Головна » 2014 » Листопад » 28 » Обереги особливого призначення
Обереги особливого призначення
15:03
Виготовлення оберегів у стінах обласного центру народних ремесел для дітей і юнацтва, що є структурним підрозділом ОНМЦКіМ, давно стало звичним явищем як в сенсі програмних занять діючих тут студій, так і епізодичних акцій, обумовлених певними життєвими обставинами. В таких випадках стираються грані творчих амплуа керівників цих студій – всі вони, так би мовити, входять в роль суміжників, доводячи отриманими результатами, що справжній митець не повинен обмежуватись рамками специфіки свого основного заняття, а бути готовим при потребі підставити своє плече колегам.
А така потреба, коли слово «оберіг» у зв’язку з відомими подіями на сході України набула особливого звучання та стає все актуальнішою, до процесу виготовлення цих магічних символів долучаються і працівники обласного навчально-методичного культури і мистецтв, і батьки дітей, які навчаються в студіях Центру народних ремесел, і просто допитливі люди, котрі приходять на традиційний день відкритих дверей. Для всіх охочих оволодіти абетковими навичками того чи іншого ремесла досвідчені фахівці дають майстер-класи.
Особливістю майстер-класу, що відбувся в Центрі народних ремесел цими днями, є той факт, що ініціаторами його проведення стали люди зі сторони. Це було дещо несподівано і водночас закономірно - небайдужі до народних традицій і актуалій поточного часу люди знали, куди слід звернутися по допомогу, аби успішніше справитись з тими задумками, в потребі і нагальності яких вони переконані.
Йдеться про представниківа Чернігівського єдиного волонтерського центру. А про мету задуманої акції охоче розповіла перед початком майстер-класу його активна представниця Тетяна Миколаївна Липявко:
- Ми вже робили обереги для бійців АТО. Особисто я спеціалізуюсь на виготовлені керамічних коників, мої колеги по громадській роботі мають добрі навички у створенні інших сувенірів. Разом спробували виготовляти ляльки-мотанки. Спроба, на наш погляд, видалась вдалою – всі екземпляри розійшлися за призначенням і були прийняті з вдячністю тими, кому вони призначалися. Це нас надихнуло, а тому вирішили зайнятися цією справою фундаментально. Сувеніри будуть вручать сім’ям загиблих в АТО. Коли відчуватимемо себе справжніми професіоналами, як Тетяна Петрівна Стадниченко, яка люб’язно погодилась провести для нас майстер-клас, будемо проводити благодійні акції, а потім від реалізованих сувенірів кошти спрямовувати на придбання потрібних бійцям АТО речей...
… Можна не сумніватися, що поставлена волонтерами мета буде досягнута. Учениці майстрині виявилися напрочуд здібними - протягом години вони виготовили синхронно з діями наставниці чотири види оберегів з тканини та ниток, одразу ж придумавши їм влучні назви.
Майстриня, задоволена дебютом учениць, побажала їм подальших успіхів у їхньому новому захопленні та в реалізації задуманих намірів.

Василь ЩЕРБОНОС
Фото Леоніда Віленського
(ОНМЦКіМ)













QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 756 | Додав: Irina | Теги: Майстер-клас, Лялька-мотанка, Тетяна Стадниченко, центр народних ремесел | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.