Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2015 » Січень » 26 » “Пом’яни, Господи, жертв Катастрофи і героїв її”
“Пом’яни, Господи, жертв Катастрофи і героїв її”
09:44
23 січня у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка, приурочена до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту.
Назва виставки “Пом’яни, Господи, жертв Катастрофи і героїв її” – це рядки з єврейської поминальної молитви “Ізкор”.

70 років тому, 27 січня 1945 року, війська Радянської армії звільнили Освенцім – (Аушвіц) – найбільший з нацистських концтаборів, що існував на території Польщі. З кінця травня 1940 до січня 1945 року тут було знищено більше 1,1 мільйона євреїв, 70 тисяч поляків, 25 тисяч ромів, 15 тисяч військовополонених з СРСР та інших країн.
З 2005 р. день визволення Освенціма згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Україна відзначає цей день з 2012 р. У січні того ж року музеєм була створена і перша виставка, присвячена цим подіям.
На цьогорічній виставці представлені матеріали, пов’язані з концтабором Освенцім, зокрема спогади Ніни Тимофіївни Річняк. Вона відвідала табір у перші дні після його звільнення у групі журналістів разом із відомим письменником Б.М. Полевим. Ветеран 167 стрілецької дивізії 1-ї гв. армії, лейтенант у відставці, вона записала свої спогади вже після війни, у 1978 р.
Так само зробив у 1964 р. і гвардіі старший лейтенант Олександр Прокопович Ісаєв, учасник бойових дій на території Польщі у складі 113-го запасного артполку 1-ї гвардійської армії.
Окремий розділ виставки присвячений збереженню памяті про Голокост. Одним з перших у світі цією проблемою почав займатися «Яд Вашем» – меморіальний центр в Єрусалимі (Ізраїль), створений у 1953 р. «Яд Вашем» об`єднує Музей історії Голокосту, Музей мистецтва Голокосту, Дитячогий меморіал та Залу Пам’яті, Долину Общин, Алею та Гай Праведників, синагогу, архів, дослідницький інститут, бібліотеку, навчальний центр та Міжнародну школу вивчення Голокосту.
Звання Праведника народів світу надається державою Ізраїль для відзначення неєвреїв, що, ризикуючи життям, під час Голокосту рятували євреїв. Найбільше праведників виявлено: у Польщі – понад 6000, Нідерландах – майже 5000, Франції – майже 3000. Україна займає четверте місце – 2472.
На Чернігівщині теж було багато добрих людей, які допомагали у біді євреям під час окупації. На виставці представлені матеріали праведниці Марії Трубенок.
Переважна більшість предметів походить з фондів Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, частина матеріалів була надана Благодійним єврейським фондом «Хасде Естер» та Чернігівською обласною єврейською общиною. Нещодавно вони передали до музею унікальний дерев’яний надгробок XIX ст., випадково знайдений у Чернігові. Також вперше експонується фрагмент Тори кінця XVIII – початку XIX ст., знайдений у 1984 р. у Борзні під час ремонту будинку; яд – указка для читання Тори; таліт (талес) – предмет ритуального одягу іудея.
Привернуть увагу відвідувачів і дитячі іграшки–дзиги: «дрейдл» на ідиш, або «севівон» на івриті. Ними діти граються на Хануку – єврейське свято, встановлене в пам’ять про перемогу над загарбниками та очищення Храму.
Виставка “Пом’яни, Господи, жертв Катастрофи і героїв її” триватиме до кінця лютого.

Вікторія МУДРИЦЬКА,
куратор виставки,
завідуюча I-м науково-експозиційним відділом
Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 491 | Додав: Irina | Теги: Єврейська община Чернігівськкої обл | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2015  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.