Головна » 2017 » Квітень » 4 » Тема культури у дзеркалі місцевої преси (Продовження. Поч. на голов. стор. від 27 березня)
Тема культури у дзеркалі місцевої преси (Продовження. Поч. на голов. стор. від 27 березня)
09:14
Важливою складовою висвітлення теми культури на сторінках районних і міських газет у 2016 році були публікації про творчі звіти «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає».
Це один з найбільш важливих аспектів діяльності клубних закладів, оскільки від системності і різноманітності подачі матеріалів під відповідною рубрикою залежить цілісне уявлення читача про здобутки і проблеми колективів художньої самодіяльності. Саме про такий комплексний підхід свідчать матеріали на сторінках газети «Вісті Сосниччини».
«Авдіївка не приїхала», Волинка перевершила всі сподівання, Хлоп’яникам теж дарували оплески» - вже самим заголовком статті багато сказано і про активність, і про майстерність. А деталі (експонати виставки народних майстрів, репертуар, відомості про учасників художньої самодіяльності, зокрема про її ветеранів) ще виразніше засвідчують неформальний підхід до висвітлення актуальної теми.
Ось окремі з них: «Зібрано колишню і сучасну вишивку, вироби з підручних матеріалів; була й бринза, яку куштували всі бажаючі, навіть просили контактні телефони, щоб дізнатися рецепт її приготування».
Слід наголосити, що газета «Вісті Сосниччини» вирізняється з-поміж інших ЗМІ посиленою увагою до творчих звітів. І в кожній публікації цього тематичного серіалу підкреслювались особливості роботи тих чи інших сільських клубів і будинків культури.
Приміром, у статті «Звітували лав’яни» (від назви села - Лави) читаємо: «Колективи художньої самодіяльності беруть участь у вшануванні людей, причетних до пам’ятних дат (ветеранів Другої світової війни, афганців, учасників АТО).
Зрозуміло, що такі ремарки у зв’язку з строгими рамками звітного часу не могли озвучуватись ведучими – це результат допитливості журналістів, добутий в кулуарних розмовах з керівниками закладів культури.
Звертає на себе увагу й інша системна рубрика в газеті – «Культура на селі». Часто з’являються і матеріали пізнавального характеру, про корисність яких свідчить стаття «Усе любов’ю зміряне до дна», присвячена 95-річчю відомого українського поета-пісняра Дмитра Луценка, на якому разом з фольклорним народним колективом «Криниці» побувала її авторка Валентина Мовчан.
Детально описавши свято «Осіннє золото», що проходило з цієї нагоди на малій батьківщині поета, вона підкреслює, що «коли потрапляєш на такі свята, зовсім по-іншому пізнаєш творчість поета. Ось і цього разу відчула, що поезія Луценка глибоко запала в серце, взяла за душу. Повернувшись зі свята, я взяла у райбібліотеці збірки віршів поета і «запоєм» їх прочитала».
Потім про це йшла мова на бібліотечно-гуртковому занятті у Великоустівській загальноосвітній школі.
Уважною була газета «Вісті Сосниччини» і до інших цікавих моментів культурного життя району. Є серед них і новинки: у літературно-меморіальному музеї О,П,Довженка відбувся І Міжнародний фестиваль «КіноДок» і стартував фестиваль дитячої творчості «Сосницькі дзвіночки».
Актуальною в контексті структурних змін, що відбулися в процесі реорганізації ОНМЦКіМ, видається і така інформація: «У перший день жовтня вся музична спільнота відзначає своє професійне свято. З цієї нагоди Сосницька музична школа ім. М.Ф. Полторацького приймала своїх колег – викладачів Щорської (Сновської) дитячої музичної школи ім. Рахліна. Гості з цікавістю послухали розповідь про історичне минуле та сьогодення нашої альма-матер, зокрема оглянули музичні класи, звернувши увагу на їх оснащення музичними інструментами, нотною та тематичною літературою, довідалися про творчі колективи школи, їх концертну діяльність та вагомі здобутки на обласних та всеукраїнських фестивалях, ознайомилися з музичним інструментом – окариною, ансамблева гра на якому є візитною карткою інструментального жанру Сосниччини».
Тут, як кажуть, без зайвих коментарів стає зрозумілою доцільність подібних обмінів для взаємозбагачення досвідом.
Матеріали пізнавального характеру заявляються і на сторінках газет: «Трибуна хлібороба» (смт.Талалаївка) та «Вісті Борзнянщини». Це передусім творчі портрети ветеранів культурно-освітньої роботи.
У нарисі «Пісня, що ллється з душі» з любов’ю до його героїнь розповідає Віра Клишова в «Трибуні хлібороба» про творчий шлях керівника аматорського фольклорного колективу «Народні наспіви» Валентину Лизько, яка знайшла своє покликання в пісні і все життя присвятила служінню українській культурі.
З цікавістю читаються у «Вістях Борзнянщини» спомини ветерана-гармоніста Володимира Комова з Ховмів. Зримо уявляєш атмосферу сільського дозвілля минулих років, коли він каже: «У клубі щовечора грали на танцях, або зберемося на вигоні чи на колодах біля чийогось двору і танцюємо, співаємо під гармошку до глибокої ночі».
Зазвичай такі жанри як нарис-замальовки стали рідкісними явищем на сторінках преси. Особливо про працівників культури. А от на матеріали з яких би можна було уявити атмосферу дозвілля на селі сьогодні і порівняти її з тією, про яку говорив Володимир Кормов, на жаль, в жодній газеті натрапити не вдалося.
(Далі буде)
Надія Заваліна,
Василь Щербонос
(ОМЦНЗКіМ)



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 461 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
MichaelAreli(40), Allannathe(38)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.