Головна » 2017 » Вересень » 18 » І ожило Співоче поле
І ожило Співоче поле
08:24
17 вересня на Співочому полі селища міського типу Березна після тривалої тиші на ньому відбулося Обласне свято хорової пісні імені Григорія Верьовки. І ось нарешті воно знову ожило в усій красі притаманної для нього аури – звуки, барви, емоції з самого ранку заполонили серця і душі людей, що прийшли на Центральну площу селища, де це поле розташоване.
Урочиста частина свята розпочалася з покладання квітів до пам’ятника славетному землякові, з іменем якого асоціюється хорове мистецтво Чернігівщини – Григорія Гурійовича Верьовки, видатного українського композитора, хорового диригента, Лауреата Національної премії імені Т.Г. Шевченка, засновника Українського народного хору.
На непересічності його таланту наголошували у соїх виступах офіційні особи, що прибули розділити з березнянцями радість свята.
Вітаючи присутніх, голова обласної ради Ігор Вдовенко підкреслив, що його особливість полягає передусім у несхожості з іншими мистецькими заходами, бо воно несе в собі не запозичену, а дійсно нашу українську пісню, пісні нашого поліського краю. І все це завдяки видатному землякові – Григорію Верьовці, який створив перший Український народний хор у далекому 1943 році і керував ним понад 20 років.
- Я ніколи не політизував подібні заходи, але спілкуючись з колегами, все більше ловлю себе на думці, що ми робимо одну велику справу для людей, для нашої Чернігівщини, і це є ознакою наближення нас до кращих зразків світової демократії.
Підкресливши важливість в історії українсьої культури такої постаті як Григорій Верьовка, народний депутат Олег Купріяненко запропонував не тільки проводити подібні пісенні заходи, а й змінити їх статус, запровадивши з наступного року Всеукраїнський фестиваль української пісні імені Григорія Верьовки, адже «саме Григорій Верьовка невтомно пропагував нашу українську пісню, українську націю, яка стала колискою слов’янської цивілізації».
Присутні гарячими оплесками зустріли цю пропозицію з вірою в те, що відтепер на Співочому полі не буде мовчазних пауз, про які говорилося вище.
Про необхідність посилення уваги до пісенного свята у своєму виступі говорили директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко, депутат обласної ради Василь Леоненко, голова Менської районної держадміністрації валерій Щукін, селищний голова Ольга Романченко, секретар Національної Всеукраїнської музичної спілки, заслужений діяч мистецтв України Володимир Суховерський.
Кожен виступ був позначений цікавими прикладами з творчого життєпису Григорія Верьовки, що засвідчували неординарність цієї мистецької постаті. Особливо підкреслювалась його турбота про те, аби розпочата ним справа не розгубилася в часі. Він виховав багато поколінь відомих музикантів – композиторів, диригентів, керівників, художніх колективів, співаків, які сьогодні несуть естафету любові до рідної української пісні на високому професійному рівні.
В цьому достеменно переконалася публіка, прослухавши виступи десятки художніх колективів, які того дня пройшли через сцену Співочого поля.
Порадували глядачів високим рівнем виконання, жанровим розмаїттям, багатим репертуаром як професійні, так і аматорські колективи, зокрема народний хор та капели бандуристів ім. Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм, народний хор Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, аматорський фольклорний колектив «Криниці» (Сосницький РБК), народні аматорські хори «Спадщина» (Сновський БК) та «Десна» (Чернігівського міського Палацу культури) та інші.
Гідними слави свого великого земляка показали себе всі художні колективи Менського району.
Динаміку і видовищність свята забезпечували: головний режисер – заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта, головний хормейстер – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур, головний балетмейстер – Юлія Солонець, диригенти: заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук, заслужена артистка України Раїса Борщ, заслужений працівник культури України Микола Борщ, ведуча – ветеран обласного радіо, член Національної спілки журналістів України Віра Лисиця.
Василь Щербонос
Фото Юлії Солонець










QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 638 | Додав: Nadiy | Теги: обласний фестиваль хорової пісні | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Вересень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.