Головна » 2017 » Березень » 27 » Тема культури у дзеркалі місцевої преси
Тема культури у дзеркалі місцевої преси
11:39
Щойно працівники культурно-освітніх закладів області відзвітували про свою роботу у 2016-му році та подали плани на нинішній. Важливою складовою численних паперів, що засвідчують обсяг і якісний рівень проведених заходів є публікації у місцевій пресі. Тут не треба особливо напружувати уяву, щоб вслід за переліком назв проведених заходів чи простою констотацією фактів, викликати відповідні асоціативні зв’язки, в чому й полягає перевага газетної шпальти над аркушем статистичного звіту. Особливо, коли вдало озаглавлений матеріал оригінально зверстаний і яскраво проілюстрований.
В цьому плані звіт Городнянського районного будинку культури (вірніше – додаток з газетними вирізками до нього) виглядає доволі привабливо. Відчувається, що це плід тісного і постійного зв’язку між культпрацівниками і журналістами району, про необхідність якого ми систематично нагадуємо колегам на семінарах і в методичних рекомендаціях. На жаль, не всі до цього прислухаються – для розміщення на сайті ОМЦНЗКіМ продовжують надходити повідомлення про проведені заходи у вигляді простої констотації фактів, за якими часом важко уявити атмосферу дійства. Хоча, згідно з промовистим заголовком, воно мало виглядати привабливо і навіть повчально для інших в сенсі запозичення досвіду.
Нехай цей неліричний відступ від основної лінії оглядової статті буде черговим нагадуванням про вимоги подання матеріалів на сайт, деталі яких наші колеги на місцях можуть знайти у раніше наданих нашим цетром методичках.
А ми повернемось в тематичне русло і проілюструємо корисність слушних порад наших методистів на прикладі висвітлення культурного життя журналістами газети «Новини Городнянщини». Опубліковані в ній матеріали, які працівники РБК дбайливо впорядкували під шатами орнаментованої папки, дотримуючись хронологічного принципу їх виходу у світ, що створює приємність і зручність користування ними, привертають увагу і змістовним викладом описуваних подій.
Автори статей з перших рядків захоплюють читача колоритністю стилю, зосереджуючись час від часу на найцікавіших моментах, не забуваючи при цьому заохотити похвальним словом героїв дійства.
У репортажі Анастасії Немирової «Святкова феєрія над Чибрижем» (назва річки, що протікає через Городню – Авт.) читаємо: «Картопляні подвір’я Бутівської, Дроздівської, Дібрівненської, Гніздищанської, Хрипівської, Хотівлянської сільських рад вразили мешканців міста і району на святі картоплі, без якої немислиме життя справжнього полісянина. Гостей радо зустрічала й супроводжувала від одного до іншого, щедро обставленого столу, чарівна Картопелька (Наталія Купріянова). У всіх селах Городнянщини вміють готувати неповторні, ароматні смаколики з картоплі… Працівники районного будинку культури та аматори не залишили городнянців і без традиційної вистави. Весела й дотепна «Модель по-городнянськи» стала кульмінацією та окрасою свята. Всі самодіяльні артисти (Володимир Бендрик, Світлана Самусь, Лілія Дмитренко, яка, до речі, написала і сценарій; Юлія Ремболович, Наталія Курицька, Тимур Ільяс, Владислав Сіроух, Микита Гонченко, Владислав Кульчицький, Василь Мачача) яскравим виконанням, творчою натхненністю заслужили щиру подяку публіки. Особливо вразив виконавець чоловічої ролі – Владислав Лукаш. Він мужньо, зовсім не рухаючись, як статуя (котрою був і за сценарієм), тримався у цій позі на сцені майже годину, щоб нарешті побігти на дозволене морською Королевою (Наталія Стародубець) весілля разом із Чибрижеллою (Яна Кушнір).
Це якраз той приклад, коли окрім задоволення від читання, отримуєш можливість щось запозичити, готуючи інформацію на галузевий сайт. Адже ми неодноразово нагадували, що кожен пропонований нам матеріал повинен містити бодай одну яскраву деталь. А якщо згадуються імена учасників дійства, то не просто стверджувати, що вони гарно виступали і їм гаряче аплодували, а переконати в цьому «картинкою».
Матеріалами, вартими такої уваги шпальти газети «Новини Городнянщини» у 2016 році рясніли доволі щедро. До того ж подавалися вони системно і були тематично спрямованими. Окремого слова в цьому сенсі заслуговує проект «Скарби одного села», у рамках якого в районному будинку культури відбувся широкий виставковий серіал старожитностей у сполученні з окремими зразками творчості сучасних народних майстрів.
Коли читаєш статті городянських журналістів про заходи, які проводять працівники культури району, відчуваєш ніби сам на них побував.
Ефект власної присутності в лоні описуваних подій справляють і публікації на сторінках Прилуцьких газет «Відомості Чернігівщини» та «Прилуччина». І це тому, що тамтешні журналісти, як і їхні городянські колеги по перу віддають перевагу розгорнутим репортажам, а не типовим коротким інформаціям.
Цікаво побудовані публікації і в композиційному плані – не суцільним текстом, а з інтригуючими підзаголовками. Ось один з них: «Десять літрів – за десять хвилин». Суть інтриги – звичка до дармових ласощів.
Ось як це подано в газеті «Прилуччина» в номері від 14 січня: «У розпал святкування Коляди ведучі зі сцени оголосили, що представники трьох громадських організацій – «Патріот Прилуки», «Щит» і «Прилуки – українському війську» - готові пригостити чаєм. Безкоштовно! І вже за кілька хвилин біля столика під навісом, прикрашеним жовтоблакитними прапорами, помережаними солдатськими побажаннями, утворилася черга. Такий «переаншлаг» перервався через десять хвилин, коли було вжито на шару…десять літрів чаю».
Влучно акцентуються окремі моменти заходів в інших публікаціях обох газет.

Надія Заваліна, зав. відділом клубної,
редакційно-видавничої роботи
та технічного забезпечення ОМЦНЗКіМ,
Василь Щербонос,
провідний редактор ОМЦНЗКіМ



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 398 | Додав: lena | Теги: РБК, культура | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2019 | Чернігівський обласний центр народної творчості.