Головна » 2016 » Травень » 23 » Фестиваль « Поліське коло»: звуки, барви, емоції.
Фестиваль « Поліське коло»: звуки, барви, емоції.
15:48
21 травня в Чернігові відбувся ХІ Міжнародний фестиваль національних культур «Поліське коло». В яскравій палітрі фестивального руху нашого краю він, поряд з фестивалем «Київська Русь», виконує провідну функцію,спрямовану на зближення народів, які в силу різних історичних обставин знайшли тут свою другу батьківщину.
Це потребує пошуків щодо урізноманітнення його фори і змісту, наповнення новими елементами, з чим успішно справляються постійні організатори цього неординарного заходу – Чернігівська обласна державна адміністрація і Департамент культури і туризму, національностей і релігій ОДА; Обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв. Цьогоріч головне свято поліетнічної Чернігівщини відрізнялося від попередніх вираженим європейським акцентом.
Це відчувалося і у привітальних словах до учасників свята заступника голови ОДА Леоніда Сахневича та заступника голови облради Валентина Мельничука, і в риториці ведучих, і в символіці, і в концертних репертуарах, що гармонійно поєднувало особливості Дня Європи в Україні та Всесвітнього дня культурного розмаїття в ім’я діалогу та розвитку, якими позначений календарний аркуш від 21 травня.
Відтак учасники і гості фестивалю впродовж усього його перебігу майже фізично відчували перебування в атмосфері європейськості і мали змогу на власні очі побачити культурнее розмаїття глобального масштабу в піснях і танцях народів світу, що демонструвалися на двох сценах, встановлених у Центральному парку культури і відпочинку та Красній площі. Ось тільки два приклади: стежками Близького Сходу та Іспанії провели публіку народний коллектив «Театру танців «Ліла» Чернігівського міського Палацу культури та вихованців діючої при ньому дитячої студії, а солістка Городнянської Арт-студії «Модус» Катерина Смаль скоротила відстань між Черніговом і Парижем майстерним виконанням пісні з репертуару відомої французької співачки Едіт Піаф.
Як і в попередні роки, порадували своїми виступами на сцені головні учасники фестивалю «Поліське коло» - національно-культурні товариства Чернігівщини. Творчі колективи євреїв, поляків, ромів, німців та інших народів, що давно вже інтегрувалися в культурне середовище нашого краю, своїми виступами переконливо підтвердили факт такого приємного явища як взаємозбагачення культур зближених життєвими обставинами народів. Вони не обмежувалися національними номерами, а й виконували пісні іншими мовами. Крім того, в розгорнутих на території парку культури і відпочинку національних подвір'ях радо зустрічали гостей фестивалю, частуючи їх смачними національними стравами, розповідаючи про зв'язки зі своєю історичною батьківщиною та про сьогоденну діяльність.
Важливо вказати ще на одну особливість цьогорічного фестивалю «Поліське коло» - в творчому тандемі з ним проходив ІІІ Відкритий фестиваль-конкурс «Свято народного майстра». На розкладках демонструвалися вироби кращих умільців області, а для охочих долучитися до цієї справи чи просто допитливих людей давалися майстер-класи.
Словом, жанрово-тематичний спектр фестивалю «Поліське коло» був настільки широким і розмаїтим, що деталізація навіть найважливіших моментів його перебігу не видається можливим в рамках однієї публікації. Тому до них ми ще обов'язково повернемось з іншого інформаційного приводу.
Та розмову про найпотужнішу його складову – українську народну творчість – відкладати не можна.
Одна статистика чого варта – близько 20 фольклорних колективів підняли на гора «із народної скарбниці, наче з чистої «криниці» (ремарка ведучої Н.Заваліної) понад 80 народних пісень. Для їх виступів біля фонтану парку культури і відпочинку була спеціально створена імпровізована так звана «фольклорна сцена», котра, до речі , стабільно утримувала біля себе найбільшу кількість глядачів, підтверджуючи тим самим правильність думки тіє ж ведучої:
Коли пісні мойого краю
Пливуть у рідних голосах,
Мені здається,що збираю
Цілющі трави я в лугах
Під час заключного акорду фестивалю – (Гала – концерту на Красній площі) був озвучений цікавий анонс: саме в ці дні Чернігів приймає у себе Перший Міжнародний фестиваль патріотичного документального кіно «КіноДок», на якому представлено 20 кращих фільмів про події, пов‘язані з Революцією Гідності та АТО на Сході України.
Широко була представлена патріотична тематика і в програмі Гала-концерту.

Василь Щербонос
Микола Дульцев (фото)
(ОНМЦКіМ)
























QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Фестивалі | Переглядів: 685 | Додав: Irina | Теги: ПОЛІСЬКЕ КОЛО, Чернігівщина мистецька | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Травень 2016  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.