Головна » 2017 » Липень » 11 » Етнокультурний семінар-практикум по створенню генеалогічного дерева
Етнокультурний семінар-практикум по створенню генеалогічного дерева
10:27
8 липня Україна відзначала своє молоде свято «День родини», а всі православні християни вшановували святих Петра та Февронію-покровителів сім’ї та шлюбу. Цей день став приводом для багатьох жителів нашої багатонаціональної країни провести час із родинами по-особливому.
Що може бути затишніше рідного дому, батьківського тепла, а ще відчуття того, що ти є членом великої дружньої родини, яка поєднана національним корінням?
Завдяки креативному мисленню заступника Чернігівської міської організації Німецького культурного центру «Взаємодія» Людмили Вікторівни Бальцер народився проект «Етнокультурний семінар-практикум по створенню генеалогічного дерева «Unser Familienbaum” та отримав грант серед німецьких товариств України, який був успішно реалізований 9 липня 2017 року в приміщенні музичного коледжу ім.Л.М.Ревуцького. Втілення проекту стало можливим за підтримки Федеративної Республіки Німеччини через БФ (суспільство розвитку м.Одеси).
Понад 30 членів сімей Німецького центру зібрались не лише для того, щоб поділитися сучасними щасливими, а іноді прикрими миттєвостями родинного життя, але й докопатися до глибокого спадкоємного коріння, завдяки якому і виросли гіллясті родинні дерева з молодими пагонами та зовсім юними верхівками-діточками, які на семінарі з захопленням поглинали інформацію минувшини.
Відкрили семінар голова та заступник німецького центру: подружжя Бальцери - Віктор Миколайович та Людмила Вікторівна (доречі, з існуючих на Чернігівщині понад 30 національних товариств, робота очолювана ними-є одною з кращих). Величезна подяка начальнику відділу по генеалогічному дослідженню обласного архіву м.Чернігова Ващенок Ірині Іванівні, яка відгукнулася на запрошення і надала неоціненну інформацію з пошуку рідних, безвісти пропавших, походження, професійного, релігійного та інших напрямків, що містять фонди архівів різних рівнів, надала вичерпні відповіді на складні запитання присутніх.
Сумні, сповнені трагізму, розповіді про тяжкі долі німців за походженням, починаючи з правління Катерини ІІ, довоєнних часів, сталінізму, голодних поневірянь, переслідувань, утисків репресій та заслань, тільки за приналежність до німецької національності, розпочала сім’я Баликіних – Бітнерів- Ремізових. Батько, донька та внук Микита провели майстер-клас по збору інформації для створення родинного дерева, надавши наочні креслення – замальовки та сотні старинних фото.
Книгою-історією життя предків в дуже цікавій, важкій і важливій обкладинці з викарбуваним написом, здивувала всіх слухачів сім’я Криштопів – Вегманів, доречі це прізвище найпоширеніше в Німеччині.
Ілона Валеріївна розповіла про поневіряння представників старшого покоління підчас переселення з Києва на Урал та в інші місця, також поділилась досвідом пошуків інформації в архівах.
Валентина Шеховцева (ГОКК) – поетеса та письменниця, лікар-психіатр,мама учасника АТО наголосила на значенні пошуку інформації та створенні генеалогічного дерева з точки зору медицини з метою запобігання ризиків генетичних захворювань та зачитала біографічне оповідання-розповідь про життя бабусі, яка сама в люті морози добувала їжу для трьох діток, виживала, як могла, всі близькі - депортовані. На той час національність німка – звучало, як вирок. І стримані, педантичні, але відповідальні і співчутливі німці допомагали один одному.
Тривожними і хвилюючими були спогади сім’ї переселенців із Донбасу – Альберті Людмили Петрівни, її чоловіка, невістки та синів,один з яких Петро приїхав на даний захід із Слов’янська, де в нього зростає 3 діток, продовжувачів славного, героїчного, стражденного роду… Адже, з 11 дітей в сім’ї діда та бабусі - шестеро були репресовані та розстріляні. Ніхто з присутніх не стримував сліз…
Міллер М.Й. скаржився на труднощі оформлення документації в повоєнні часи, Середа – Ульрих К.К. – про утиски за національною приналежністю, Швабауер О.Г.- про трагічні долі батька і матері, та про невизнання його геніальних винаходів, премії за які отримували інші люди.
Ніби стрічки документального фільму зі всіма трагічно-героїчними моментами життя пронеслись за 7 годин спілкування в цій великій дружній, чудовій родині Німецького культурного центру «Взаємодія».
Але життя продовжується і діточки- верховіття Микитка та Гліб, які були присутні на заході та їх однолітки відчувають любов і підтримку рідних, центру німецької спільноти, відвідують спортивні табори, займаються в гуртках по вивченню німецької мови, діти учасника АТО Даниїл та Поліна Зіберти беруть участь у фестивалях різних рівнів, виборюючи призові місця.
Ми пишаємось творчими доробками керівника культурних програм Німецького центру «Взаємодія» Світлани Пилипенко, яка долучилася до організації і проведення даного проекту.
Вражена глибиною розглянутої теми, запропонованою наочністю, методами подачі матеріалу, провідний методист по роботі з національними меншинами ОМЦ навчальних закладів культури і мистецтв Поліна Іванівна Борщенко щиро дякувала всіх організаторів, спонсорів та учасників проекту. Відмітила, що родина завжди була і залишається осередком духовних і культурних традицій нації, побажала кожній родині благополуччя, щастя, добробуту, порозуміння, і, головне, миру нашій рідній землі.

Текст та фото провідного методиста
по роботі з національними меншинами
Поліни Борщенко.
















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 394 | Додав: Nadiy | Теги: генеалогічне дерево, Німецький культурний центр «Взаємод | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Липень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.