Головна » 2017 » Липень » 31 » СВЯТО ВИДАЛОСЬ НА СЛАВУ - КОЛОРИТНЕ І ЯСКРАВЕ
СВЯТО ВИДАЛОСЬ НА СЛАВУ - КОЛОРИТНЕ І ЯСКРАВЕ
07:59
29 липня у Коропі відбувся XV Миколаївський ярмарок.
Як і в попередні роки, свято видалось колоритним і яскравим, вкотре довівши, що коропчани вміють шанувати історію свого краю і йти в ногу з часом.
Показовим тут вважають збереження давніх традицій у нових формах. Зокрема, на відзнаку події, що відбулася понад 160 років тому, - порятунку тодішніх мешканців від епідемії чуми чудотворною іконою Рихлівського Свято-Миколаївського монастиря і було започатковано щорічний Миколаївський ярмарок. За переказами, після пронесення цієї ікони вулицями містечка чума припинилася.
Картину давньої події відтворила хресна хода довкола ярмаркового майданчика. Разом з тим ведучі свята Наталія Пінчук та Микола Шкляр нагадували присутнім про славне минуле Коропа. Це батьківщина гетьмана Лівобережної України Дем'яна Многогрішного, отамана генеральної артилерії Петра Юркевича, сотенне козацьке місто, “центр козацької гармати”, зразок якої був одним із атрибутів ярмарку.
На ярмарковому майданчику можна було зустрітися з історичними персоналами, в яких перевтілились на час місцеві самодіяльні артисти.
А органічне поєднання минувшини і сучасності продемонстрував парад місцевих громад, у вирі якого калейдоскопічно змінювалися старовинні знаряддя праці і новітні зразки техніки.
Кожне село прагнуло якомога оригінальніше репрезентувати себе у цій колоритній ході - з піснями, танцями, театральними дійствами, багатою стилізацією та неприхованим наміром побити рекорди вигадливості сорочинців.
А скільки майстрів пензля, голки, різця, гончарного круга зібрав цьогорічний ярмарок! Очі розбігаються від їхніх картин, вишиванок, шкатулок і кухликів. Особливо радує той факт, що народним умільцям підростає гідна зміна. Це, зокрема, засвідчила виставка малюнків вихованців центру дитячої творчості.
Приємно було поспілкуватися з учасником всіх п'ятнадцяти ярмарків Василем Григоровичем Перепадею. Незважаючи на свої 85, він не покидає свого захоплення плести чудові солом'яні брилі, а донедавна ще й учив малечу художньому плетінню з соломки у згаданому центрі.
Смаки найвибагливіших “гурманів” художнього слова, пісні і танцю задовольнила концертна програма ярмарку, про що свідчили вигуки “браво” і гучні оплески.
Крім місцевих аматорських колективів, у концерті взяли участь столичний вокально- хореографічний шоу-гурт “Козаки”, ансамбль барабанщиць Чернігівського Палацу культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді; самодіяльні митці Кіптівської об'єднаної територіальної громади з Козелецького району.
Ярмаркова палітра виглядала б неповною, якби не було сказано про аромати, які панували того дня на гостинних подвір'ях, де гурмани в прямому розумінні цього слова могли скуштувати справжньої юшки, шашликів та інших делікатесів.
Журналісти, які приїхали висвітлювати свято, дізналися багато цікавого про хід децентралізації в районі, стан і перспективи розвитку окремих господарств під час спілкування з головою об'єднаної територіальної громади Віктором Журавлем та народним депутатом України Анатолієм Євлаховим.
А про зрушення в пошуках нових форм господарювання переконалися, відвідавши фермерське садівниче господарство “Золотий пармен”, яке очолює ентузіаст цієї справи Микола Мисник.
Сади, якими славилась у свій час Чернігівщина, повертаються. А будуть нові сади, з'являться і нові пісні, ярмарки ж стануть ще колоритнішими.

Василь Щербонос провідний редактор ОМЦНЗКіМ



















Фото з сайту "Час Чернігівський"



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 529 | Додав: Nadiy | Теги: Миколаївський ярмарок у Коропі | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Липень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.