Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Грудень » 8 » Коли зустрічаються коллеги
Коли зустрічаються коллеги
13:47
Творча зустріч працівників Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв з своїми сумськими колегами, вкотре підтвердила корисність спілкування на міжрегіональному рівні.
До речі, чернігівці мають уже усталену практику такого роду ділових контактів. І незалежно від того – чи були на виїзді, чи приймали гостей, помічали і відчували, що попри схожість нашої діяльності, завжди знаходиться в ній місце і для певних відмінностей, котрі без остраху допустити перебільшення, можна назвати гучним словом досвід.
І якщо навіть «нове» виявляється «давно забутим старим», побачивши його в дії, несамохіть виникає прагнення повернути призабуте до життя.
Здавалося б, що модні в 80-х роках любительські об’єднання - це та стала величина, яка ніколи не втратить своєї актуальності, а от після творчої зустрічі любительських об’єднань та клубів за інтересами у Куликівському РБК, сумчани не приховували своїх позитивних емоцій і бажання дещо запозичити для розвитку любительського руху в своїй області.
Власне, досвід куликівців в цьому сенсі може бути корисним і для багатьох районів Чернігівщини. Тому не зайве нагадати деякі цифри і факти на користь доцільності відповідних запозичень.
Нині у Куликівському районі діють 16 любительських об’єднань та клубів за інтересами, в яких беруть участь півтори сотні людей різного віку і уподобань. І всі вони, кажучи словами поета,- хороші і різні. Найбільше художніх та фольклорних клубів (по чотири кожного спрямування), порівну розподілилися сімейні та суто жіночі клуби (три і три). Діють також дитячий мистецький клуб «Обдарованість» та спортивний клуб любителів тенісу «Софт».
І кількість, і різноманітність любительських формувань справили неабияке враження на гостей, але найбільше - той факт, що «дислокуються» вони не в райцентрі, а при сільських будинках культури.
Не приховували гості свого щирого подивування з того, що при Ченігівському ОНМЦКіМ, діють такі структурні підрозділи як АРТ-клуб та Центр народних ремесел для дітей і юнацтва. Вони глибоко зацікавились історією їх створення з метою запровадження чогось подібного у себе.
Між іншим, чернігівців в контексті структурних відмінностей особливо зацікавила інформація про інтенсивну видавничу діяльність Сумського ОНМЦКіМ, що знайшло підтвердження подарованою літературою, яка була видана останнім часом. З вдячністю приймаючи подаровані гостями книги, буклети, брошури, директор Чернігівського ОНМЦКіМ Надія Заваліна висловила сподівання, що згодом і чернігівці матимуть змогу віддячити такою ж продукцією, а поки що підготовлені рукописи, зокрема про 75-річну історію Центру, чекають своєї черги на вихід у світ.
Як з’ясувалося під час традиційного в таких випадках «круглого столу», залишається широкий простір для обопільних запозичень і в проведенні масових заходів, і в організаційно-плановій роботі, що вказує на необхідність продовження розпочатого діалогу між колегами двох сусідніх областей.
Слушною в цьому сенсі видається думка начальника клубного відділу Сумського ОНМЦКіМ Наталії Зими, висловлена при підбитті підсумків зустрічі:
- В своїй роботі ми здебільшого переймаємось статистичними показниками, особливо щодо збільшення кількості аматорських колективів та їх учасників, часом забуваючи про те, що, окрім людей, які прагнуть розвивати свої творчі здібності, немало й таких, хто приходить до клубного закладу просто змістовно відпочити.
Повну солідарність з Наталією Михайлівною, проявила завідуюча клубним відділом Чернігівського ОНМЦКіМ Віра Карапута, додавши при цьому, що ця тема варта окремої поглибленої розмови, готуючись до якої доцільно було б повернутися до практики минулих років – періодичного моніторингу інтересів користувачів послуг, що пропонують сьогодні клубні заклади, особливо в сільській місцевості.
Схоже, що намітились підстави для продовження діалогу саме на цю тему в рамках спільного семінару.

Василь ЩЕРБОНОС,
провідний редактор ОНМЦКіМ
фото Леоніда Віленського





























QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 831 | Додав: Irina | Теги: Чернігівський ОНМЦКіМ, Сумський ОНМЦКіМ, любительські об'єднання | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Грудень 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.