Головна » 2013 » Липень » 8 » Пісень прадавніх і сучасних над тихим плесом перегук
Пісень прадавніх і сучасних над тихим плесом перегук
15:40
Такий формат ІІ Міжнародного фестивалю-конкурсу «Авторська пісня на Голубих озерах-2013». За задумом його засновника та організаторів він приурочений до народного свята - день Івана Купала, яке завжди супроводжували обрядами та піснями наші предки.
Отож фактично фестиваль являє собою вдалий творчий симбіоз збереження народних традицій та нових тенденцій у розвитку вітчизняної культури.
Вдале поєднання цих двох взаємодоповнюючих складових масштабного заходу стало очевидним для кожного, кому пощастило на ньому побувати.
Свято вирувало протягом двох днів у одному з наймальовничіших куточків Чернігівщини, де ваблять своїми плесами Голубі озера, а довколишні бори – ягодами та грибами. Тому прагматичні люди, вирушаючи сюди з метою отримати естетичну насолоду, не забули прихопити з собою купальники та кошики.
Але почнемо з високого. Одразу зазначимо: якби всі фестивальні програми реалізовувались поспіль, то дійство на головній сцені розтягнулося б у часі більш ніж на півдоби. Потужними були як фольклорний, так і бардівський блоки. Найбільш яскраво вирізнялися у першому з них (автентичність, вдало підібраний репертуар) фольклорний колектив «Горлиця» Шестовицького сільського будинку культури Чернігівського району та народний ансамбль музики, пісні і танцю «Льос» («Доля») Бабичівського сільського центру народного танцю, музики і пісні Чечерського району Гомельської області (Республіка Білорусь).
У репертуарі гостей з Російської Федерації переважали сучасні пісні естрадного характеру. Приємне враження справив виступ юної вихованки естрадної студії Новозибківського міського будинку культури Брянської області, лауреата міжнародних та всеросійських конкурсів Аліни Роабеш та її керівника і мами Уляни Роабеш не тільки манерою виконання, а й змістовністю виконуваних пісень. Глибоко розчулила всіх їхня пісня «Мама, мамочка».
Уважливо прослухати всі виступи було непросто - і для глядача, і для журі. Особливо на тлі нещадної спеки. Проте п’ять «раундів» по дві години мужньо витримували ті й інші – місця в імпровізованому глядацькому залі не пустували, а члени журі не дозволяли собі розслаблятися, аби це не вплинуло на об’єктивність оцінок виступаючих. Останні, звісно, у зв’язку з рухливістю, ще відчутніше потерпали від погоднього фактора, але виконавську марку тримали високо.
Забігаючи наперед, хочеться сказати, що ця спільна стоїчність вилилась в спільне задоволення конкурсантів і публіки, що за них вболівала. А це ще один доказ підготовленості до сприйняття мистецтва присутніх на святі глядачів та ретельного підходу журі в такій складній ситуації як вибір кращих серед кращих.
Нагород було багато і різних - від дипломів до цінних подарунків, від перших місць до почесних титулів, як, приміром, міс «Купальська квітка», якою стала Аліна Красковська.
Вибух емоцій глядачів, який вона зірвала при врученні нагороди, - з розряду неописових. Ще б пак! Адже йдеться про символ купального свята – квітку папороті. Виходить, попри сумніви скептиків всіх часів і народів, Аліна все-таки знайшла неіснуючу в природі квітку. Разом з Аліною Красковською раділа її тезка – Аліна Цупко, провідний методист Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, яка є куратором цього проекту.
Взагалі працівники ОНМЦКіМ, під керівництвом директора Надії Заваліної до фестивалю внесли цього разу досить вагому лепту на всіх ділянках його перебігу – від реєстрації до заключного акорду..
На окреме похвальне слово заслуговує головний режисер центру Ірина Дерейчук, яка не тільки підготувала детальний сценарій свята та здійснила його режисуру, але й виступила під час свята в якості чарівної ведучої концерту фольклорних колективів.

Василь ЩЕРБОНОС










































Фото Миколи Дульцева



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 539 | Додав: Irina | Теги: Свято Івана Купала на Голубих озера | Рейтинг: 3.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Липень 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: іменинників немає

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2016 | Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.