корінного народу, але й захищати всіх земляків, мешканців півострова від узурпації, анархії і заколоту, захищати їх життя і гідність, і вважає це своїм священним обов'язком».
«Наше завдання, створення такої держави, як Швейцарія. Народи Криму є прекрасним букетом, і для кожного народу потрібні рівні права й умови, бо нам іти пліч-о-пліч».
Номан Челебіджіхан


22 лютого в Ічні була відкрита пам'ятна дошка першому муфтію мусульман Криму, Литви, Польщі, ініціатору Першого Курултаю кримськотатарського народу, першому главі Кримської народної республіки Номану Челебіджихану.
Меморіальну дошку розмістили на будівлі залізничного вокзалу. На церемонії відкриття були присутні заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Андріївна Романова, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Олександр Володимирович Левочко.
Заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що
"100 років назад - 23 лютого 1918 р. закатували та вбили лідера кримських татар Номана Челебіджіхана, муфтія кримських татар, духовного та політичного лідера. Сьогодні в Ічні встановлено пам’ятну дошку на честь автора гімну мого народу - Номана Челебіджіхана. Пам'ять кримськотатарського лідера вшанували саме тут, тому що Челебіджіхан кілька разів зупинявся на залізничному вокзалі Ічні по дорозі в Петербург на навчання. Український та кримськотатарський народи мають багато спільного в своїй історії. Є численні приклади співпраці, взаємодопомоги та спільної боротьби за свободу. Перекопський мурза Тугай-бей загинув під Берестечком, допомагаючи українцям виборювати свободу, під Конотопом було спільними зусиллями здобуто перемогу над ворогом обох народів - над російськими загарбниками. Підполковник армії УНР Алі-бей Булатуков проливав свою кров у боях за незалежність України в часи Визвольних змагань 1917 - 1921 років».
Чернігівський академічний хор, під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура заспівали гімн кримськотатарською мовою, а балет надав театралізоване дійство з покладанням жовтих тюльпанів до пам’ятної дошки. Це приємно вразило гостей заходу. Режисер, який тонко відчув історичну значимість події є заслужений діяч мистецтв України Кравчук Юрій Федорович.



















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 394 | Додав: lena | Теги: Номан Челебіджіхан | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Лютий 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.