Головна » 2013 » Травень » 21 » Презентація фільмів про ніжинських греків
Презентація фільмів про ніжинських греків
17:09
Багата цікавими подіями діяльність Ніжинського міського товариства греків ім.Братів Зосимів, заснованого майже 15 років тому, доповнилось ще одним яскравим епізодом – у державному педуніверситеті ім. М.В.Гоголя відбулася презентація документальних фільмів на цю тему. У ъх перегляді взяв участь посол Греції в Україні Георгіус Георгзунтзос.
Фільми «Наша єдина сім’я» та «Брати Зосими», створені місцевим тележурналістом Сергієм Ковальовим за сценарієм завідувача музею рідкісної книги педуніверситету Олександра Морозова.
Використані в них слайди та телехроніка відтворюють історію грецької колонії, що виникла в Ніжині у середині ХVII століття внаслідок драматичних подій того часу, в результаті яких Греція втратила національну і державну незалежність, а також нинішні будні Ніжинського товариства греків, його роль у відродженні вікових традицій грецького народу за межами історичної батьківщини.
На екрані поставали споруди древньої Еллади, портрети її видатних особистостей, бані грецьких храмів та інших споруд, побудованих в Ніжині, і, звичайно ж,- картини сьогоденне життя товариства.
Чільне місце в калейдоскопі подій і фактів, що динамічно змінювалися на екрані в супроводі гарної музики, посідає культурна тематика.
Окремо в цьому контексті хочеться сказати про дитячий хореографічний колектив «Зосимки», знайомий багатьом по участі у міжнародному фестивалі «Поліське коло». А знайомство з ним присутніх у залі також не обмежилось екранною версією – після завершення показу фільмів та їх обговорення ансамбль разом з іншими аматорами художньої самодіяльності взяв участь у лаконічній, але яскравій концертній програмі.
Отож бажаючих висловити свою думку з приводу виявилось багато. Голова Товариства греків ім. Братів Зосимів Ірина Руських та її попередниця Лариса Мілосова (нині – почесний голова), ведуча програми заходу Наталія Лянченко, інші члени цієї організації щиро привітали авторів фільмів з вдалим дебютом та побажали творчих успіхів у продовженні доброї справи. .
Своєрідно надихнула їх своїм похвальним словом мистецтвознавець педуніверситету Олена Кавун, назвавши презентацію фільму помітним явищем у культурному житті Ніжина, оскільки при всьому багатстві друкованих матеріалів на цю тему, фільм має явні переваги в сенсі впливу на тих, хто цікавиться історією греків у Ніжині.
Правильність такого міркування підтвердив своїм виступом посол Греції в Україні Георгіус Георгзунтзос.
- Дозвольте засвідчити своє велике задоволення від перегляду фільмів, які розкривають образ життя вашої общини, і аби продовжити це задоволення, я просив би надати мені їхні копії, - зазначив він, зокрема.
Разом з тим посол адресував слова вдячності керівництву міста за теплий прийом та університету за збереження книг, виданих у свій час братами Зосимами, які займають почесне місце в експозиції музею рідкісної книги НДУ ім.. М.В.Гоголя.
Зпступник міського голови Олег Баранков запевнив високого гостя, що увага до проблем грецького товариства, як і інших національних організацій Ніжина, тільки посилюватиметься, зберегаючи кращі інтернаціональні традиції міста, які історично склалися.
Після завершення обговорення фільмів провідний методист ОНМЦКіМ Ірина Колбасіна зустрілася з керівництвом Товариства, ознайомилася з планами його роботи та розповіла про діяльність громадських обєднань національних меншин області, якими вона опікується.

Василь ЩЕРБОНОС








Фото Валерія КИЧКА



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 615 | Додав: Irina | Теги: Ніжинське товариство греків ім. Бра | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.