Головна » 2016 » Серпень » 22 » Естафета пам'яті.
Естафета пам'яті.
14:52
20 серпня в Чернігові стартувала Всеукраїнська акція «Єдина родина України», покликана, за задумом її організаторів (Єдиний Волонтерський Центр, ГО «Єдина родина Чернігівщини та ГО «Ресурс»), налагодити дружні стосунки, зміцнити зв’язки між родинами загиблих воїнів АТО та напрацювати подальші спільні дії громадських організацій, пов’язаних з волонтерським рухом в усіх областях України.
Актуальність заходу і вибір місця його проведення незаперечні: чернігівські волонтери не раз доводили свій творчий пошук у цьому непростому виді громадської діяльності і продовжують її активізувати. В доцільності корисних запозичень в цьому плані учасники акції переконалися під час перегляду спеціально підготовленого з нагоди події відео-ролика та в ході розмови за круглим столом, де йшлося про співпрацю родин, волонтерів.
Про роль влади в цьому процесі варто наголосити окремо. Успіхи чернігівських волонтерів багато в чому стали можливими завдяки постійній увазі до їхніх проблем з боку керівників як обласного, так і місцевого рівнів. Ось і на офіційній частині заходу, що проходила в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка, були присутні голова ОДА Валерій Куліч, голова облради Ігор Вдовенко, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та Батуринський міський голова Леонід Душа. Всі вони виступили із зворушливими і далеко не казенними промовами, викликавши відповідну реакцію присутніх.
Невигойність душевних ран та гордість за непоправні втрати своїх чоловіків і синів відчувалася і у виступах членів родин загиблих захисників Вітчизни, зокрема Петра Юрченка з села Народичі Житомирської області та юної тернопільчанки Надії Ємець. Обоє говорили віршами, присвяченими відповідно синові і нареченому, що до сліз зворушили присутніх.
Старша землячка Надійки, голова Заліщицької міської ради Алла Квач, розуміючи, що сльозами горю не зарадиш, так резюмувала ці виступи:
- Нас об’єднала трагедія і звитяга наших чоловіків і синів. Наше ж завдання жити і робити все, щоб бути гідними їхньої пожертви.
Чудові слова. І головне тут – пам’ятати про кожного з них. Що й роблять чернігівські волонтери.
Додатковою ілюстрацією в цьому контексті до згаданого вже відеоролика може слугувати тематична виставка «Блокпост памяті», в експозиції якої представлені фотографії з сімейних архівів загиблих воїнів АТО під рубрикою «День Перемоги: пам'ять міцніє зв’язком поколінь».
Кульмінацією широкомасштабної акції став флешмоб «Біда не зламала! Біда обєднала!», де її учасники взявшись за руки, утворили контур карти України, символізуючи її єдність, а завершальним акордом – чудовий концерт кращих художніх колективів Чернігова з патріотичним акцентом у його репертуарі.
І насамкінець - приємний несподіваний ракурс: головному атрибуту події («Дерево життя», що є своєрідним аналогом «дідуха», створеного з колосків, які виросли на полях різних куточків нашої Єдиної України), судилося в день свого народження одразу ж трансформуватися в експонат Чернігівського історичного музею, закарбувавшись таким чином не тільки в пам’яті учасників неординарної акції, а й ставши важливим пізнавальним елементом для нащадків.

Василь Щербонос,
член НСЖУ

















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Всеукраїнські заходи | Переглядів: 511 | Додав: Irina | Теги: Єдина Україна | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar

Переклад

Інформація

Календар

«  Серпень 2016  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Пошук

>

Форма входу

Вітаю Вас Гість

Логін:
Пароль:

Фестивалі

фестиваль "Поліське Коло"
фестиваль "Київська Русь"
фестиваль "Київська Русь"

Культурний простір

Посилання

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Чернігівська ОДА
Чернігівська облрада
Чернігівська міська рада

Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА
Музеї Чернігівщини
Чернігівський музей-заповідник М.М.Коцюбинського
веб-портал "Європейська Україна"
новини "Чернігівський Формат"

Вітаємо!

Сьогодні: День Народження:
PhilipKip(33), Henryvef(34), Bomniebox(45)
Вітаємо!

Статистика


Rambler's Top100

О.Майшев © 2020 | Чернігівський обласний центр народної творчості.