Головна » 2012 » Березень » 23 » Народному аматорському театральному колективу «Рампа» Прилуцького міського Будинку культури – 60 років!
Народному аматорському театральному колективу «Рампа» Прилуцького міського Будинку культури – 60 років!
16:52
Народному аматорському театральному колективу «Рампа» Прилуцького міського Будинку культури – 60 років! Колектив обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв щиро вітає театр, та його керівника Анатолія Івановича Кизима з цією знаменною датою! Зичимо подальших творчих успіхів у царині розвитку української національної культури і аматорського театрального мистецтва, збереження народних традицій і популяризації української драматургії, бажаємо аншлагів на всіх виставах, перемог на фестивалях і натхнення на створення нових театральних шедеврів!
Десь в середині 1952 року при Прилуцькому міському Будинку культури почав діяти театральний колектив, до складу якого входили як професійні актори, так і актори-аматори. Ставилися здебільшого твори української класики.
Час минав, керівники теж. І ось на початку 90-х років режисером стає молода випускниця Київського інституту культури Наталія Коновалова. Поновилася робота в репертуарному плані, цікавішими стали режисерські рішення окремих вистав і, насамперед, у виставі “Женитьба Бальзаминова” О.Островського, яка з великим успіхом пройшла як у місті, так і в сільській місцевості. Враховуючи плідну творчу роботу, колективу у 1982 році надається звання “народний аматорський”.
З сімейних обставин Н.Коновалова вимушена була виїхати з міста і театр очолив випускник Київського інституту культури Моргун Віктор Васильович. Театр почав називатися “Рампа”.
Прилучани тепло сприймали нові вистави театру, театралізовані програми з нагоди свят офіційних і народних.
Тоді ж в репертуарі з’явилися п’єси “За двома зайцями” М.Старицького, “Скамейка” О. Гельмана, “Звезды на утреннем небе” О.Галіна, “Собака на сене” Лопе де Вега, “Голубі олені” О.Коломійця, проходили театралізовані тематичні вечори “Невмируще слово Кобзаря”, “Воїни-герої Афганістану”. Почала працювати юнацька студія.
У 1995 році зроблені вистави “Про Федота-стрільця, удалого молодця” Л.Філатова та “Ніч на полонині” О.Олеся. Жанр останньої – драма-феєрія, тут переплетене буденне і неземне життя. Вперше театр звернувся до такого жанру. На першому Всеукраїнському фестивалі народних та любительських театрів “Від Гіпанісу до Борисфена”, який проходив в м. Очакові, колектив завоював високе звання лауреата фестивалю.
З грудня 2001 року режисером театру стає Анатолій Іванович Кизим. В театрі він працює давно, можна сказати все життя, дуже обдарована особистість, люди до нього тягнуться. Має грамоту за участь в обласному святі народної творчості з нагоди 11-річниці незалежності України на національному Сорочинському ярмарку. Переможець свята гумору у серпні 2002 року. Дипломант багатьох Всеукраїнських фестивалів та конкурсів гумору. 2009 рік – диплом за «Кращу чоловічу роль 1 плану» Всеукраїнського фестивалю "Від Гіпаніса до Борисфена", м. Очаків. Також нагороджений Почесною грамотою міської ради за плідну працю, вагомий внесок у розвиток культури міста та з нагоди 75-річчя міського Будинку культури у травні 2005 року.
Ним була створена при театрі студія “Імпровіз”, куди приходить зовсім невміла в театральному відношенні учнівська молодь. Серед обдарованої молоді слід згадати Андрія Панченка, Олену Шевченко, Яну Барбазюк. Учасники театру працюють і на професійній сцені. Це – Світлана Прус (Київський театр ім. І.Франка), Михайло Мискун (Київський молодіжний театр).
Багато років поспіль народний аматорський театр є постійним учасником Всеукраїнського театрального фестивалю в м. Очакові, брав участь у Міжнародному фестивалі зимових обрядів “Коляда” в м. Рівно, обласному фестивалі народних аматорських театрів у м. Ніжині з нагоди 150-річчя з дня народження Марії Заньковецької (вистава “Гріховодник” Л.Никоненка) і отримати високу оцінку журі і глядачів.
"Рампа" протягом всього свого існування доносить велич драматургії народу. Колектив постійно працює над підвищенням свого професійного рівня, основою колективу є "кістяк" - учасники, які приймають участь у роботі театру уже більше 20 років.
Театр "Рампа" приймає участь у театральних фестивалях і отримує схвальний відгук журі та глядачів.
З 2002 року театр стає дипломантом, лауреатом та переможцем у різних номінаціях театральних фестивалів: Міжнародного Слов’янського фольклорного фестивалю "Коляда", м. Рівне; Всеукраїнського фестивалю "Від Гіпаніса до Борисфена", м. Очаків; Всеукраїнського фестивалю аматорських театрів "Театральна осінь", «Театральне коло» м. Прилуки; Всеукраїнського конкурсу читців, приуроченому пам’яті Т.Г. Шевченка, м. Київ; Міжнародного фестивалю молодіжних любительських театрів «Слов’янське перехрестя», м. Новозибків, Росія.
У 2008 році юна акторка театру Оксана Швець посіла 1 місце та отримала приз глядацьких симпатій у фіналі Всеукраїнського конкурсу - фестивалю акторської майстерності ім. М. Яковченка у м. Києві.
Диплом «За кращу жіночу роль другого плану» - Катерина Карцева та
Оксана Хантіль – учасниці народного самодіяльного театру "Рампа" та Диплом «За збереження національних традицій»(за комедію М.Кропивницького «Дурисвітка» (фестиваль «Театральне коло – 2009»). У 2011 році «рампівці» взяли участь у:
- Міському фестивалі художньої самодіяльності школярів міста «Музичний дивограй»;
- Обласному звіті м. Прилуки «Живи, незалежна, і сильна, і слався, єдина в віках!»;
- ХVІІ Міжнародному фестивалі сімей «Від роду до народу»;
- ІІ Всеукраїнський фестивалі гумору фольклору ім. Павла Глазового;
- І Всеукраїнському конкурсі аматорських театрів у рамках національного Сорочинського ярмарку;
- у районному літературному конкурсі читців творів Є. Гребінки ( І місце – Кизим А.І.; ІІ місце - Марусич Б., Удовенко В.; ІІІ місце – Кияшко О.)
Учасники театру постійно приймають участь у культурному житті міста:
- Новорічні свята;
- Різдво Христове;
- Новорічні щедрівки;
- Масляна;
- Івана Купала;
- Воздвиженський ярмарок;
- Святий Миколай;
- участь у святкових концертах (8 Березня, 9 Травня, День молоді, День незалежності, День міста, День працівників сільського господарства).
В репертуарі колективу в основному твори комедійного жанру:
М. Кропивницький «Дурисвітка», «Глитай або павук»,
В. Шукшин «До третіх півнів»,
М. Куліш «Отак загинув Гуска»,
І. Сочивець «По об’яві»,
В. Перцов «Солдат і прапорщик».
Уривки з вистави О. Микитенка «Диктатура», комедії Аристофана «Лісістрата» та народної комедії «Весілля в Малинівці».
При театрі діє театральна студія "Імпровіз", де займаються діти віком від 9 років. Учасники студії постійно задіяні у всіх культурно-масових заходах міського Будинку культури, вони працюють поряд з досвідченими самодіяльними акторами, це додає їм впевненості, яка "народжує" яскраві театральні образи.
Театр "Рампа" притримується девізу, що "театр – то є сила чарівна...", і зачаровує своїм мистецтвом глядачів.
Люблять свій театр прилучани. Ось декілька слів від учасників народного аматорського театру “Рампа”:
- Елла Філіпченко – “Мне очень повезло, что на моем пути к театру встретила увлеченных режисеров: Наталью Коновалову, Виктора Моргуна, а сейчас – Анатолия Кизима. Последний из них и мой партнер по сцене, добрый и щедрый душой, создатель эмоциональных и колоритных образов, человек трудолюбивый…”;
Ольга Середа, заслужений працівник культури України – “Я народилася в Прилуках в робітничій сім’ї, в якій на перше місце ставились духовні цінності. Грати я почала ще у п’ятому класі. Проте, за все життя я зіграла у нашому театрі тільки одну роль у виставі “Жених и невеста” Байджиєва. То був прекрасний час! Навіть тоді панував якийсь піднесений, особливий дух. Ми були молоді, енергійні, всією душею любили театр... А скільки вечорів, концертів на 30-річному творчому шляху... Театр наш є, і не тільки існує, а живе бурхливим життям, чудові актори, наснаги їм, натхнення...”;
- Бекетська Наталія Олександрівна – “В театрі беру участь з 1981 року. Тут працювали і мої батьки Балабуха Олександр Федорович і Наталія Микитівна, а зараз в театрі бере участь і моя дочка Таня. Ми дуже любимо свій театр...”;
- Кузнєцова Тетяна Павлівна – “В театрі – з 1981 року. Зі мною поряд грають мої дочка Світлана, син Григорій, онуки Аня і Наталя...”
Любить театральну сцену і Барановська Надія Іллівна, життя якої пов’язане ще з довоєнним театром. Вона довгий час працювала там костюмером.
... Бринять струни душевного неспокою, і продовжуються народжуватись нові вистави.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1015 | Додав: Irina | Теги: народний аматорський театр Рампа, м. Прилуки, Анатолій Кизим | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
avatar
1 Irina • 16:56, 23-Березня-2012
bye cake flower hands hands hands respect up
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2012  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.