Головна » 2017 » Вересень » 30 » Подих давнини глибокої
Подих давнини глибокої
15:55
Незвичайне дійство відбулося 30 вересня на Валу, поблизу Дитинця – тут проходив другий Чернігівський історичний фестиваль з нагоди Міжнародного дня туризму.
Час і місце його проведення вибрано не випадково, адже саме звідси почався відлік тисячолітньої історії міста над Десною.
Про це, відкриваючи фестиваль, нагадали присутнім виконуюча обов’язки першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко та директор департаменту культури і туризму, національностей і релігіїй ОДА Олександр Левочко.
Промовці наголошували на тому, що фестиваль з самого початку викликав великий інтерес не лише у чернігівців, а й у допитливих людей з інших регіонів України, а також близького і далекого зарубіжжя, адже для кожного, хто цікавиться історією свого краю, це створює хороший порівняльний фон щодо здобутків у цьому плані та обміну досвідом.
Ось і цього разу на фестиваль, окрім численних клубів історичної реконструкції з Києва, Одеси, Чернівців, інших міст України, прибули їхні колеги з Білорусії, Польщі, Ісландії, Норвегії.
В числі почесних гостей був консул торгово-економічних відносин посольства Греції в Україні Дмитріос Петро Паулос. Він поділився першими враженнями від аури та антуражу фестивалю, зокрема виставки матеріалів, знайдених під час археологічної експедиції Чернігівського Національного педагогічного університету у червні – липні 2017 року. Разом з тим пан консул щиро подякував керівництву грецької спільноти імені братів Зосимів в місті Ніжині за збереження традицій своєї історичної батьківщини.
В цьому контексті варто додати, що цьогоріч чернігівські археологи справді «накопали» багато цікавого. Під час досліджень, що проходили на території подвір’я колишнього Борисоглібського монастиря, який входив у межі княжого двору, заснованого першим чернігівським князем Мстиславом Володимировичем, виявлені залишки житлових та виробничих споруд, сліди виробництва скла, випалювання вапна; знайдені предмети побуту, озброєнь, прикрас, імпортні вироби з країн Сходу та Візантії.
Подих далекої минувшини відчув кожен, хто підходив до вітрин, де містилися вироби, якими користувалися наші пращури: острога, пружинні ножиці, точильний брусок, фрагменти скляного посуду, бутероль ( прикраса з кольорового металу), гуркальце (дитяча забавка) і багато іншого, що давало уявлення про побутові умови і звички тих, хто жив на цій землі багато сотень літ тому.
Приємно зазначити, що наші сучасні краєзнавці піклуються про те, щоб, кажучи словами поета, не порвалася нитка часу – на розкладках Національного архітектурно- історичного заповідника «Чернігів стародавній», Національного історико-культурного заповідника «Качанівка», історико-меморіального музею-заповідника П.Куліша «Ганнина пустинь», чернігівських музеїв – Михайла Коцюбинського, художнього та історичного було багато документальної літератури, виданої останнім часом.
Чернігівці добре усвідомлюють, що сучасне також стане колись історією. І нашим нащадкам цікаво буде знати про наші дні, особливо ті переломні, коли Україна стала незалежною. В цьому сенсі досить слушною видається інформація, розміщено на стенді «7 інноваційних проектів для в’їздного туризму у Чернігів та Чернігівську область», презентовані громадськими організаціями «Кластер водного туризму у Чернігівськіій області» та «Чернігів Європейський».
Та поверномось у магістральне русло події – другий історичний фестиваль у Чернігові. Апогеєм його перебігу стала реконструкція бойових дій часів Київської Русі.
Як правило, в ті далекі дні вони починалися з поєдинку двох ратоборців. Не відступили від правила і реконструктори тодішньої епохи. Потім йшли «стіна на стіну». Так відбулося п’ять сходів.
Публіка була в захопленні від такого видовища. Спостерігався ефект власної присутності: багато хто відчував себе гвинтиком у «машині часу», а дехто ще й палав бажанням долучитися до процесу. А ведучий фестивалю, керівник Чернігівського клубу історичної реконструкції «Князь Чорний» Олег Ярошенко ніби прочитав думки одчайдушних і запропонував спробувати. Охочі не забарилися вийти на ристалище. Цікаво, що серед них були навіть дівчата. І вони не поступилися хлопцям у бойових забавах.
Серед інших цікавих моментів фестивалю був майстер - клас з плавлення скла в макеті середньовічного обладнання призначеного для цього. Кожен охочий мав можливість сфотографуватися з героями «машини часу» і навіть приміряти на собі їхні шати та обладунки.
Звісно, таке видовище не забуваються. А душа прагне повтору. І це неодмінно станеться. Бо, за словами директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександра Левочка буде ще колоритнішим і масштабнішим.

Василь Щербонос
Фото Миколи Дульцева
ОМЦНЗКіМ
























Фото М.Дульцева



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Фестивалі | Переглядів: 614 | Додав: lena | Теги: Чернігів, Історичний фестиваль | Рейтинг: 1.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.