Головна » 2017 » Березень » 24 » Свято писанки в Центрі народних ремесел для дітей та юнацтва
Свято писанки в Центрі народних ремесел для дітей та юнацтва
10:48
Незвична за своєю колоритністю атмосфера панувала 23 березня у виставковій залі Чернігівського обласного центру народних ремесел для дітей та юнацтва (структурний підрозділ обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв) – тут відбувся широкомасштабний захід під назвою «Великдень - 2017». Його організатори і учасники, зокрема завідуючі відділами ОМЦНЗКіМ Наталія Тищенко (народних ремесел) та Надія Заваліна (редакційно-видавнича діяльність, клубні заклади, технічне забезпечення) у своїх коротких передмовах до цього дійства наголосили, що це є продовження доброї тенденції, що склалася після реорганізації обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, основним акцентом якої є посилення національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Тому і адресований проект «Великдень-2017» був передусім вихованцям студій центру ремесел та їхнім батькам, адже відомо, що в такому тандемі легше виконувати цю відповідальну місію. Тут слід зазначити, що серед студійців чимало дітей з сімей, які виховуються на духовних цінностях двох культур – історичної батьківщини і тієї, яка стала для них (в силу різних обставин) – другою. До цієї ремарки варто додати, що останнім часом склад студійців урізноманітнився і у зв’язку з анексією Криму та подіями на сході України. Тому на «Великдень-2017» прийшли з своїми дітками і представники білоруського національно-культурного товариства «Сябри», вірменської общини Чернігівської області та «Кримської громади».
Перебіг дійства показав, що студійців різних національностей, але одного віросповідання, ще більше здружила християнська віра, хоча у кожного народу є певні відмінності в традиціях святкування Великодня, особливо у техніці розпису яєць. Більш того – писанка, що була основним атрибутом проведеного заходу і в межах України розписується по-різному. Про особливості писанкарства популярно розповіли присутнім наукові співробітники Чернігівського історичного музею Наталія Тонких та Ірина Стасюк, а справжня майстриня цієї справи з села Брусилова Наталія Дубина, окрім цікавих доповнень пізнавального характеру ще й продемонструвала як це насправді робиться. З інформаційного блоку учасники заходу дізналися, що розпис писанки – це не просто довільна художня фантазія, кожне зображення має глибокий символічний зміст. Приміром, з таким хліборобським знаряддям як вила наші предки пов’язували надії на урожай, і навіть сприяли цьому: шляхом певних ритуальних дій з писанкою викликали дощ. Перевірив на практиці можливості української писанки і один канадській фермер, який не тільки обігнав усіх своїх конкурентів, а й захистив дисертацію.
- Напевне, з українців, - висловила припущення автор цього повідомлення Наталія Дубина, що викликало пожвавлення серед публіки. Тому в залі не було жодного, хто б не мав бажання навчитися мистецтву розписувати писанку – до столу, де трохи згодом Наталія Михайлівна давала майстер-клас, важко було доступитися. Розширили можливості спробувати свої здібності у писанкарстві керівники студій центру ремесел Сергій Янков та Маріанна Ваценко, продемонстрували майстер-класи з розписування керамічних та дерев’яних писанок. А на вже готових дерев’яних писанках малеча з неабияким завзяттям погралася «навбитки». Хороший тренінг для справжнього змагання в пасхальні дні, до яких вже рукою подати. Словом, перебіг заходу був не тільки цікавим, а й веселим. Особливої аури неординарній події додали українські народні пісні у виконанні академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм. Напоказ вийшов вдалий синтез побутових та фольклорних традицій нашого краю як цього прагнула автор сценарію та ведуча «Великодня-2017», провідний методист ОМЦНЗКіМ по розвитку народних ремесел, веденню виставкової діяльності Яна Погребнюк.

Василь Щербонос,
провідний редактор ОМЦНЗКіМ
Фото Надії Заваліної та Віктора Кошмала.



















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Виставкова зала | Переглядів: 174 | Додав: lena | Теги: Центр народних ремесел для дітей та, Свято писанки | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Березень 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Пошук



Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
pidyebura(34)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2017 | Чернігівський обласний Методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв.