Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2017 » Січень » 23 » У КИЄВІ ВІДБУЛАСЯ СТРАТЕГІЧНА СЕСІЯ ЩОДО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ У СФЕРІ КУЛЬТУРИ
У КИЄВІ ВІДБУЛАСЯ СТРАТЕГІЧНА СЕСІЯ ЩОДО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ У СФЕРІ КУЛЬТУРИ
15:39
20 січня 2017 року на стратегічній сесії щодо децентралізації у сфері культури визначено матрицю реформи, операційні цілі та завдання на 2017 рік. Сесію ініційовано Мінрегіоном спільно з Міністерством культури, Міністерством фінансів та представниками Проектного офісу секторальної децентралізації та Проекту EDGE. Участь у заході взяв Міністр культури України Євген Нищук.

Ірина Френкель, радник Міністра культури та координатор сектору культура Офісу секторальної децентралізації презентувала присутнім концепцію «Децентралізація: сектор Культура», в якій чітко визначені кроки, попередній розподіл закладів культури за рівнями підпорядкування та індикатори результатів впровадження реформи у галузі. Зокрема, до них належать:

- зменшення індексу злочинності у територіальних громадах;
- підвищення відсотку дітей, які постійно відвідують заклади культури;
- питома вага власних надходжень закладів культури від загального обсягу
фінансування на утримання закладів культури;
- кількість створених нових робочих місць в креативному секторі галузі культури.


На основі концепції розроблено LOGIC MODEL реформи та операційний план дій.

Необхідно нагадати про те, що Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко наголошував, що основне завдання децентралізації в 2017 році — секторальне просування реформи – в освіті, медицині, культурі, системі надання адміністративних послуг, земельних відносинах, дорожній інфраструктурі, сфері планування територій.

Міністр культури Євген Нищук зазначив, що протягом 2016 року відбулась повна інвентаризація галузі культури і необхідно зазначити, що за результатами ревізії більш ніж 1500 закладів культури, які розташовані на первинному рівні знаходяться під загрозою закриття. «Станом на сьогодні до нас знаходить багато негативних сигналів щодо спроби закриття установ культури радами різних рівнів в об’єднаних територіальних громадах. Нами направлені листи на голів ОДА про дотримання культурних прав громадян в яких зазначено, що відповідно до статті 22 Закону України про культуру закриття будь яких установ галузі культури має відбуватись за погодженням з Міністерством культури» - підкреслив Міністр культури. Пан Нищук акцентував увагу на те, що на сьогодні заклади культури несуть набагато ширші функції, ніж ми привикли сприймати за радянських часів. Створена робоча група Міністерства культури України зараз розробляє модель «Центрів розвитку громади», які повинні мати освітньо – культурний функціонал. Згідно плану роботи з реалізації реформи децентралізації, Моделі будуть презентовані на прикінці лютого 2017 року.

Як зазначила Ірина Френкель – координатор проекту секторальної децентралізації в культурі: «Псевдоекономія бюджетних коштів, що повинні бути спрямовані на фінансування галузі культура призведе до деградації людського потенціалу та порушенню прав громадян до рівного доступу до культурного продукту. Сприйняття культури як то «що після фуршету» заважає більшості керівників зрозуміти потенціал культурного ресурсу та можливість культурно – економічного розвитку території. Культура- як м’яка сила трансформаційних процесів допомагає розбудовувати діалог в громаді. З економічної точки зору створює передумови для розвитку креативного сектору, наявність якого є характерною ознакою постіндустріального суспільства. «Центри розвитку громад», з розташуванням установ культури – повинні стати офіційною платформою перетворень в ОТГ та налагодження конструктивного діалогу. Тому ми вирішили започаткувати Освітню Академію для перепідготовки ТОП менеджерів установ базового рівня та молодь, яка має прагнення та творчий потенціал працювати в креативній сфері в громадах. Пілотний проект почне працювати на прикінці березня 2017 року.»

Міністерство культури відкрито для обговорень проблем Децентралізації та напрацювання ідеї із подальшою реалізацією в рамках запланованої Академії. Процес Децентралізації в культурі розпочато. Напрацьовано маршрутну карту подальшого просування реформи децентралізації у галузі культури та активного включення у процес регіонів, міст та громад.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 833 | Додав: lena | Теги: децентралізація у культурі | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2022 | Чернігівський обласний центр народної творчості.