Головна » 2018 » Жовтень » 12 » Засідання обласної Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій
Засідання обласної Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій
23:21
17 жовтня 2003 року на засіданні Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО було прийнято Міжнародну конвенцію про охорону нематеріальної культурної спадщини, за прийняття якої проголосувала й Україна.
У 2008 році Україна приєдналась до Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини (довідково: Закон України від 06.03.2008 № 132 «Про приєднання України до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини»), і має виконувати усі зобов’язання, що випливають з її положень.

Конвенція декларує важливе значення нематеріальної культурної спадщини як головного джерела культурного різноманіття, про що також наголошено у Рекомендаціях ООН про збереження традиційної культури і фольклору.
Конвенція ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини» від 17 жовтня 2003 року має забезпечити охорону:
• усних традицій та форм вираження, охоплюючи мову як носія нематеріальної культурної спадщини;
• виконавчих мистецтв;
• звичаїв, обрядів, свят;
• знань та звичаїв, пов’язаних з природою та всесвітом;
• знань та навичок, пов’язаних із традиційними ремеслами.

12 лютого 2018 року наказом Міністерства культури України затверджено Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Згідно з документом, до списку потрапили 9 елементів:
1. традиція Косівської мальованої кераміки (Івано-Франківська область),
2.Кролевецьке переробне ткацтво (Сумська область),
3.Опішнянська кераміка (Полтавська область),
4.Петриківський декоративний розпис (Дніпропетровська область),
5.Козацькі пісні Дніпропетровщини (Дніпропетровська область),
6.Пісенна традиція села Лука Києво-Святошинського району (Київська область),
7.Технологія виконання вишивки "білим по білому" (Полтавська область),
8.Традиція рослинного килимарства селища Решетилівка (Полтавська область),
9.Орнек – кримськотатарський орнамент (Автономна Республіка Крим).
Міністерство культури України ініціювало створення регіональних списків нематеріальної культурної спадщини, для того щоб на їх основі зробити Національний список, а з Національного списку рекомендувати елементи нематеріальної культурної спадщини до Репрезентативного списку Юнеско.
Включення елементів до Національного переліку здійснюється на підставі рішення Експертної ради Міністерства культури України, до складу якої входять відомі фольклористи та етнографи.
До Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО від України включено 2 елементи «Петриківський розпис» та Козацькі пісні Дніпропетровщини.

Лідерами з внесення своїх елементів до Списку є Китай (41 елемент) та Японія (22 елементи).
У даний час Мінкультури розробило Методичні рекомендації щодо підготовки та оформлення документів про включення елементів нематеріальної культурної спадщини України до списків ЮНЕСКО.
При Департаменті культури створено Обласну експертну Раду, яка є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, що утворений з метою підготовки пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у сфері нематеріальної культурної спадщини, забезпечення фахового підходу до вирішення проблем розвитку цієї сфери.

9 жовтня 2018 року відбулось перше засідання обласної Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

Склад обласної Експертної ради по збереженню нематеріальної культури спадщини:

Левочко Олександр Володимирович - директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації - голова Експертної ради .
Артюхова Ліна Георгіївна - начальник відділу культурного розвитку та економічних питань Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації – заступник голови.
Члени Ради:
Лаєвський Сергій Лазаревич - директор Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського
Вовк Сергій Миколайович - Художній керівник та головний диригент ансамблю пісні і танцю „Сіверські клейноди”, заслужений діяч мистецтв України
Дорохін Володимир Гранлісович - директор Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, доцент, кандидат мистецтвознавства, лауреат Міжнародних конкурсів, Заслужений артист України
Панченко Олександр Іванович - член спілки народнорго мистецтва України, завідуючий відділом «Образатворче мистецтво, дикоративне мистецтво, реставрація Ніжинського коледжу культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької
Синиця Ольга Миколаївна – старший викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, Кавалер ордену Княгині Ольги
Солонець Юлія Юріївна - директор КЗ «Облосного центру народної творчості» ЧОР
Русанов Юрій Анатолійович - викладач кафедри археології етнології та краєзнавчо - туристичної роботи Навчально-науковий інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського
Мороз Володимир Іванович - голова Чернігівського Обласного осередку національної спілки майстрів народного мистецтва України
Коцур Володимир Васильовичу - художньній керівник, головний диригенту народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм
Каменецкій Андрій Григорович - заслужений майстер народної творчості України
Луговська Ольга Іванівна - керівник Керівик Новгород – Сіверського народного – аматорського клубу любителів декоративно-прикладного мистецтва «Княжа скарбниця»
Сотнікова Олена Василівна - провідний методист з питань збереження і розвитку народної творчості та аматорського мистецтва
Колозіна Наталія Владиславівна - головний спеціаліст відділу культурного розвитку та економічних питань Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації – секретар.

Останнім часом в Україні ми можемо спостерігати активне зростання національної свідомості, яке викликало значний громадський інтерес до всіх проявів української традиційної культури, до глибинних витоків народного мистецтва. Духовна пам'ять людства навіки закарбована в мові, піснях, танцях, звичаях, обрядах, знаннях та багатьох інших видах діяльності. Чернігівський край сьогодні — це невичерпне джерело елементів нематеріальної культурної спадщини (далі - НКС), які мають історичну та культурну значимість. Сьогодні ми можемо ще собі дозволити спостерігати традиційні звичаї та обряди на острівцях повсякденного життя, але без перебільшення можна говорити, що ми останні серед тих, кому дається можливість закарбувати культурну пам’ять для майбутніх поколінь, так як носії автентичної культури, на жаль, вже ”відходять у вічність”.
На сьогодні в Україні існує проблема низької обізнаності населення про елементи нематеріальної культурної спадщини України, причиною якої, зокрема, є брак інформаційних джерел, комунікаційних технологій та просвітницьких заходів відповідної тематики, а також недостатня мотивація дослідження цих питань.
Впливовим чинником для збереження нематеріального надбання України, зокрема Чернігівського регіону, є Конвенція про охорону нематеріальної культурної спадщини (2003).
Першочергове завдання, яке стоїть перед працівниками культури області та місцевими громадами - провести інвентаризацію (виявлення, відбір, ідентифікацію, документування) елементів НКС та сформувати Перелік на місцевому/обласному рівні елементів НКС для подальшого просування їх до Національного переліку та міжнародних списків.
Попереду великий пласт організаційної роботи пов'язаний з охороною та збереженням нематеріальної культурної спадщини, яка повинна донести до наступних поколінь живу спадщину української нації. І лише спільними зусиллями діячів культури і мистецтва, краєзнавців і науковців, громадських діячів, ЗМІ, благодійників та грантодавців, представників влади, а саме головне — носіїв цієї культури, буде збережено міжпоколінний зв'язок.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 543 | Додав: lena | Теги: Засідання обласної Експертної ради | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.