Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2020 » Травень » 16 » Пам'ять – міст єднання поколінь
Пам'ять – міст єднання поколінь
20:12
Ці фільми варто дивитись людям, які вміють думати, особам, які люблять документальні речі, які цікавляться і прагнуть розібратись в справжній історії минулих подій і здатні порівняти їх із сучасними. "Хайтарма" (2013) і "Чужа молитва" (2017) – перші фільми про трагедію кримськотатарського і єврейського народів. Вони створені одним режисером, татарином за національністю Ахтемом Сенталбаєвим. Сюжети фільмів дуже ідентичні до справжніх подій, які мали місце в 1944 році. Звірства каральної машини НКВС – не мали меж. І головні герої фільмів – реальні люди. Радянський льотчик-винищувач, двічі Герой Радянського Союзу на прізвисько "король тарану" Ахмед-Хан-Султан ("Хайтарма") та молода дівчина кримська татарка Саїде Аріфова ("Чужа молитва"), яка під час ІІ світової війни, ризикуючи власним життям, врятувала 88 єврейських дітей. Обидва фільми засновані на реальних подіях і є надто викривальними і ілюстративними, щодо однієї з найбільших трагедій кримськотатарського народу – примусового виселення з власних земель – масової депортації.
За офіційними даними було депортовано 183 144 кримських татар, за татарськими джерелами – 228500, з яких тільки за перші 6 місяці померло близько 110 тисяч осіб.
У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Звинувачення було абсолютно надумане – масова зрада та масовий колабораціонізм за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Перша і найбільша хвиля депортації розпочалась в 3 години ночі 18 травня 1944 року. Саме з річницею цього жахіття і пов’язані меморіальні дати – День боротьби за права кримськотатарського народу, який було затверджено в травні 2014 року та День пам'яті геноциду кримськотатарського народу – затверджено в листопаді 2015 року.
Кожного року 18 травня разом з громадською організацією "Кримська громада" (голова Світлана Кузіна) та активістами національно культурних товариств області ми приймали участь в акціях на підтримку кримськотатарського народу, визволення Олега Сенцова та інших незаконно затриманих українців будь-якої нації, в зустрічах з керівниками Меджлісу Мустафою Джемілєвим, Рефатом Чубаровим, політв’язнями Ахмемом Чийгозом та Ільмі Умеровим.
На зустрічах з молоддю, активістами національно-культурних товариств, в телестудіях Чернігова, гості-герої сьогодення розповідали про причини затримання, про тортури, яких зазнають політв’язні в застінках буцегарень "російського міра".
11 вересня 2017 року, так званий, "Верховний суд" анексованого Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня Чийгоз разом з іншим кримськотатарським політв'язнем Ільмі Умеровим були видані Туреччині та звільнені від відбування покарання і нині, ведуть активну боротьбу по наближенню часу повернення земель окупованого Криму до України.
Сьогодні, в зв’язку з карантином, заходи обмежені, а тому ми пропонуємо, хто вперше, хто ще і ще раз долучитись до перегляду фільмів "Хайтарма і "Чужа молитва", інформаційно-пізнавальних програм телеканалу "Крим – реалії" та спільної молитви за багатостражденний кримськотатарський народ, який і нині зазнає репресій в анексованому Росією Криму.
Поставимо свічки пам'яті загиблим і разом помолимось за живих-героїв різних націй і народностей, які сьогодні, щодня ризикуючи життям, відстоюють Незалежність України і повернення Криму.











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 74 | Додав: lena | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2020  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.