Головна » 2017 » Березень » 23 » Польські митці - театральній діяльності Ніжина
Польські митці - театральній діяльності Ніжина
10:39
Вкотре громаду Ніжина на пізнавально-просвітницький захід зібрали активісти культурно-просвітницької спілки поляків «Астер». Тему «Видатні польські постаті в творчості Ніжинського драматичного театру», яку досконало дослідив і висвітлив у своїй доповіді доктор філологічних наук, професор, головний редактор польських видань Самойленко Григорій Васильович, зібрались послухати студенти, молодь, члени спілки, читачі центральної бібліотеки.
Почесних гостей з Києва – радника Посла республіки Польща з наукових питань пані Емілію Ясюк та консула Генерального консульства з питань віз в м. Києві Клаудію Піщук на центральній площі Ніжина зустрічали голова Ніжинської районної ради Бузюн Олег Віталійович, секретар міської ради Сологуб Валерій Володимирович, депутат міської ради Мамедов Володимир Хейбарович, президент Спілки поляків «Астер» Бєлінська Фелікса Феліксівна, провідний методист обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв Борщенко Поліна Іванівна та головний спеціаліст управління культури і туризму Ніжинської міської ради.
Традиційно, делегації поклали квіти до Польського меморіалу, ознайомились з приміщенням, яке має стати центром польської культури накреслили перспективи розвитку (при наявності коштів для капітального ремонту).
Фелікса Феліксівна зверталась до всіх присутніх з проханням посприяти зменшити плату за оренду та знайти кошти для ремонту приміщення, адже вклад польської спільноти в розвиток культури Ніжина, в зміцнення стосунків між країнами – дуже значний.
З доповіді професора Григорія Самойленка, всі, хто завітав до центральної бібліотеки, дізнались про те, що у витоків Ніжинського театру стояли митці з польським корінням Болеслав Лучицький, Анжеліка Лучицька та Борис Лучицький, які і були його першими керівниками і засновниками.
Ніжинський академічний український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського (у той час Перший робітничо-колгоспний театр Чернігівської області у місті Буринь (нині Сумська обл.) було засновано постановою Чернігівського обласного відділу народної освіти наприкінці жовтня 1933р.
А в лютому 1938р. театр переведено на постійне місце розташування до міста Ніжина і надано право носити ім᾿я Михайла Коцюбинського. У витоків театру стояли Болеслав Лучицький, Анжеліка Лучицька та Борис Лучицький, які і були його першими керівниками і засновниками. Перша вистава, яку було поставлено в театрі – це “Украдене щастя”, за однойменним твором Івана Франка. За всю історію свого існування колектив театру ні на мить не припиняв свою творчу роботу. Приналежністю до акторського братства пишалися всі три покоління родини Лучицьких. Вони творили театральне обличчя Ніжина до 1960 року. Для цих людей театр був батьківщиною в мистецтві. Разом з доповідачем учасники заходу подумки полинули у різні часи, коли в театрі працювали такі видатні митці, як Наталія Ужвій, Амвросій Бучма, Оксана Петрусенко, Анжеліка Лучицька, Микола Донець, Марія Литвиненко-Вольгемут, Іван Паторжинський, Еліна Бистрицька.
Студенти училища культури і мистецтв імені М. Заньковецької під керівництвом Ганни Оврамівни Кашковської показали театралізоване дійство «Благословенна Ніжинська земля – колиска самобутніх талантів, представили презентацію кіно-ряду «Місце в розвитку театрального мистецтва України та Ніжина родини Лучицьких», потішили глядача романсами та українськими піснями.
Поважні гості пані Емілія Ясюк та пані Клавдія Піщук виразили вдячність за запрошення, задоволення роботою Спілки «Астер» вручили квіти пані Феліксі Бєлінській, подякували всіх, хто долучився до організації та проведення чудового просвітницького заходу та обмінялись з активістами пам’ятними подарунками. Фонд бібліотеки київські гості поповнили літературою польських авторів. Зустріч була теплою, дуже душевною. Попереду багато планів і нових звершень. Успіху вам, шановні «Астеровці»!

Інформацію підготувала
провідний методист по роботі
з національними меншинами
П.І. Борщенко














QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 366 | Додав: lena | Теги: Культурно-просвітницької спілка пол | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.