Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2012 » Листопад » 1 » Проведення Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості.
Проведення Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості.
17:57
Відповідно до Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості, затвердженого наказом Міністерства культури України від 10.11.2009 №50, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.12.2009 за №1161/17177 раз на два роки проводиться Всеукраїнський огляд-конкурс клубних закладів у сільській місцевості. У 2012 році зазначений захід в нашій області відбувся вдруге. Рішенням обласного журі переможцем регіонального огляду-конкурсу визнано Гнідинцівський сільський Будинок культури Варвинського району (матеріали про його роботу надіслані в Міністерства культури України).
У мальовничому і затишному куточку Варвинщини, на березі річки Рудка – притоки Удаю, серед квітучих садів та синьооких ставків, розкинулось невеличке, але прекрасне село Гнідинці, що обгородилося широкими, родючими полями, глибокими ярами та балками. А живуть тут добрі та працьовиті люди, з діда-прадіда хлібороби, а з 60-х років минулого століття – вмілі та досвідчені нафтовики. Зараз в селі проживає 1200 жителів. З культурно-освітніх закладів у селі діють: загальноосвітня школа 1-3 ступенів, сільська бібліотека, сільський будинок культури, дитячий садок «Теремок». Культурне дозвілля населення забезпечує сільський будинок культури. Двоповерховий красень відкрив свої двері в далекому 1983 році та після нещодавно зробленого капітального ремонту засяяв по-новому. Будинок культури має просторе світле фойє, глядацький зал на 300 місць, хореографічний клас, обладнані сучасними меблями кімнати для гурткової роботи, костюмерну, забезпечений сучасною музичною та світловою апаратурою. За два останні роки тут оновлено стенди, наочні матеріали, поповнився банк сценаріїв. Світле, красиве, тепле приміщення вабить до себе літніх і юних, невгамовних аматорів сцени, згуртованих за уподобаннями, хистом, інтересами. Тут завжди людно і гамірно, весело і цікаво, тут витає дух творчого неспокою і таїна високого мистецтва.
Очолює клубний заклад Валентина Іванівна Рубан, трудовий стаж якої становить 29 років, з них 22 – в статусі директора. Окрім неї, в будинку культури працює керівник народного аматорського жіночого вокального ансамблю «Мрія» - Інна Рубан, акомпаніатор Сергій Журавльов та 4 технічні працівники.
Співпраця закладу культури з органами місцевого самоврядування (Гнідинцівською сільською Радою) дає можливість вирішувати питання матеріального та кадрового забезпечення даного закладу. Як вже зазначалося вище проведено капітальний ремонт. Для покращення матеріально-технічної бази за кошти місцевого бюджету в 2011-2012 роках в даний заклад було придбано: проекційний екран та мультимедійний проектор на загальну суму 5600 грн., світлову техніку вартістю 18900 грн., сценічні костюми для хореографічного колективу «Ін Данс» на суму 5200 грн. та декоративні рушники для оформлення сцени вартістю 1800 грн.
Сучасні вимоги до роботи сільських закладів культури передбачають постійний пошук нових форм, технологій, володіння інформацією про культурно-дозвіллєві потреби населення. Зазначимо, що огляд сприяв впровадженню в повсякденну клубну практику багатьох інноваційних форм масової роботи. Зокрема, до 20-ї річниці Незалежності України, будинком культури було проведено цикл театралізованих масових заходів: «Живи, Україно, живи для краси, і сили, і слави, і волі», «Мій рідний краю, Україно, найкраще місце на землі», «Всім серцем любіть Україну свою і вічно ви будете з нею», «Свята моя земля, велична Україно». Фахівцями закладу було здійснено ряд масових заходів, приурочених 62-й річниці Перемоги. Серед них: «Фронтовими стежками», «Вічний вогонь пам’яті», «А пам'ять гортає літа», «Пломенять тюльпани в переможний день».
Традиційним стало проведення Дня села: «І знов хвилює батьківська земля, її святі гаї, святі поля». Постійно перебуває в центрі уваги організація благодійницької діяльності до Дня людей похилого віку, для інвалідів, малозабезпечених та багатодітних сімей. Серед заходів благодійницької акції: «Відкриваємо серце для добра», «Передай добро по колу», «Робити добро ніколи не пізно».
Працівниками будинку культури систематично проводяться заходи родинно-побутового та сімейного характеру, які спрямовані на пропаганду здорового способу життя, зміцнення родинних зв’язків та добросусідських стосунків. Серед них: «Берег мого дитинства», «Хата моя, біла хата», «Шануй батька і неньку - і буде гладенько», «Острів взаєморозуміння», «Родина, родина - від батька до сина».
Клубні працівники особливу увагу приділяють організації різнопланових заходів для молоді, які готуються і проводяться спільно з іншими культурно-освітніми закладами села. А саме: «Шоу-мен», «Зорепад кохання», «На вітрилах мрій»; конкурсно-ігрові програми: «Міс творчість», «Новорічний калейдоскоп», «Чудеса новорічної ночі», «Перехрестя веселих забав», «Знайди свою половину», «Зірковий дует» та інші активно впроваджуються в клубну практику. Сьогодні в будинку культури працює два клуби за інтересами, секція з спортивної боротьби та 15 аматорських колективів, з них жіночий вокальний ансамбль «Мрія» носить почесне звання «народний». За останні два роки сільські аматори побували на:
- Міжнародному фольклорному фестивалі національних культур «Поліське коло» (м. Чернігів);
- Відкритому фестивалі традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь» (м. Чернігів);
- Міжнародному фольклорному фестивалі «Сірішко прело» (Сербія);
- Міжнародному конкурсі молодих виконавців естрадної пісні та сучасного танцю «Сівертон» (м. Чернігів);
- Перекопівському ярмарку «Від Києва до Лубен» (м. Варва);
- Регіональному фольклорному фестивалі «Співоче поле» (м. Прилуки).
Привітно відчиняє двері всім жителям та гостям села народознавча світлиця клубного закладу, в якій представлені творчі досягнення аматорських колективів, вироби місцевих народних майстрів, матеріали з історії села.
Все це – сьогоднішній день. А на майбутнє будинок культури ставить перед собою нові завдання, нові плани, бо неможливо переоцінити роль і значення культури у житті людей. Сподіваємося, що оновлений і відремонтований заклад буде й надалі гостинно відчиняти двері шанувальникам та учасникам аматорської творчості, щоб дозвілля сільчан було змістовним і цікавим у будні та свята.

Інформацію підготувала:
завідуюча відділом
культурно-дозвіллєвої діяльності
та інформаційно-методичного забезпечення
Карапута В.П.



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1508 | Додав: lena | Теги: Всеукраїнський огляд-конкурс | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.