Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Грудень » 9 » Продовжуємо знайомство з національно-культурними товариствами області
Продовжуємо знайомство з національно-культурними товариствами області
10:51
Чернігівська обласна єврейська община

В період з 2005 по 2020 р. діяльність Чернігівської обласної єврейської общини була спрямована на подальший розвиток як постійно діючих, так і нових культурних, благодій-них, меморіальних та ін. програм та проектів, які сприяють збереженню єврейської культур-ної складової в суцвітті та різноманітті культур народів, що населяють нашу Україну.
З 2005 р. за ініціативи правління общини разом з Чернігівським міським головою та Уп-равлінням культури міської ради у м. Чернігові започатковано щорічний Міський фестиваль єврейської культури імені Шолома Алейхема. 13 фестивалів, які відбулися за минулі роки, були насичені чудовими творчими та мистецькими заходами: концертами, виставами, кіно-показами, презентаціями, а також різноманітними виставками: від виставок чернігівських фотохудожників до художніх виставок знаних майстрів живопису з фондів Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана. Чернігівці познайомилися із архітекту-рою в мініатюрі – унікальною виставкою члена Національної спілки художників України Йосипа Осташинського «Синагоги і храми» (все зроблено з сірників). Маленькі і дорослі глядачі побачили виставу Чернігівського обласного дитячого театру ляльок ім. О. Довженка «Хлопчик Мотл» за творами Шолома Алейхема, а на сцені Чернігівського обласного філар-монійного центру фестивалів та концертних програм – концерт «Єврейські мелодії» за учас-тю знаного в місті музиканта та викладача Андрія Терещенка (акордеон), а також виступи творчих колективів та виконавців Філармонійного центру, Чернігівської єврейської общини та БЄФ «Хасде Естер»; концерт, присвячений творчості Народного артиста України компо-зитора Ігоря Шамо, за участі творчих колективів та виконавців Чернігова; творчий вечір за-служеного артиста України Авігдора Фрейдліса – художнього керівника Єврейського музич-но-драматичного театру ім. Шолом-Алейхема (м. Київ), а також виступи інших цікавих твор-чих колективів та виконавців з Вінниці, Сум, Києва, Конотопа. І якщо вищезгаданий фести-валь має статус «міській», то ще один фестиваль, започаткований Чернігівським благодійним єврейським фондом «Хасде Естер», має статус «всеукраїнський». Це Всеукраїнський фести-валь єврейської пісні «Чернігівська осінь» Цей фестиваль став майданчиком, на якому пред-ставляють свої таланти виконавці традиційної та сучасної єврейської пісні з різних міст Укра-їни.
Подовжуючи фестивальну тему, треба зазначити, що творчі колективи Чернігівської єв-рейської общини і БЄФ «Хасде Естер» гідно представляють єврейську культуру і на Міжна-родному фольклорному фестивалі національних культур «Поліське коло», якій був започат-кований в нашому місті 2006 року, і на різноманітних мистецьких форумах за межами Черні-гова. Народний аматорський єврейський театр «Шпігл» брав участь у міжнародних театра-льних фестивалях у Львові, Києві, Прилуках, а наш хореографічний колектив «Шнелере фі-селах» двічі представляв Чернігівську єврейську общину та рідне місто на Всеукраїнському фестивалі національних культур «Таврійська родина».
Починаючи з 2005 року община проводить щорічний Міжнародний науковий семінар «Євреї Лівобережної України. Історія і культура». В семінарах беруть участь історики, крає-знавці, журналісти України, Білорусі, Ізраїлю, Німеччини. В першу чергу це науковці, спів-робітники Чернігівських вишів, державного архіву Чернігівської області, обласних історич-ного та художнього музеїв, співробітники обласної універсальної наукової бібліотеки та ін-ших інституцій. За матеріалами цих семінарів нами вже видано 14 збірників, в які увійшли більш як 200 наукових доповідей з історії, культури, релігійного життя та ін. євреїв України.
Ще однією важливою частиною діяльності Чернігівської обласної єврейської общини є наші видавничі проекти. І в першу чергу, це постійно діючий проект – газета Чернігівської єврейської общини «Тхія» («Відродження»), яка виходить з 1997 р.. Нашу газету читають не тільки в Чернігові та Україні, але й в Німеччині, Ізраїлі, США і навіть в далекій Австралії.

За останні п’ятнадцять років було видано повісті Ірини Черній «Моя сім’я» (2006 р.) та Петра Зуба «Я не сирота» (2006), монографію к.і.н. Анни Морозової «Єврейське населення Лівобережної України в другій половині XIX – на початку XX ст.» (2009), дослідження Ана-толія Жагловського «Галаковщина: мифы и действительность» (2009), три книги голови єв-рейської общини Семена Бельмана «Колонка редактора» (2011), «О событиях и людях» (2014) та «Продолжая разговор…» (2018), а також книгу Якова Сокольского та Віктора Ве-личка «Еврейские некрополи Черниговщины» (2020).
Одним з важливих напрямків роботи общини є наші меморіальні проекти.
2005 року в урочище «В’юнище», що під Сосницею, встановлено два пам’ятника на братських могилах страчених нацистами євреїв Сосниці.
2009 – до сторіччя з дня народження директора дитячого будинку ім. Івана Франка (с. Черешеньки Сосницького р-ну) Іллі Наумовича Темеса на його могилі в м. Короп встановле-но новий гранітний пам’ятник.
2011 – встановлена пам’ятна плита на місті розстрілу дев’яти мирних жителів селища Березне.
2014 – разом з виконавчим комітетом Чернігівської міської ради встановлено пам’ятник на могилі засновника Чернігівської лозової фабрики Бориса Марковича Гольденберга.
2015 – на будівлі ТОВ «Чернігівська фабрика лозових виробів» відкрито меморіальну дошку засновнику лозової фабрики Борису Гольденбергу.
2016 – на адміністративному корпусі КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульо-зний диспансер» відкрито меморіальну дошку колишньому головному лікареві закладу – ви-датному фтизіатру, кандидату медичних наук, заслуженому лікарю України Леоніду Замдбо-ргу.
2016 – в селі Піски Чернігівського району було відкрито меморіальну дошку командиру 15-го стрілецького корпусу 5-ї Армії полковнику Михайлу Бланку, який загинув при обороні Чернігова.
2018 – в с. Макошине Менського р-ну на березі річки Десна встановлено гранітну стелу в пам'ять про 48 макошинський євреїв, по-звірячому вбитих нацистами та їх поплічниками 21 листопада 1941 року.
Влітку 2008 року з метою увічнення пам’яті жертв Голокосту групою активістів єврей-ської общини була здійснена програма «Пам'ять», в процесі якої були досліджені місця масо-вих розстрілів євреїв області. Матеріали цього дослідження викладені на 340 друкованих сторінках.
Працюють у нас також і недільна єврейська школа, молодіжний, жіночий та сімейний клуби та інші культурні та освітні програми. А ще нами було проведено багато семінарів та презентацій; свято газети «Тхія» та свято вулиці Героя Радянського Союзу З.Д. Віхніна; літе-ратурні читання, конкурс творів учнів чернігівських шкіл за повістю Шолом Алейхема «Хлопчик Мотл», обласний конкурс-вікторина «Відомий і невідомий Ізраїль» та багато ін.
З 2006 по 2014 р. в Чернігівській обласній єврейській общині проходили практику сту-денти Чернігівської філії Київського славістичного університету, А три минулі роки спеціа-льну практику на базі нашого благодійного фонду «Хасде Естер» проходили студенти кафе-дри організації соціально-психологічної допомоги населення Національного університету «Чернігівська політехніка».
Семен БЕЛЬМАН,
голова Чернігівської обласної
єврейської общини,
заслужений працівник культури України














QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 106 | Додав: lena | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.