Головна » 2012 » Жовтень » 1 » Зачарована «Седнівська осінь» знов збирає на віче митців…
Зачарована «Седнівська осінь» знов збирає на віче митців…
16:45
Наприкінці вересня у Седніві відбулось традиційне Всеукраїнське літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь». А започаткована ця добра традиція була десять років тому. Чудова сама собою подія, окрашена ювілейною ознакою, видалась особливо колоритною…
Родзинкою цьогорічного літературно-мистецького свята стало відкриття пам’ятника славному сину Седнівської землі Федору Лизогубу, який належав до відомого в Україні козацького роду, змалку був сповнений духом українства та цілковито відданний творенню України.
Прояв цих якостей на життєвому шляху Федора Лизогуба було проілюстровано у виступах першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Станіслава Пркопенка та директора інституту історії, етнографії та краєзнавства ім Лазаревського Національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка - Олександра Коваленка. При цьому наголос робився на благодійницьку рису, успадковану від попередніх поколінь знаного старшинського козацького роду. Родина Лизогубів опікувалась будівництвом церков та храмів Чернігова і Києва, надавала допомогу навчальним закладам. Навколо неї гуртувалися відомі літератори, митці, тут формувались суспільно-політична культура того часу, громадська свідомість.
Нині виявом вдячності до них повертаються творіння нащадків у вигляді пам’ятників та споруд, увінчаних їхніми іменами. Часом в тісному поєднанні. Так, щойно відкритий Федору Лизогубу пам’ятник, розташовний на території навчально-виховного комплексу також носить його ім’я. А раніше на родинному обійсті з’явився пам’ятник братам Андрію та Іллі Лизогубам. Тут же знайшли прихисток у вигляді подібних споруд: Тарас Шевченко, Аркадій Казка, Тетяна Яблонська та інші відомі постаті, причетні до розвитку української культури.
І зроблено все це щедротно й велеліпно. Як зазначив у своєму виступі народний депутат України Михайло Чечетов, відкритому у Седневі 1-го вересня навчально-виховному комплексу позаздрили б найкращі столичні школи, а професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Петро Зікунов вдався до аналогічної порівняльної паралелі щодо інтенсивності спорудження пам’ятників видатним постатям за останні роки у Седніві та Києві. Зіставлення вийшло на користь Седнева. Він же розцінив це явище як цілком закономірне, оскільки Седнів – це справді унікальний куточок на землі, що володіє величезною силою впливу на натхнення поетів і художників. Тут було написано багато пейзажів, які розійшлися по всьому світу. І цей процес, на переконання пана Петра, триватиме й далі. Тому він висловив думку про необхідність створення у новозбудованому навчально-виховному комплексі художнього музею, аби творіннями нинішнього покоління живописців могли милуватися й нащадки. А тих, хто продовжує традиції Тетяни Яблонської, інших талановитих художників, багато. В цьому мали змогу достеменно переконатися всі учасники свята, відвідавши «Містечко майстрів», де серед розмаїття виробів народно-прикладного мистецтва чільне місце займали художні полотна. Причому можна було придбати на згадку не лише наявні, а й повернутися додому з власним портретом, переконавшись, що чернігівські художники вміють це робити швидко і якісно.
Завершилось ювілейне літературно-мистецьке свято великим концертом духового оркестру і капели бандуристів ім. Остапа Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм за участю добре знаного кобзаря-лірника, народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т.Г.Шевченка Василя Нечепи.
Заключним акордом «Седнівської осені» став виступ аматорів Чернігівського району, які відзначали в рамках зазначеної події своє територіальне свято - день району. Приємно відзначити вдалий виступ у ньому фольклорного ансамблю «Горлиця» під керівництвом працівників обласного навчально-методичного центру Ольги Коцур та Володимира Макєєва.

Василь ЩЕРБОНОС






































Фото Миколи Дульцева



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 81 | Додав: Irina | Теги: ффестиваль Седнівська осінь | Рейтинг: 3.7/3 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Переклад

Форма входу

Вітаю Вас Гість


Календар

«  Жовтень 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Управління культури і туризму Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
газета "Сіверщина"
веб-портал "Європейська Україна"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Створити сайт безкоштовно

Rambler's Top100

О.Майшев © 2012 | Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.