Головна » 2018 » Січень » 15 » Ассирійці Ніжина: історія та сьогодення
Ассирійці Ніжина: історія та сьогодення
13:23
Наш Ніжин вже давно має статус багатонаціонального міста, адже тут проживають представники багатьох народів світу та активно діє декілька культурно-просвітницьких спілок. Нещодавно ніжинці змогли більш докладно познайомитися з культурним життям ассирійської громади.
11 січня у центральній міській бібліотеці відбулася презентація унікального довідкового видання, «Краткого тематического русско-ассирийского словаря», укладачем якого є ніжинець Борис Михайлович Іонанов. З цією подією Бориса Михайловича прийшли привітати відомі у Ніжині люди: Вільям Тамразович Арвахі, голова міської громадської організації ассирійців «Атра», Аветис Григорович Балаянц, Микола Єремейович Мамович та багато інших.
Треба зазначити, що наукове вивчення сучасної ассирійської мови розпочалося ще у другій половині ХІХ століття, але на сьогоднішній день жодного навчального посібника в Україні по вивченню цієї мови немає.
На початку зустрічі працівник бібліотеки Валерій Фінкельштерн зробив історичний екскурс в минуле ассирійського народу, відомого ще за часів царя Ашшурбаніпала, власника однієї з найбільш визначних бібліотек старовини. Сучасна ассирійська мова належить до семітської групи семіто-хамитської мовної сім'ї.
У своєму виступі декан філологічного факультету НДУ ім. М. Гоголя Олександр Вадимович Забарний зазначив, що це єдине видання, яке має тематичну структуру. В книгу вкладено не лише певні мовні знання, значну працю, а й душу. Також Олександр Вадимович ознайомив присутніх з науковою рецензією на дане видання кандидата філологічних наук, доцента кафедри слов’янських мов НДУ ім. Миколи Гоголя Надії Олександрівни Бондарь.
Нарешті слово було надано укладачеві. Борис Михайлович розпочав виступ молитвою «Отче наш» на ассирійській мові. Ця ж молитва розташована на початку книги. Як зазначив Б.М. Іонанов, ідея випустити видання освітнього спрямування з’явилася у нього давно. Мета даної роботи – збереження ассирійської мови, адже нею мало хто володіє у ніжинській громаді. Вивчав мову самотужки за допомогою Біблії на ассирійській та російській мовах.
Перша спроба у складанні словника відбулася два роки тому, коли світ побачив «Тематический ассирийско-русский словарь», але він був складний у використанні, так як був корисним для тих, хто вже мав певні мовні знання. Перше видання словника мало наклад усього 50 примірників і миттєво розійшлося серед громади. Друге видання більш удосконалене, має практичний характер. Терміни згруповані за темами, мають російську транслітерацію та наголоси. Таке розташування матеріалу робить словник зручним у користуванні.
Протягом зустрічі Борис Михайлович відповідав на численні запитання. Присутнім було цікаво знати все – від моменту поселення ассирійців на ніжинщині до сьогодення. Особливо цікавою була історія кохання з ассирійською дівчиною Світланою, яка потім стала його дружиною. Теплі слова про свого татуся висловила донька Бориса Михайловича, Валентина Іллічова. Розповіла про сім’ю в якій виховувалася разом зі своїм братом Михайлом. Усіх зворушив вірш «Мой папа», написаний Валентиною.
Треба зазначити, що представники ассирійського народу протягом багатьох століть змогли зберегти та донести до сучасників свою мову, свою культуру, свої звичаї та традиції, які відтворюють під час проведення національних свят.
Працівники бібліотеки підготували документально-інформаційну виставку «Ассирія: погляд в історію». Матеріали, представлені на виставці, не лише занурюють в історичне минуле древнього народу, а й розповідають про сучасне життя ассирійської громади Ніжина.
На закінчення зустрічі Борис Михайлович висловив таку думку: «Каждый сознательный ассириец по своей возможности вносит свою посильную лепту в сфере образования, культуры, литературы, музыки для сохранения своего гордого имени Ассириец, Атурая, Сюрая».
Інформацію надала Олена Єкименко







QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: В єдиному колі | Переглядів: 466 | Додав: lena | Теги: Ассирійці Ніжина | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Січень 2018  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
choloh(26), CharlesOxymn(33)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.