Головна » 2015 » Серпень » 25 » Х Ювілейний міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло»
Х Ювілейний міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло»
15:11
24 серпня у Чернігівському міському парку культури і відпочинку відбувся Х Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло».
Хоча вже сама назва цього широкомасштабного заходу розкриває його сутність і значимість, варто нагадати, що у багатій фестивальній палітрі нашого краю «Поліське коло» займає провідне місце уже тому, що проводиться це мистецьке свято у вікопомну для українців дату – День Незалежності України.
Пам’ятною і дорогою стала вона і для інших народів поліетнічної Чернігівщини, що завдяки цій історичній події мали змогу об’єднатися в національно-культурні товариства і проявити свою самобутність.
В цьому році вона була продемонстрована особливо яскраво. Представники білорусів, поляків, євреїв, греків, німців та інших народів, для яких в силу історичних обставин Україна стала другою батьківщиною, в розгорнутих на території парку культури і відпочинку національних подвір’ях радо зустрічали гостей фестивалю, частуючи їх смачними стравами, розповідаючи про зв’язки зі своєю історичною батьківщиною та про сьогоденну діяльність.
Важливо відзначити, що за тривалий час перебування в іншомовному середовищі вони не забули рідну мову і разом з тим вільно спілкуються українською та російською.
Більш того, навіть на сцені вони не обмежувались суто національними номерами. Так, аматорський хореографічний колектив Ніжинської асоціації асірійців колоритно виконав танець «Івана Купала», переконливо підтвердивши життєвість такого приємного явища як взаємозбагачення культур зближених народів. Принагідно не можна не зазначити, що значну роль у цьому відіграє фестиваль «Поліське коло».
Невипадково інтерес до нього постійно зростає. З часу його запровадження у фестивалі взяли участь 18 областей України, а також гості з зарубіжних країн, зокрема, Індії, Конго, Польщі, Латвії, Естонії, Білорусії, Італії, Німеччини.
Певна річ, це також залишило свій впливовий слід. Так, у програмі нинішнього фестивалю було багато східних танців, переважно індійських.
Але, як і належить, домінуючою складовою фестивального репертуару була українська народна пісня і танець.
А в естрадному блоці переважали пісні і вірші патріотичного змісту, присвячені Україні та її героїчним захисникам. Особливо вражаючими в цьому контексті були виступи естрадного гурту «Смоляни» Борзнянського району та автора і виконавця, переможця «Червоної Рути» Тараса Тарасенка.
Дух народних традицій (автентичний спів, старовинні вишиванки) вдало доповнили на фестивалі знахідками в розвитку моди представники Чернігівського професійного ліцею побуту, продемонструвавши зразки осучасненого українського одягу.
А неминуща сила і спритність українців зримо постала перед глядачами у карколомних трюках показового виступу з капоєйри членів Чернігівського спортивного клубу «Білий вітер».
Велике задоволення дістали гості фестивалю від знайомства з роботами майстрів Центру народних ремесел ОНМЦКіМ та інших творчих колективів, виставлених у «Містечку майстрів». А ті, хто хотів би долучитися до процесу творення красивих і корисних речей власноруч, мали змогу спробувати свої здібності, взявши участь у майстер-класах.

Василь Щербонос
Фото М.Дульцева та Л.Віленського





















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 571 | Додав: lena | Теги: Поліське коло 2015 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.