Головна » 2017 » Серпень » 28 » ФЕСТИВАЛЬ, ЩО ЗБЛИЖУЄ НАРОДИ
ФЕСТИВАЛЬ, ЩО ЗБЛИЖУЄ НАРОДИ
10:52
24 серпня у Центральному парку культури і відпочинку м. Чернігова відбувся ХІІ Міжнародний фестиваль національних культур “Поліське коло”. У яскравій палітрі фестивального руху нашого краю він по праву займає одне з провідних місць, а тому потребує постійних пошуків щодо урізноманітнення його форм і змісту, доповнення новими елементами. Це максимально врахували постійні організатори фестивалю — департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА,обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв спільно з управлінням культури і туризму Чернігівської міської ради, забезпечивши більшу кількість розважальних локацій порівняно з попередніми роками.
Варто наголосити при цьому, що більшість з них були орієнтовані на задоволення запитів і смаків підростаючого покоління. А це дуже важливо з огляду на зниження інтересу молодих людей, особливо шкільного віку, до подібного роду заходів. Спостерігаючи за їхньою активністю в анімаціях “Розмалюй авто своєї мрії”, яка проходила в рамках виставки ретроавтомобілів, “Дитяча планета”, “Веселі каруселі”, “Фабрика щастя”, несамохіть ловиш себе на думці, що урізноманітнення фестивальної програми такими видовищними елементами — це вірний шлях до зламу усталених стереотипів в поглядах деякої частини молоді щодо проведення дозвілля. Та, власне, й інших вікових груп. В цьому переконувала пильна увага відвідувачів до таких локацій як фотозона, фуд-зона, майстер-класи з виготовлення різних видів декоративно-прикладного мистецтва та хенд-мейду.
Справді несподіваним ракурсом у перебігу фестивалю став богатирський турнір “Найсильніша людина України”, представлений Професіональною лігою стронгменів України “Федерація стронгмену України”. Це захоплююче видовище зібрало найбільшу кількість глядачів і переконало кожного з них у помилковості поета-класика, що, «один, если даже очень важный , не подымет простое пятивершковое бревно, тем болле дом пятиэтажный». Друга частина афоризму, звісно, сумніву не підлягає, а от поліно зазначених розмірів для строгмена Олексія Новікова здалося б, напевне, банальною тріскою, бо зумів підняти, причому 15 разів...автомобіль, вдруге підтвердивши титул найсильнішої людини України. З дещо меншою кількістю підйомів до найсильнішої трійки українських богатирів, крім Олексія, увійшли ще Павло Гришак та Олександр Кочергін. Взагалі ж у команді стронгменів, що приїхала подивувати учасників фестивалю, кожен зберіг за собою раніше здобуте реноме. А це не так просто, адже навантаження на руки, як зазначив ведучий цього дійства, сягало 350 кілограмів.
Невипадково захопленню споглядальників не було меж. Посилені емоції спостерігалися і на майданчику, де проходив інший фестиваль “Сорокаух”, що п'ять років тому органічно злився з “Поліським колом”, взаємозбагативши колорит один одного. Адже тут можна було не лише почути слушні поради знавців приготування смачних юшок, а й поласувати ними. Перелік цікавих деталей, що мали місце в перебігу фестивалю “Поліське коло”, можна було б продовжити, але з огляду на його специфіку, що випливає з повної назви (міжнародний фольклорний... національних культур), час перейти до ключового аспекту дійства. Для цього передусім варто нагадати про його появу в фестивальній обоймі Чернігівщини. Це регіон з поліетнічним населенням. Наразі в області зареєстровано понад двадцять національних товариств, кожному з яких за сприяння місцевих органів влади створені умови для вирішення не тільки питань, пов'язаних зі своїми етносами, а й можливість співпрацювати між собою.
Вершиною здійснення таких взаємин і став 12 років тому фестиваль “Поліське коло”, повністю довівши доцільність його заснування. За цей час у ньому взяли участь майже всі регіони України, а також гості з багатьох країн далекого і близького зарубіжжя, зокрема Індії, Конго, Італії, Німеччини, Польщі, незалежних держав, що утворилися на пострадянському просторі. Ось і нинішнього року “Поліське коло” розширилось за рахунок бажаних гостей з Могильовської області республіки Білорусь та Латвійського міста Даугавпілс. Вони привезли з собою цікаві творчі групи, що урізноманітнили концертну програму національно-культурних товариств та десятків фольклорних колективів, що діють при сільських, районних та міських будинках культури Чернігівщини. Загалом свої таланти продемонстрували близько тисячі аматорів. Задоволеними залишилися і гості, і господарі свята, що дає підстави для оптимістичного висновку: наступні фестивалі будуть ще цікавішими, зростатиме число їх учасників.
Варто сподіватися, що, як і білоруси, завсідниками “Поліського кола” стануть також наші нові друзі з Прибалтики, про що свідчать їхні хороші враження від побаченого. Тим більше, що в культурному житті Чернігова та Даугавпілса є багато
схожого і разом з тим відмінного. А це відкриває широкі можливості для взаємозбагачення досвідом. Власне, для початку розмови в цьому плані уже є певні напрацювання. Про це ближчим часом ми розповімо в ексклюзивному інтерв'ю з керівником делегації — Надією Стаховською.
провідний редактор
Василь Щербонос
Фото Леоніда Віленського та
Миколи Дульцева



























[c]



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 520 | Додав: Nadiy | Теги: ПОЛІСЬКЕ КОЛО, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
Kennethea(42)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.