Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2017 » Березень » 26 » ХІ Міський фестиваль єврейської культури ім.Шолом-Алейхем
ХІ Міський фестиваль єврейської культури ім.Шолом-Алейхем
14:06
24 березня 2017 року в Чернігівському обласному художньому музеї ім.Г.П.Галагана після дворічної перерви відбулося відкриття Одинадцятого міського фестивалю єврейської культури імені Шолом-Алейхем.
Шо́лoм-Але́йхем (ідиш שלום־עליכם, у перекладі — мир вам, справжнє прізвище, ім'я та по батькові — Рабинович Соломон Наумович. Народився у місті Переяславі на Полтавщині (тепер Переяслав-Хмельницький, Київська область) у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули у невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії (тепер село в Бориспільському районі Київської області). Навчався в Хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався і загальною освітою, навчався у повітовій школі.
З 1876 року працював домашнім вчителем у єврейського магната Елімелеха Лоєва.
У 1880-1882 роках Шолом-Алейхем працював громадським рабином у Лубнах. Після одруження з донькою Лоєва у 1883—1887 роках жив і працював у Білій Церкві.
У 1887—1890, 1893—1905 роках жив у Києві (він називав його у своїх творах Єгупцем), де займався торговельними справами. Після єврейських погромів у Києві в жовтні 1905 року переїхав до Львова, Австро-Угорщина.
Шолом-Алейхем багато подорожував, відвідав Женеву, Лондон, Варшаву, Вільно, Берлін та інші міста світу, де виступав перед своїми читачами. В 1907—1914 роках жив в Італії та Швейцарії.
У 1915 році переїхав до Нью-Йорка, де і помер.
Літературна діяльність Шолом-Алейхема розпочалася наприкінці 1870-х років, коли у періодичних виданнях було опубліковано кілька кореспонденцій і статей мовою їдиш. Перші художні твори — повість «Два камені» та оповідання «Вибори» (обидва — 1883 року). Тоді ж уперше підписався псевдонімом Шолом-Алейхем (єврейське вітання — «Мир Вам»).
Поява Шолом-Алейхема знаменувала нову сторінку в розвитку новітньої прози мовою їдиш. Головні герої Шолом-Алейхема — бідні «маленькі люди», які, незважаючи на важке, злиденне життя, оптимістично дивляться у майбутнє, з гумором оцінюють своє становище, вірять у справедливість та мудрість Творця. У памфлеті «Суд над Шомером…» (1888 рік) виступив проти засилля бульварної літератури. Започаткував книжкову серію «Єврейську народну бібліотеку». Свої твори писав переважно мовою їдиш.
Програмою фестивалю передбачено протягом двох тижнів провести декілька мистецьких заходів.Відкриття фестивалю розпочалось презентацією виставки картин Арона Ржезнікова в художньому музеї (http://chodtrk.com.ua/?p=47068) .
А вже наступної неділі – 2 квітня, чернігівці зможуть завітати до Кіно-культурного центру і переглянути концертну програму «Світло життя» та художній фільм «Світло навколо». Завершальною подією даного фестивалю стане ХІІ Міжнародний науковий семінар «Євреї Лівобережної України. Історія і культура», що має вібутися у Чернігівській міській єврейській общині (вул.. І.Мазепи.58).
Організатори фестивалю: Управління культури Чернігівської міської ради, Черннігівська міська єврейська община. Фестиваль проходить за підтримки: Чернігівського Міського голови В.А. Атрошенка, Департаменту культури і туризму. Національностей та релігій Чернігівської ОДА. МГО «Центр Джойнт», БЄФ «Хасде Естер».
Пізнати єврейську культуру і історію може кожен бажаючий. Вхід на фестивальні заходи вільний.

Інформацію підготувала:
завідуюча відділом клубної та
редакційно-видавничої роботи
Надія Заваліна







QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події міста | Переглядів: 573 | Додав: Irina | Теги: Шолом-Алейхем | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.