Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2014 » Січень » 21 » 75 років на мистецькій ниві !!!
75 років на мистецькій ниві !!!
17:49
21 січня 1939 року була прийнята постанова РНК УРСР про реорганізацію Центральної станції самодіяльного мистецтва при управлінні у справах мистецтв в Центральний Будинок народної творчості, підпорядкований управлінню в справах мистецтв при Раді Народних Комісарів УРСР. Згідно з цією постановою відповідні зміни мали відбутися і на місцях. Обласні бази самодіяльного мистецтва належало реорганізувати на обласні будинки народної творчості при обласних відділах в справах мистецтв обласних виконавчих комітетів.
Точна дата народження Чернігівського обласного будинку народної творчості поки що не встановлена – архівні документи того періоду збереглися не повністю, а ті, що існують, на жаль, фіксують лише певні періоди 1939 року, де вживається назва новоствореного культурно-освітього закладу – ОБНТ.
Про це йдеться, зокрема, в одній з публікацій обласної молодіжної газети «Молодий комунар» від 8 червня 1939 року.
Доповідна записка інструктора відділу пропаганди і агітації, який перевіряв роботу ОБНТ, дещо зміщує цю дату («на початку року»), але не містить посилу на конкретний документ, який би засвідчував день народження Чернігівського обласного будинку народної творчості.
Відомо, що без документа немає історії. Проте зі сказаного вище, видно, що нашому обласному навчально -методичному центру культури і мистецтв у цьому році виповнюється 75.
Це доволі крутий ювілей, що потребує гідного відзначення. Є сподівання , що «біла пляма» щодо точної дати утворення обласного будинку народної творчості буде все-таки «змита» зусиллями наших пошуковців та ветеранів Центру і активістів художньої самодіяльності, особливо тих, які входили до аматорських династій. Адже, за логікою речей, у них могли зберегтися спадкові сімейні реліквії, що сягають своїм походженням у той далекий 1939 рік.
Разом з тим запрошуємо всіх, кого зацікавила порушена тема, поділитися споминами пізнішого періоду - через призму власної причетності до неї.
Поряд з хроніками становлення і розвитку нашого закладу (від ОБНТ до ОНМЦКіМ), які ми найближчим часом розпочнемо публікувати на нашому сайті, охоче і з вдячністю скористаємося вашими доповненнями.
Насамкінець нагадаємо, що з первісною назвою (ОБНТ) заклад проіснував рівно 40 років. А подальша трансформація в сучасну (ОНМЦКіМ) відбувалася в такій послідовності: Чернігівський обласний науково-методичний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи Чернігівського обласного управління культури (1979 – 1992); Чернігівський обласний центр Української народної творчості (1992 – 2000); Чернігівський обласний центр народної творчості і методичної роботи (2000-2004); Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв (з грудня 2004 року).
Та незважаючи на ці численні зміни в назвах, основні функції закладу залишаються незмінними – організація змістовного дозвілля і залучення найширших мас населення до духовних цінностей, безпосередньої участі у їх творенні.
Все це рядки нашої з вами спільної біографії, предтечею якої стала вищезгадана постанова.
Отож з ювілеєм, шановні колеги!

Надія ЗАВАЛІНА,
директор ОНМЦКіМ



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Різне | Переглядів: 672 | Додав: lena | Теги: Навчально-методичний центр культури | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2021 | Чернігівський обласний центр народної творчості.