Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2016 » Березень » 15 » Краса і творчість: ніжинський контекст
Краса і творчість: ніжинський контекст
13:43
Продовжуючи добру традицію спільного проведення тематичних вечорів разом з міською бібліотекою, спілка поляків «Астер» міста Ніжина своє чергове зібрання присвятила двом взаємопов’язаним темам – жіноча краса і сила її впливу на натхнення поетів, зокрема на Тараса Шевченка.
Інформаційним приводом для такого поєднання стали дві визначні дати, що сусідять календарними аркушами, - Міжнародний жіночий день та 202-га річниця від дня народження славетного Кобзаря (8 і 9 березня).
Колекція жіночих портретів, зібраних студентами держуніверситету ім. Н.В. Гоголя під орудою викладача польської мови Люцини Ейми; фільм про роль жінки у розвитку культури, декламація віршів Юліуша Словацького, Адама Мицкевича, Тараса Шевченка та інших польських та українських поетів у виконанні студентів педуніверситету та училища культури і мистецтв ім. Н.К.Заньковецької створили на вечорі ту комфортну атмосферу, в якій мимоволі забуваєш про щоденні клопоти, глибше усвідомлюєшь необхідність душевної розрядки, навіть коли йдеться про щось добре відоме чи призабуте. Однак у цьому випадку інформаційний пласт був особливо цікавий для присутніх якраз новими пізнавальними деталями, якими були наповненні повідомлення шевченкознавця Олександра Гадзинського та працівників міської бібліотеки, де йшлося про величезний внесок Тараса Шевченка у національну літературу та численних муз, що надихали його на цей творчий подвиг. Для ілюстрації достатньо назвати бодай одну з них – остання любов Шевченка на ім’я Лукерія пов’язана з Ніжином. Це приємно вразило жіночу частину аудиторії, адже місто над Остром продовжує зберігати традицію впливу принадності місцевих красунь на натхнення поетів. А зачитані фрагменти з творів Шевченка, з яких постає образ Ніжина, певна річ, були предметом гордості для всіх без винятку присутніх.
На це вказала, зокрема, підбиваючи підсумки тематичного вечора, президент спілки поляків «Астер» Фелікса Белінська.
Щоправда, розмова на цьому не завершилась. Ліричні рядки кращих поетів, афоризми, що уславляють одвічне джерело натхнення – Жінку – продовжували звучати під час неформального спілкування за чаєм. І звичайно ж - побажання президентові спілки щодо необхідності продовження цієї доброї традиції, на що Фелікса Феліксівна відповіла щирою згодою.

Люцина Ейма («Астер»)
Василь Щербонос (ОНМЦКіМ)









QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 467 | Додав: Irina | Теги: Ніжинська культурно-просвітницька с | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2016  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.