Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Грудень » 12 » І смачно, і привабливо
І смачно, і привабливо
12:56
11 грудня в Чернігівському обласному Центрі народних ремесел для дітей і юнацтва (структурний підрозділ ОНМЦКіМ) відбувся майстер-клас, який його учасники назвали незвичайним.
Справді, він був не схожим на інші майстер-класи, які проводяться тут доволі часто.
А створила прецедент молода художниця Наталія Куринська. Свій неабиякий талант вона продемонструвала на прикладі художнього розпису кондитерських виробів з тіста. Майстер-клас так і називався – «Як розмалювати пряник».
І дарма, що насправді, орнамент наносився на печиво, цій умовності назви ніхто не надав значення, зате всі достеменно переконалися, що естетичний аспект навіть для і без того найсмачнішого продукту – явно не зайвий.
Власне, сфера практичного застосування «Смачного» орнаменту була швидко розширена в процесі інтерактивного обміну досвідом самих учасників майстер-класу. Особливо багатим і цікавим, навіть з ознаками «прикольності» (і якраз у випадку приготування саме пряників) виявився він у колишньої вчительки, нині домогосподарки Олени Мичкової. Її розповідь про цей епізод внесла пожвавлення в перебіг семінару. Але це не головне. Всіх зацікавили крупинки її технологічного досвіду, про що свідчили зустрічні запитання і занотування рецептурних деталей у блокнотах учасників майстер-класу.
Знову ж таки слушний для роздумів щодо пошуку свого істинного покликання або ж вимушеного пристосування до життєвих обставин. За плечима Анни Прудникової – робота хірургічною медсестрою, диплом факультету генетики престижного Київського вишу, але нині, за її словами, вона не мислить себе без ручної роботи. Займається шиттям, виготовленням іграшок, а ще вирішила опанувати й художній розпис.
Звичайно, тема майстер-класу виглядала б не повністю розкритою без ретроспективної складової. Про історію виготовлення та оздоблення українського пряника цікаво розповіла відома майстриня Ольга Костюченко з використанням наочних посібників у вигляді книжкових ілюстрацій та зразків форм для виготовлення різних видів пряників.
Підбиваючи підсумки майстер-класу, заступник директора ОНМЦКіМ керівник Центру ремесел Наталія Тищенко ще раз підкреслила його незвичність і висловила сподівання, що це не останній в цьому сенсі сюрприз.

Василь ЩЕРБОНОС
фото Леоніда Віленського

















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 760 | Додав: Irina | Теги: Майстер-клас, центр ремесел | Рейтинг: 3.7/3 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.