Головна » 2015 » Жовтень » 19 » І ОЖИЛА ТАЯ СЛАВА…
І ОЖИЛА ТАЯ СЛАВА…
16:28
18 жовтня в Чернігові відбулися широкомасштабні заходи з нагоди 300-ліття освячення козацького кафедрального собору святої великомучениці Катерини.
Участь у відзначенні цієї вікопомної події взяли релігійна спільнота, парафіяни Катерининської церкви, чернігівська громада, керівництво області, представники культури і мистецтва, краєзнавці – всі, хто не байдужий до духовних цінностей та історії рідного краю.
Серед високих столичних гостей - віце-прем’єр, міністр культури України В’ячеслав Кириленко, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси – України Філарет. Розділити радість великої події прибули також віряни та духовенство з інших областей України.
Основні акценти тригодинної Божественної літургії за участю Владики Філарета, архієпископів Чернігівського і Ніжинського Євстратія, Рівненського і Острозького Іларіона та інших представників духовенства: за мир в усьому світі, за Україну і її військо, аби скоріше визволити рідну землю від нашестя чужинців, за добре поліття і урожай.
На честь знаменної дати Укрпошта випустила ювілейну марку, велика черга за придбанням і погашенням якої спеціальним штемпелем свідчила про те, що це був гарний подарунок не лише для затятих, а й початкуючих нумізматів.
А от козацьке свято з його карколомними трюками на конях, показовими виступами з шаблями захопило увагу буквально кожного присутнього.
Порадували учасників свята своїми доробками народні умільці, які максимально врахували специфіку свята: на виставкових стендах представників центру народних ремесел ОНМЦКіМ, громадської організації «Алея майстрів», Чернігівської дитячої художньої школи та Центральної бібліотечної системи Чернігівського району – переважали виконані в різних техніках ікони та картини на теми козацької звитяги.
При переповненому залі Чернігівського муздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка відбулося урочисте засідання учасників святкування ювілейної дати, де виступили з промовами міністр культури України В’ячеслав Кириленко, голова Чеонігівської ОДА Валерій Куліч, Святійший Патріарх Київської і всієї Руси – України Філарет та інші.
Велика група активістів, що відзначились у підготовці та проведенні свята, а також тих, хто нині несе естафету козацької слави у боротьбі з агресором на Сході України отримали з їх рук нагороди. На жаль, в цьому епізоді не обійшлося без журливої нотки – окремі захисники Вітчизни цих нагород удостоїлись посмертно.
Заходи по відзначенню 300-ліття освячення Катерининської церкви закінчилися великим святковим концертом.

Василь Щербонос
Фото Миколи Дульцева
(ОНМЦКіМ),
Воробей Валентина
(Головне управління культури,
туризму і охорони культурної
спадщини облдержадміністрації)























QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події міста | Переглядів: 203 | Додав: lena | Теги: 300-ліття освячення козацького кафе | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2016 | Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.