Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Лютий » 16 » Збережемо фольклорні джерела
Збережемо фольклорні джерела
17:00
Одним із важливих напрямків в роботі ОНМЦКіМ є збереження та популяризація фольклорної спадщини Чернігівщини. Тому приємними творчими подіями в житті центру культури були фольклорні експедиції, що відбулися 9, 11 та 16 лютого 2014 року в селах Дніпровське, Петрушин Чернігівського району та Смолянка Куликівського району.Організували та провели цю важливу та потрібну роботу наші фахівці: головний хормейстер області Коцур Ольга Олексіївна та провідний методист з фольклорного жанру
Пронченко Оксана Миколаївна в співпраці з головним спеціалістом Чернігівського районного відділу культури Вовченко Алою Василівною та директором Куликівського РБК Масльонкою Світланою Петрівною.
В мальовничому селі Дніпровське, що зачаровує погляди живописною природою та неповторними пейзажами зимового лісу, відбулася перша творча зустріч з місцевими виконавицями, знавцями фольклорної пісенності. В приміщенні сільської ради своїми пісенними надбаннями з нами щиро поділились Геращенко Галина Василівна, Власенко Оксана Денисівна ( з 36 р.н. ) та завідувач місцевої бібліотеки Кравченко Марія Василівна. Виконавиці з іскрою в очах дарували свої гарні та неповторні, різні за характером пісні. Вони розповіли нам, що все своє життя жили та працювали в рідному селі, з малих років від мам та бабусь переймали фольклорну творчість і завжди їх супроводжувала пісня.
– «Йшли після роботи, то кожен раз співали і на святі теж заводили гарних наших пісень» – говорить Галина Василівна.
Впродовж спілкування було записано чимало фольклорного матеріалу, виконавиці ділились своїми здобутками, згадували цікаві моменти з творчого життя. Після зустрічі Галина Василівна, Оксана Денисівна та Марія Василівна щиро подякували фахівцям з області за гарне і професійне спілкування та увагу до їх творчості.
Друга творча подорож привела в село Смолянка Куликівського району. Там нас з захопленням зустріли учасники народного аматорського фольклорного колективу «Оберіг» місцевого Будинку культури. В репетиційній кімнаті колектив, котрий є лауреатом фольклорного фестивалю ім.. Василя Полевика та учасником багатьох обласних і всеукраїнських мистецьких проектів і проходила дана зустріч. Знавці фольклору представили ще не переспівані пісенні скарби, пригадали й маловідомі пісні, а також твори, що співають тільки у Куликівському районі. Зокрема учасницею колективу Катериною Остроух був виконаний теж гарний та мелодійний фольклорний матеріал. Слід сказати, що вона є збирачем фольклору і лауреатом премії ім. Василя Полевика, а також багато доклала зусиль з поповнення репертуарної скарбнички колективу. Гарним моментом творчості колективу «Оберіг» є те, що твори переважно Куликівського району та ексклюзивні пісні нашої області.
Третя експедиція відбулася в село Петрушин Чернігівського району, де ми завітали на творчі гостини до фольклорного ансамблю та автентичного тріо сільського Будинку культури. В приміщенні сільської ради й проходив запис пісенного матеріалу поважних аматорів. Учасниками ансамблю були виконані різнохарактерні пісні: ліричні, швидкого характеру, з супроводом гармошки та бубна і декілька календарно-обрядових творів. Виконавиці з автентичного тріо у складі Клановець Катерини Іванівни (37 р.н.), Лазарєвой Євдокії Феодосівни (43 р.н.) та Телень Євгенії Іванівни (35 р.н.) завзято та з великим бажанням представили свій фольклорний доробок. З виразу обличчя та емоційної енергії нами було помічено, що пісня для них – це життя. Загалом було записано близько двох десятків пісень. Учасницям ансамблю дуже сподобалася дана зустріч, невимушене спілкування з фольклорними піснями і вони теж були дуже вдячні спеціалістам нашого центру культури Ользі Олексіївні та Оксані Миколаївні за щиру увагу та добре слово в адресу їхньої творчості .
Відео та фотозйомку фольклорних експедицій здійснювали: заступник директора ОНМЦКіМ з питань народної творчості Ткаченко Михайло Леонідович та провідний методист з фотомистецтва Дульцев Микола Георгійович.
Записаний фольклорний матеріал буде відредагований, оброблений та записаний на диски фахівцями, організаторами експедицій. Також заплановано випуск збірника даних пісень, щоб наші аматори з інших районів області мали змогу більш ґрунтовно ознайомитися з фольклорним надбанням Куликівського та Чернігівського районів, а також поповнювати і використовувати цей цікавий пісенний матеріал в своїх колективах.
Обласний навчально-методичний центр культури та мистецтв виконує дуже важливу та вагому роботу по збереженню фольклорної спадщини Чернігівщини. Фахівці з даних напрямків надають практичну, методичну допомогу колективам з районів, збирають та розшифровують нові пісні, поповнюють та підтримують своєю потрібною роботою істинно-пісенні народні витоки нашого краю.

Інформацію підготував провідний методист
з музичного жанру В.М.Макеєв,
фото М.Г. Дульцева та М.Л.Ткаченка















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 808 | Додав: lena | Теги: Фольклорна експедиція | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Лютий 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.