Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2017 » Травень » 14 » Фестиваль польської культури у Ніжині
Фестиваль польської культури у Ніжині
12:38
11 травня цього року згідно планів Культурно-просвітницької спілки громадян польського походження "Астер", під керівництвом президента спілки Бєлінської Фелікси Феліксівни відбувся черговий фестиваль польської культури "Festival Przyjazni". І так сталося, що саме в цей день, за словами президента Порошенка П.О. - «Україна повернулася додому». На честь цієї знаменної події усі міста одночасно піднімали прапори України і Європи.
Міський голова Лінник А.В. – перший звів до неба прапор України, а далі, дуже символічно, з доданням вагомості і урочистості прапор Європи замайорів над Ніжином, піднятий Генеральним Консулом Республіки Польща в Києві Томашем Дедерко, в присутності численної польської делегації та громадян міста.
Потім, все за планом фестивалю.
Плідна зустріч високого керівництва Польського в Україні з місцевою міською та районною владою, представниками Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв. Були досягнуті домовленості про тісну співпрацю, вирішені деякі питання на користь спілки поляків "Астер". Далі, відвідання пам'яток польської культури, покладання квітів до Польського меморіалу.
На відкриття фестивалю та зустріч з ректором Ніжинського державного університету ім. М.В. Гоголя Самойленком О.Г. прибув Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.
Високоповажні гості та всі присутні стоячи вітали відкриття фестивалю. Потужно і злагоджено, урочисто-піднесено звучали гімни України і Польщі.
Чудові голоси студентського хору "Світоч", що лунали зі сцени рідного ВУЗу, вражали і захоплювали публіку своєю мелодійністю, звуковою і динамічною гнучкістю. Високий професійний рівень хору, багаторазово підтверджений перемогами в конкурсах найвищого рівня, є результатом кропіткої праці блискучих майстрів хорового співу заслужених діячів мистецтв України професорів Людмили Шумської і Людмили Костенко.
Оваціями супроводжувалися яскраві виступи студентів-солістів: Сергія Охонько, Сергія Юскевича, Віталіни Даньшиної та Анастасії Самойленко. Вдячною реакцією публіки був нагороджений дитячий колектив польської пісні і танцю "Гвяздечка", які польською та українською мовами освідчувались в любові дружнім країнам. Художній керівник – Катерина Ровенчин.
Вдячна публіка не хотіла відпускати молодих "енерджайзерів" зі сцени, вимагаючи повтору знову і знову. Це був польський танок "Полонез" та український "Гопак" у виконанні зразкового ансамблю "Вікторія" - лауреата українських та міжнародних конкурсів. Художній керівник – Вікторія Вишнева.
А троїсті музики "Перець" Ніжинського районного будинку культури!!! Колектив вразив своєю злагодженістю, артистичною витонченістю у розкритті музичних образів та грайливо-гумористичним виконанням.
Духовну радість серцю кожного слухача принесло бездоганне звучання зведеного оркестру народних інструментів факультету культури і мистецтв НДУ ім. М. Гоголя та ніжинського училища культури і мистецтв ім. М. Зеньковецької. Цей колектив – універсальний. Вони завжди в пошуку нових форм, нової подачі матеріалу, орієнтовану на слухачів різного віку і вподобань. Неймовірну кількість народних інструментів, які створюють неповторний колорит звучання, об'єднати в єдиний організм може тільки людина – супер-професіонал, яка живе цією справою і любить її понад усе. Таку насолоду слухачам подарував Народний артист України, професор Микола Шумський.
Виконавська майстерність номерів представлених на фестивалі польської культури "Дружба" вражає і зачаровує закоханістю в художню красу, відчуттям найпотаємніших нюансів та професійністю подачі.
Під час концертної програми фестивалю всі гості були запрошені до вітального слова. Почесні грамоти, квіти, оплески, подяки за добросовісну, результативну працю отримувала Фелікса Феліксівна і в свою чергу дякувала всім членам спілки, місцевим органам влади та нагороджувала активістів.
Мати хорошого керівника закладу щастить далеко не кожному колективу. А ось, Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя – має таке щастя! Це справжній талант – бути професіоналом своєї справи і хорошим керівником. Цій чудовій людині толерантній, тактовній, з креативними ідеями і чітким баченням їх здійснення - ректору ВУЗу, кандидату історичних наук, доценту Самойленко О.Г., низький уклін за тісну співпрацю з ніжинськими культурно-просвітницькими спілками та громадськими організаціями поляків, греків та іншими представниками національних меншин міста.
Також, велика подяка депутатові міської ради Мамедову В.Х. – постійному благодійникові, який щоразу гостинно, дійсно, на європейському рівні, зустрічає високоповажних гостей, з гордістю розповідає про рідне місто, його гідних, працьовитих людей та запрошує до співпраці в галузі економіки.
І на кінець, звучали найкращі побажання бадьорості духу, стабільності, позитиву, яскравих подій і незабутніх вражень. Представникам всіх національностей України – жити в дружбі, єдності, і головне, під мирним небом на нашій Богом даній землі!

Матеріал підготувала
провідний методист по роботі з національними меншинами обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв
Поліна Борщенко.

Фото – Вікторія Охріменко,
начальник організаційного відділу Ніжинської районної ради













QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 516 | Додав: Irina | Теги: фестиваль польського товариства Аст | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.