Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Квітень » 9 » Розмова під знаком Мельпомени
Розмова під знаком Мельпомени
13:13
Обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв провів дводенний семінар керівників драматичних колективів області, що проходив на базі Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.
Перебування семінаристів в самому епіцентрі мистецького життя нашого краю дало змогу гостріше відчути подих творчого життя театру, прослідкувавши народження майбутнього спектаклю – від вибору назви драматичного твору до прем’єри.
Саме з вибору п’єси, формування репертуару і розпочалося перше заняття, яке провів головний режисер театру Андрій Бакіров. Він же в рамках своєї розповіді ознайомив слухачів з основами режисури та дав майстер-клас «Зустріч режисера з акторами».
Варто зазначити, що майстер-класи були домінуючою складовою широкої програми семінарських занять, що знайомили слухачів з основами сценографії (розробки тексту, використання підручних матеріалів для створення декорацій), сценічної мови (поради роботи з акторами та студійцями), основ гриму (створення образу, перевтілення актора, виготовлення бороди, вусів), акторської майстерності (поради та ілюстрація їх монологами, мізансценами з відповідними рухами, мімікою, тональністю голосу тощо).
Майстер-класи з зазначених напрямків давали відповідно головний художник театру, заслужений працівник культури України Олександр Симоненко, народний артист України Валентин Судак, завідувачка гримерно-пастижерським цехом Світлана Каспарова, провідний майстер сцени Наталія Максименко.
Програмою було передбачено і такий важливий для керівників драматичний момент у народженні вистави як репетиція – їм пощастило побачити як виглядатиме спектакль «Боїнг – Боїнг» за п’єсою Ю.Камолетті у постановці режисера Тетяни Шумейко.
Керівникам драматичних колективів на місцях, окрім підготовки спектаклів на сценах міських, районних та сільських будинків культури доводиться брати участь і в масових дійствах – фестивалях, звітних концертах тощо. Як досягти у таких випадках найкращих результатів докладно розповіла колишній головний режисер ОНМЦКіМ, нині провідний спеціаліст департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Дерейчук. Принагідно доречно зазначити, що йдучи на вищу сходинку кар’єрного зросту, Ірина Василівна подбала і про гідну собі заміну в особі Тетяни Янко, в активі якої є вже вдалі режисерські кроки, до котрих належить і організація щойно проведеного заходу.
Учасники семінару залишилися задоволеними отриманою інформацією, про що вони з вдячністю говорили під час підбиття його підсумків. І в цьому факті бачиться обнадійлива перспектива для утвердження розмовного жанру, який завжди був популярним на Чернігівщині, але нинішній його стан залишає бажати кращого.

Василь ЩЕРБОНОС,
провідний редактор ОНМЦКіМ























Фото Л. Віленського



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Навчання | Переглядів: 892 | Додав: Irina | Теги: Обласний семінар з театрального жан | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Квітень 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.