Головна » 2019 » Березень » 5 » «Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок»
«Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок»
11:56
Вже другий рік поспіль в Ніжинському районі за ініціативи Борщенко Поліни Іванівни, провідного методиста із зарубіжних зв’язків та національних спільнот Ком Закл «Обласний центр народної творчості» Чернігівської обласної ради (директор - Юлія Солонець) проводиться довгострокова обласна акція національних культур «Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок».
Мета акції - презентувати розмаїття культури України через призму культур різних наій і народностей, а також пропагувати ідею міжнаціональної єдності та принципу толерантності до представників різних національностей, які проживають в Україні.
І ось, 28 лютого під гостинним дахом Ніжинського районного будинку культури зібралися представники національних спільнот з Чернігова та Ніжинського району.
Захід почався запальним «Гопаком» у виконанні зразкового хореографічного колективу «Полісяночка» Ніжинського районного будинку культури (керівник - Марія Михальська).
Після виконання Гімну України виступила заступник голови Ніжинської районної державної адміністрації Оксана Мелашенко, яка зазначила важливість таких акцій, що єднають всі національності. Вона наголосила, що завдяки проведенню мистецьких заходів такого спрямування, представники різних національностей відкривають творчу неповторність та неперевершеність власних культур.
Для представлення чернігівської делегації національно-культурних товариств до слова було запрошено ініціатора обласної акції Поліну Іванівну Борщенко, яка познайомила присутніх з представниками громадських організацій національних спільнот Чернігівської області, які зголосились відвідати хлібосольну Ніжинщину і сплести великий український вінок єднання:
1. Головою Чернігівської громадської організації «Білоруське національно-культурне товариство «Сябри» - Галиною Михайлівною Ворожбит.
2. Бойовим заступником голови – скромною і красивою сябровкою Ніною Трохімівною Камінською.
3. Найактивнішою представницею білоруської діаспори, артисткою розмовного жанру Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Оленою Володимирівною Белеванцевою.
4.Представником і активістом ГО «Конгрес азербайджанців Чернігівської області» - майбутнім лікарем, студентом Київського медичного університету - Сарханом Ахмедовим.
5. Головою обласної ГО ромів «Черген» Петром Володимировичем Главацьким - циганським бароном Чернігівщини та його незмінним помічником і вірною дружиною - Галиною Главацькою!
Ніжинщину представляли:
1. Вчителька польської мови, яка за походженням корінна полька і є членом Спілки поляків у Ніжині «Астер» пані Люцина Ейма.
2. Жителька с. Талалаївка Любов Іванівна Близнюк, яка народилася та тривалий час проживала в Білорусі.
3. Багатонаціональна родина з с. Данина Ніжинського району.
4. Міжнаціональна родина з Криму, яка на даний час проживає в с. Талалаївка.
5. Творчі колективи та виконавці Ніжинського районного будинку культури.
Урочиста частина акції завершилась піснею «З’єднаймося у вірі, українці» у виконанні соліста РБК Артура Тищенка.
Акція продовжилась справжнім калейдоскопом вражень: спілкування з представниками національних спільнот, пісні, танці, гуморески та багато іншого.
Розпочалося знайомство з виступу представників Білорусі.
Поезію Канстанції Буйло «Люблю наш край, сторанку гєту» подарувала всім Олена Белеванцева. Ця мужня жінка – корінна білоруска, яка 30 років проживає в Україні, віддала Україні найдорожче – життя сина, який на початку військових дій на Сході країни, без вагань, пішов боронити рідну для нього землю і 6 вересня 2014 року – загинув.
Всі присутні подякували Олені Володимирівні за виховання сина, за її патріотичну позицію, материнську мужність та вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.
Голова Чернігівської громадської організації «Білоруське національно- культурне товариство «Сябри» Галина Ворожбит познайомила присутніх з діяльністю організації і запросила всіх присутніх відвідати білоруські вечорниці (вечорки). Щемливо і зворушливо прозвучав у її виконанні вірш Пятруся Бровки «Пахне чабор». Галина Михайлівна зауважила, що саме із запахом чебрецю асоціюються у неї згадки про рідну Білорусь.
В залі була присутня жителька с. Талалаївка Любов Іванівна Близнюк, що народилася та тривалий час проживала в Білорусі. Під час інтерв’ю вона поділилася спогадами про своє життя в Білорусі, розповіла вірш білоруською мовою, а на закінчення разом із представниками ГО «Сябри» виконали акапельно білоруську пісню «Касiв Ясь канюшину», яку із захватом підхопив увесь зал.
Далі на сцені звучали білоруська пісня у виконанні Олени Белеванцевої «У суботу Янка єхал вдоль раки», а білоруська байка, про підстаркуватих хлопців, які дуже люблять молодих дівчат у виконані Ніни Камінської надзвичайно потішила глядачів.
Усі присутні також познайомились з представниками Ніжинської культурно-просвітницької Спілки громадян польського походження «АСТЕР». Пані Люцина Ейма, член цієї спілки, розповіла, що вона народилася і виросла в Польщі, але приїхала в Україну, відгукнувшись на запрошення викладати українським школярам польську мову. Пані Люцина запросила на сцену своїх учнів, - хор «Звьоздочка», під керівництвом тетяни Курочки (Ніжинська ЗОШ №2), який виконав пісню «Одна калина» польською та українською мовами.
Справжньою несподіванкою для працівників Ніжинського РБК стало те, що наш колега Сергій Юскевич є членом спілки поляків «Астер». У його виконанні прозвучала пісня «Polskie kwiaty».
Брати під час заходу інтерв’ю у присутніх в залі представників багатонаціональних сімей вже стало традицією. Директор Ніжинського РБК Світлана Мунтянова познайомила всіх присутніх із міжнаціональною родиною Шевченків з Криму, які виїхали звідти після російської анексії. Валерій Шевченко розповів, що незважаючи на політичні обставини, він досі підтримує зв’язки зі своїми татарськими друзями з Криму, разом з якими мріє, щоб Україна знову об’єдналася.
Для цієї родини учні Талалаївської філії Ніжинської районної дитячої школи мистецтв (викладач - Світлана Сварська), затанцювали «Татарський танець».
І знову інтерв’ю. Цього разу зустріч з давніми знайомими, учасниками минулорічної обласної акції національних меншин «Пам’ятайте своє коріння і сплітайте єднання вінок». Це багатонаціональна родина з с. Данина. Теща Рафаеля Мірака, лікаря з Афганістану, що знайшов своє щастя в Україні, розповіла, що в її великій сім’ї є представники аж шістьох національностей та всіх віросповідань, - це і мусульмани, і християни, іудєї, але всі вони знаходять спільну мову і живуть в мирі та злагоді. Так повинні жити і всі народи у світі, незважаючи на відмінності в мові, традиціях, вірі.
Глядачі мали нагоду торкнутися світової скарбниці поезії, прослухавши в оригіналі у виконанні Жасмін Сатарі вірш персидського поета Сааді, перекладений усіма мовами світу та написаний золотими літерами на фронтоні будівлі штаб-квартири ООН в Нью-Йорку:
«Усе плем'я Адамове - тіло одне, з праху єдиного створено.
Якщо цього тіла одна тільки поранена частина,
то всьому цьому в трепіт впасти»
Дівчина наголосила, що ці слова мають стати гаслом для всіх народів, що всі люди на землі – як єдиний живий організм, і, коли знищується щонайменша частинка цього організму, страждає все людство. Також дівчинка розповіла, що дуже любить українські пісні, і порадувала присутніх піснею «Вишиванка».
Середня донька Рафаеля Мірака Жаклін Сатарі розповіла про свої досягнення у спорті, адже вона змалечку займається дзюдо, і представляє Україну на міжнародних змаганнях, займаючи там перші місця. Дівчинка зізналась, що закохана в українську поезію, тому продекламувала вірш Лесі Українки. А гуморески у її виконанні викликали в залі море посмішок.
Цього року в акції взяла участь і найменша із сестер Сатарі – трирічна Ясмін, яка разом із сестрами також розповіла вірш про те, яка вона щира українка.
Нікого не залишив байдужим виступ активіста організації конгресу азербайджанців Чернігівської області, майбутнього лікаря, студента Київського медичного університету Сархана Ахмедова. Сархан Ахмедов говорив про те, що для кожної нації дуже важливо зберегти свою мову та навчити дітей її любити. І хоча він по національності азербайджанець, але він народився і живе в Україні, тому рідними для нього є обидві мови. І довів це усім глядачам, виконавши спочатку чарівну пісню азербайджанською, назва якої перекладається як «Посміхнись, щоб моя душа посміхнулась тобі у відповідь», а потім під гучні оплески у залі зазвучала українська «Василина», яку підхопили усі присутні.
І ось настав час запросити на сцену колоритну спільноту, яка відрізняється яскравим темпераментом, костюмами, звичаями та обрядами. Голова волелюбної ромської нації Петро Главацький у своєму виступі наголосив, що нема поганих та хороших націй, і незважаючи на різницю у традиціях, культурі і віруваннях, всі нації рівні. У виконанні Петра Главацького прозвучали циганські пісні «Ой, мама-мама», «Колечко» та ін. А гумор у його виконанні нікого в залі не залишив без посмішок.
Спостерігаючи за запальним циганським танком у виконанні зразкового хореографічного колективу «Полісяночка» Ніжинського районного будинку культури, не хотів танцювати, мабуть, тільки лінивий.
Український народ щедрий на дівочу красу та на парубочу вроду, на ліричний хоровод, запальний танок, та на українські троїсті музики, тож українську культуру на акції представили виступи народного моложідного ансамблю «Калинонька з перцем» та народного ансамблю троїстих музик «Перець», керівник Ярослав Петрик. А на заключення щирі посмішки викликали жартівливі дівочі «Витребеньки», зразкового хореографічного колективу «Полісяночка» Ніжинського районного будинку культури.
Господарі свята, в особі заступника голови Ніжинської РДА Оксани Мелашенко, усіх учасників та гостей заходу відзначили солодкими подарунками та подякували за чудове свято, котре дозволило познайомитись ближче з побутом, культурою, традиціями тих національностей, які вже десятиліттями проживають на території нашого району.
Підбиваючи підсумки, Поліна Борщенко, дякуючи всіх учасників та організаторів, відмітила надвисокий рівень проведення акції та нагородила Грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Хребто Ніну Володимирівну, методиста з питань релігій та національних меншин Ніжинського районного будинку культури.
Свято відбулось за сприянням Ніжинської районної державної адміністрації та відділу культури Ніжинської РДА.
Організатор заходу – Ніжинський районний будинок культури. Сценарій заходу розроблено директором Ніжинського районного будинку культури Світланою Мунтяновою спільно з провідним методистом із зарубіжних зв’язків та національних меншин КЗ «Обласний центр народної творчості» Поліною Борщенко; виконавець: методист з питань релігії та роботи з національними меншинами Ніна Хребто, яка разом з методистом Ніжинського РБК Сергієм Юскевичем була ведучою заходу; музичне оформлення свята забезпечив художній керівник районного будинку культури Володимир Мунтянов; мультимедіа супровід - методист клубної справи Наталія Рульова. В підготовці та проведенні обласної акції брали участь всі працівники Ніжинського районного будинку культури.








QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 236 | Додав: lena | Теги: Ніжинський районний будинок культур | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2019  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.