Чернігівський обласний центр народної творчості



Головна » 2016 » Жовтень » 21 » «Астер» шукає і знаходить
«Астер» шукає і знаходить
12:46
20 жовтня в Ніжині відбулася Міжнародна конференція молодих науковців «Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи», організована президентом Спілки громадян польського походження «Астер» Феліксою Белінською.
За сімнадцять років існування цієї громадської організації, в стінах Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, де зазвичай проходять її заходи, відбулося багато справді неординарних подій, проте такої масштабності і значимості – вперше.
Але, схоже, такий формат спілкування знайде продовження. Бо є для цього належне підгрунтя. Під час розмови міського голови Анатолія Лінника та голови райради Олега Бузуна з Генеральним консулом Республіки Польща в Києві з Томашем Дедерком, що передувала конференції, окреслились привабливі перспективи розвитку вже існуючих стосунків між двома країнами, які одразу ж зацікавили очільницю «Астер».
– Ось вам і тема нової конференції, – зауважила з цього приводу Фелікса Белінська.
Що ж стосується нинішньої, то пройшла вона на високому організаційному і інформаційному рівні. Теми доповідей, з якими виступили її учасники, цікаві як в пізнавальному, так і прагматичному плані. Зокрема, ректор Ніжинського державного педуніверситету доцент, кандидат історичних наук Олександр Самойленко поділився досвідом співпраці з Варшавськими колегами.
В свою чергу, на розвиток цієї теми, докторант інституту політології Педагогічного університету в Кракові Матеуш Камьонка розповів про українських студентів, що навчаються в закладах Польщі, підкресливши при цьому факт постійно зростаючої кількості абітурієнтів з України.
Констатуючи цікаві факти сучасного стану українсько-польських взаємин у різних сферах життя, учасники конференції разом з тим звертали увагу на їх витоки, що починаються з моменту надання Ніжину Магдебурзького права.
Глибокі історичні розвідки в цьому плані здійснили доцент, кандидат історичних наук Ольга Ростовська, заслужений діяч науки і техніки, професор, доктор філологічних наук Григорій Самойленко (Ніжинський педуніверситет), доктор історії Загальноукраїнського координаційно-методичного центру вивчення польської мови та культури Пьотр Боронь (м. Дрогобич). Відтак ключовим словосполученням їхніх доповідей було саме «Магдебурзьке право», а зміст зводився до його впливу на розвиток самоврядування українських міст, зокрема Ніжина.
Невипадково на актуальності теми конференції наголошували міський голова Анатолій Лінник та голова Ніжинської райради Олег Бузун, більш широко, ніж при вищезгадуваній зустрічі в залі засідань мерії, про те, як використовується польський досвід самоврядування в місті та районі.
Генеральний Консул Республіки Польща Томаш Дедерко у своєму заключному слові щиро порадувався за роль полонії в розвитку міста Ніжина та поділився враженнями від першого перебування в ньому.
Високому гостю сподобались визначні місця міста. Особливо Музей рідкісної книги та картинна галерея Ніжинського педуніверситету.
У його промові неодноразово звучало слово «дякую», адресоване організаторам конференції. Він залишився задоволеним діяльністю Спілки громадян польського походження «Астер» і побажав її керівникові Феліксі Белінській так тримати й надалі.
Фелікса Феліксівна щиро запевнила Генерального Консула, що з своїм активом вона продовжуватиме пошук нових форм роботи, гуртуючи навколо Спілки всіх зацікавлених польською культурою ніжинців.
Визнанням заслуг діяльності Спілки «Астер» стала Почесна грамота Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, яку вручив начальник відділу цього відомства Олексій Степаненко.

Василь Щербонос
Фото Поліни Борщенко


















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Міжнародні заходи | Переглядів: 908 | Додав: lena | Теги: поляки м.Ніжин | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Жовтень 2016  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Пошук

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини

Статистика


О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.