Головна » 2019 » Листопад » 5 » Відкриття персональної виставки стародавнього українського оберега - «Мотанка та її чарівний дивосвіт»
Відкриття персональної виставки стародавнього українського оберега - «Мотанка та її чарівний дивосвіт»
11:08
4 листопада, в Обласному центрі народної творчості відбулось відкриття персональної виставки стародавнього українського оберега - «Мотанка та її чарівний дивосвіт».
Майстриня студії «Народна лялька» Аліна Каплюк, віртуозно володіє голкою, її роботи всі оберегові, адже вони відроджені зі старовинних орнаментів, зібрані в авторську композицію. За фахом вона педагог (володіє англійською та німецькою мовами), народилась в сім’ї творчої інтелігенції, захоплюється різними жанрами народної творчості, перевагу надає живопису та виготовленняю ляльок-мотанок.
Творчості Аліни Каплюк притаманна багатогранність, де виготовлені предметів народної творчості поєднується з естетичним смаком.. Майстриня розповіла про історію створення ляльки, якій виповнилось п’ять тисячоліть, про її функції: охорона дому, сім’ї, дітей, господарства, близьких людей.
Під час презентації відбувся майстер-клас від автора виставки. Аліна Володимирівна щедро поділилась своїми знаннями і навчала учнів Чернігівського колегіуму №11, як правильно виготовляти і кому саме дарувати оберіг, створений власними руками. Вона докладно пояснила техніку та етапи виготовлення ляльки. Присутні зацікавлено слухали талановиту майстриню та отримали справжню насолоду від споглядання її робіт.
Варто зазначити, що авторські виставкові роботи, досить часто ставали прикрасою в різних Міжнародних, Всеукраїнських, обласних святах та фестивалях.
«Лялька-мотанка – це стародавній оберіг. Така лялька створювалася переважно жінками у кожній українській родині до першої половини ХХ століття на кожну важливу подію», - розповіла директор Обласного центру Юлія Солонець. Вона відзначила, що нині ця стародавня українська традиція постійно відроджується, і набуває актуальності не тільки в Україна, а й за її межами.
Також, в цей день, відбулась екскурсія по Обласному центру народної творчості, яку провела провідний методист з виставкової діяльності та розвитку народних ремесел і художніх промислів Маріанна Ваценко.
Виставка триватиме до 01 грудня 2019, всі бажаючі мають можливість оглянути роботи керівника студії «Народна лялька» Аліни Каплюк.











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 53 | Додав: lena | Теги: Аліна Каплюк | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Листопад 2019  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
Barvocvit(60)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2019 | Чернігівський обласний центр народної творчості.