Головна » 2016 » Червень » 24 » «Ярославні» виповнилося 15 років! Духовому оркестру - рік
«Ярославні» виповнилося 15 років! Духовому оркестру - рік
08:45
Минулого тижня в районному будинку культури відбувся грандіозний концерт. Народному танцювальному колективу «Ярославна» виповнилося 15 років! У святі взяли участь також музиканти духового оркестру, який рік тому відновив свою роботу.15 років – багато чи мало? Якщо врахувати те, що більшості нинішнім танцюристам колективу стільки ще не виповнилося, напевно, що немало...
Талановитий хореограф навчив Бобровицю танцювати
У 2001 році до Бобровиці приїхав молодий талановитий хореограф Ярослав Смаль – на той час студент Київського Національного університету культури і мистецтв, артист вищої категорії балету Академічного ансамблю пісні й танцю Міністерства внутрішніх справ України. Саме він відродив танцювальне мистецтво в районі, створивши колектив із милозвучною назвою - «Ярославна» при районному будинку культури.
Багато зусиль і терпіння доклав Ярослав Миколайович для того, щоб з нуля зробити потужну команду. Через його школу в районі пройшли, без перебільшення, сотні дівчат та хлопців. Він навчив Бобровицю танцювати. Упродовж 15 років «Ярославна» прикрашає всі концерти та свята, які проходять у районі.
Спершу в «Ярославні» було три вікові групи, на сьогоднішній день - вісім, у яких танцюють більше 150 дітей та дорослих дівчат і хлопців. Серед них – вихованці дитсадків, школярі, випускники, студенти вищих навчальних закладів та дорослі люди, які працюють у різних сферах, мають власні сім’ї, проте знаходять бажання й можливість ходити на репетиції, виступати на концертах і конкурсах.
Непоправна втрата
Півтора року тому сталася непоправна трагедія, яка сколихнула всіх бобровичан: 21 січня 2015 року в розквіті творчих і життєвих сил Ярослав Миколайович раптово пішов із життя. Йому було всього 38…
До ювілейного концерту для свого улюбленого керівника його учні підготували щемку композицію зі свічками, упродовж якої на екрані транслювали кліп про талановитого балетмейстера. Весь цей час зал стояв, люди плакали, бо серед тих, хто знав Ярослава Миколайовича, немає байдужих до його постаті. У кожного в серці він залишив свій слід...
Продовжили справу наставника
Багато учнів Ярослава Миколайовича в дорослому житті стали його послідовниками. Після смерті керівника його справу продовжила дружина – Валентина Смаль, яка танцює в «Ярославні» із першого дня створення. Керує шістьома групами колективу ще одна його учениця Оксана Терещенко.
Дар’я Саченко – викладач школи мистецтв у Києві, Наталія Будніченко також викладає хореографію в столиці. Марина Філіпенкова керує танцювальним гуртком у міській школі № 1. Кілька років тому колектив поповнив ще один хореограф – викладач Київської школи мистецтв Анна Ревицька. Недавно вона вдруге стала мамою.
Перемоги «Ярославни»
Перший виступ «Ярославни» відбувся уже через місяць після початку роботи: дівчата танцювали на заході з нагоди Дня молоді. Відтоді фактично жодне вагоме свято чи концерт не обходяться без участі “Ярославни”.
У 2002 році колектив став дипломантом обласного конкурсу в рамках Всеукраїнського фестивалю імені Павла Вірського. У 2003-му в Ніжині «Ярославна» виборола гран-прі обласного етапу І Всеукраїнського фестивалю «Чисті роси». Протягом багатьох років наші танцюристи виборюють призові місця на Міжнародному молодіжному фестивалі «Мистецькі барви», в Прилуках. У 2004 – 2005 роках колектив був лауреатом телевізійного конкурсу «Весняні ластівки» в Києві.
У 2005 році, набувши високого професійного рівня виконавської майстерності, «Ярославні» присвоїли звання народного. У цьому ж році танцюристи стали дипломантами обласного свята «Барви Придесення» в Чернігові. У 2006-му – лауреати VI Міжнародного конкурсу сучасного танцю «Твій шанс». У 2008-му – дипломанти Міжнародного фестивалю в м. Будапешт, Угорщина. У 2009-му – лауреати Міжнародного фестивалю в м. Струга, Македонія. Кілька років поспіль танцюристи були лауреатами Міжнародного фольклорного фестивалю в м. Калелья, Іспанія. У 2012 році стали учасниками фестивалю «Зорепад надій ІІ» у Києві. У 2013-му взяли участь у ХІІ Міжнародному фольклорному фестивалі під егідою ЮНЕСКО в м. Дьондьош, Угорщина, та в ХХ Міжнародному фестивалі в м. Ханіоті, Греція. У 2014-му вибороли ІІ місце в обласному турі IV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського. На Всеукраїнському конкурсі «Танцювальний марафон-2014» у Чернігові завоювали І місце, два других і третє; взяли участь у І районному фестивалі «Танцювальний олімп». Рік тому наші танцюристи вибороли гран-прі та І місце на Всеукраїнському конкурсі-фестивалі для дітей та молоді «Осінні «Зоряні мости». Цього ж року «Ярославна» стала окрасою на Міжрегіональному фестивалі народної творчості «Катеринина пісня» на Київщині.
Нещодавно колектив отримав диплом за ІІ місце та подяку на І регіональному молодіжному конкурсі національно-патріотичного мистецтва «KOZAK FEST». Цієї весни молодші танцюристи вибороли ІІ і ІІІ місця на VIII Всеукраїнському фестивалі сучасного танцю «Нове покоління 2016».
Духовий оркестр відродився
Рік тому під час урочистостей із нагоди відкриття в Бобровиці пам’ятника Небесній сотні відбувся прем’єрний виступ духового оркестру районного будинку культури. Ідея відновити оркестр спала на думку нинішньому керівникові Віталію Ємцю. За понад 30 років роботи народного аматорського духового оркестру в Носівці під його керівництвом він набув неабиякого досвіду. Пропозицію підтримали начальник відділу культури і туризму Марія Герасименко та районне керівництво. І тепер Бобровицький духовий оркестр радує глядачів своїми виступами на різноманітних святкових заходах.
Наразі в колективі грають 14 музикантів, серед них є викладачі школи мистецтв: Володимир Терещенко, Юрій Синиця (староста колективу), Євген Гомольський. Грають у колективі ветерани духового оркестру Іван Бакун, Михайло Грищенко. Решта – любителі живої музики. Вік учасників коливається від 14 років і до більш як 70-ти. Одним із найдосвідченіших духовиків є Леонід Олійник, який колись був керівником духового оркестру при районному будинку культури, що діяв із 1975 року. Колектив існував до розпаду Радянського Союзу. І більше 20 років у районі не було оркестру. На щастя, минулого року він відновив своє існування.
Серед перших своїх досягнень духовики можуть похвалитися дипломом Міжнародного фольклорного фестивалю національних культур «Поліське коло».
У репертуарі оркестру є марші, вальси, інструментальні композиції народ-ного пісенного жанру в обробці керівника Віталія Ємця, такі, як «Чорні очка, як терен», «Рідня моя, рідня», «Два дубки», «Зелене жито», «Ой, смереко». Віталій Олексійович вважає, що духова музика – вічна, вона близька всім поколінням. А головне – це живе виконання, яке в нинішні часи - рідкість. Мабуть, у цьому і полягає секрет успіху колективу.

Ювілейний концерт
Ювілейний концерт «Ярославни» за участю духового оркестру тривав понад дві з половиною години. На святі були представлені 25 хореографічних композицій, половина з яких є постановками талановитого балетмейстера Ярослава Смаля. У пам’ять про нього весь час горіли свічки.
Як і годиться, на святі були почесні гості. Вітали талановиту молодь заступник голови районної ради Андрій Ткаченко, керівник апарату райдержадміністрації Людмила Дараган, начальник відділу культури і туризму Марія Герасименко, директор районного будинку культури Людмила Луценко, яка була до того ж і ведучою концерту. Наприкінці свята подякували танцюристам та їхнім батькам мама Ярослава Смаля Катерина Іванівна та його сестра Леся Миколаївна. У фіналі концерту хвилююче прозвучав вірш Ярослава Миколайовича, який хором виголосили учасники колективу:
Мистецтво танцю,
сцена, квіти –
Це все, для чого варто
жити.
Назад немає вороття,
Бо танці – це моє
життя…


Іванна Загребельна
Категорія: Бобровиця | Переглядів: 651 | Додав: lena | Теги: Бобровиця Чернігівщина мистецька | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Червень 2016  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
MichaelAreli(40), Allannathe(38)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.