Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2019 » Квітень » 10 » 8 квітня – День єднання ромів світу
8 квітня – День єднання ромів світу
23:27
Саме цього дня, представники ромської національності оголосили себе самобутнім народом та визначили свої національні символи – прапор та гімн. Сталась ця подія на Всесвітньому конгресі ромів у 1971 році в Лондоні.
Нині в Україні пріоритетним завданням усіх владних структур та громадських організацій є виконання обласних програм, прийнятих згідно ухваленій у 2013 році Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини до 2020 року.
В нашій області за статистикою проживає більше чотирьох тисяч ромів, але в дійсності їх набагато більше. На сьогоднішній день серед сорока зареєстрованих національно-культурних товариств в області – шість ромських. Дані організації проводять зустрічі з представниками влади, поліції, правозахисниками, представниками патріотичних організацій. Організовують дискусійні платформи, наради, обговорення, проводять консультації з правових, соціальних питань, з організації дозвілля.
І ось, 7 квітня шанувальників ромської культури в Міському Палаці культури зустрічали аматори вока-льно-хореографічного ансамблю «Черген», під керівництвом циганського барона Петра Главацького. Концертна програма розпочалась циганським гімном, в якому були задіяні всі учасники. Яскраві костюми, запальні циганські танці молодіжних хореографічних колективів – зразкового «Каблучок» (керівник Наталя Мстиславська) та народного «Парадокс» (керівник Наталя Шарапова) доповнювали ромські, українські пісні та відомі романси. Родзинкою свята, звичайно ж, став юний соліст шоу-групи «Конфеті» Роман Орловський. Щирими оплесками зустрічали глядачі колоритного керівника вокально-хореографічного ансамблю «Черген», виконавця вокальних творів та гумору циганського барона Петра Главацького.
Щиро вітали голову чернігівської громадської організації ромів «Черген» та всю ромську спільноту представники білоруського національно-культурного товариства «Сябри», на чолі з головою Ворожбит Галиною Михайлівною та провідний методист із зарубіжних зв’язків та національних спільнот Чернігівського обласного центру народної творчості Поліна Іванівна Борщенко.
Сердечно зичили берегти свою мову, традиції, звичаї, культурну спадщину, які формують основи наці-ональної ідентичності, забезпечують можливості для підтримки життєдіяльності й подальшого розвитку культури ромського етносу, підтримки його соціальної і політичної спроможності. Мирного неба, добра, достатку і процвітання!











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 459 | Додав: lena | Теги: День єднання ромів світу | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2019  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.